Pixsell
Pixsell

Protivnici hrvatskih klubova u Europi: Četiri od šest momčadi izborile grupnu fazu natjecanja

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.08.22. | 14:10

Neuspješni su bili jedan Dinamov i jedini Osijekov euro-suparnik.

S prekjučerašnjim utakmicama poznati su svi sudionici grupne faze tri UEFA-ina natjecanja za sezonu 2022/23. Od hrvatskih klubova i ove će sezone samo Dinamo igrati grupnu fazu natjecanja, i to onog najelitnijeg, nakon što je u Maksimiru, nakon produžetaka, svladao prvaka Norveške Bodo/Glimt.

Norveški prvak tako će svoj europski put nastaviti u Europskoj ligi u kojoj je izvukao prilično neugodnu skupinu, s Arsenalom, PSV-om i prvakom Švicarske Zürichom. Arsenal je apsolutni favorit u grupi, a nizozemski, norveški i švicarski predstavnik borit će se za prolaz u iduću fazu natjecanja, ali nastavak svojeg euro-puta u Konferencijskoj ligi u koju će se kvalificirati trećeplasirane momčadi grupa Europske lige.

U drugom po jačini europskom natjecanju igrat će još jedan protivnik, bugarski prvak Ludogorec kojeg je Dinamo izbacio u trećem pretkolu Lige prvaka. Bugarski predstavnik izborio je Europsku ligu pogotkom iz penala u 120. minuti utakmice protiv Žalgirisa. Prva utakmica u Razgradu završila je 1:0 pobjedom Ludogoreca, a Žalgiris je u Vilnisusu slavio s 3:2 i odveo utakmicu u produžetke u kojem su Bugari izborili plasman u grupnu fazu natjecanja golom u sam smiraj dvoboja.

Ludogorec je u Europskoj ligi izvukao još težu europsku skupinu od Bodo/Glimta s Romom, Betisom i neugodnim HJK Helsinkijem. Za očekivati je da će Roma i Betis biti glavni kandidati za prolazak dalje, a Ludogorec i HJK za treće mjesto i nastavak natjecanja u Konferencijskoj ligi.

Treći Dinamov ovosezonski euro-suparnik, Shkupi, neće igrati grupnu fazu europskih natjecanja. Nakon što je momčad iz Skopja ispala od Dinama u drugom pretkolu Lige prvaka, pokleknuli su u prvom pretkolu europske lige od prvaka Irske Shamrock Roversa s ukupnih 2:5, a onda i u playoffu Konferencijske lige od apsolutne senzacije natjecanja, kosovskog Ballkanija koji je nadvisio momčad Goce Sedloskog u obje utakmice, u Skopju s 2:1, a u Prištini s 1:0 te izborio prvi nastup jednog predstavnika Kosova u grupnoj fazi euro-natjecanja.

Grupnu fazu europskih natjecanja igrat će i protivnici Hajduka i Rijeke u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Villarreal je pobjedom nad Bijelima izborio grupnu fazu natjecanja u kojem će igrati s Austrijom iz Beča, Hapoelom Be’er Shevom i Lechom iz Poznana. Žuta podmornica je, dakako, veliki favorit za osvajanje skupine i plasman u osminu finalu natjecanja.

A sjajne kvalifikacije odradio je švedski Djurgarden. Nakon što je momčad iz Stockholma izbacila Rijeku s dvije pobjede i ukupnih 4:1, u trećem pretkolu Konferencijske lige bili su još uvjerljiviji i nadvisili rumunjski Sepsi Sf. Gheorghe s ukupnih 6:2. Petu uzastopnu pobjedu u Europi ostvarili su u prvoj utakmici playoffa Konferencijske lige, s 3:0 su na svojoj Tele2 Areni nadvisili Apoel, a jedini poraz u kvalifikacijama doživjeli su u Nicosiji. Domaćini su imali prednost od 2:0 i 3:1, no premijerni plasman Djurgardena u grupnu fazu jednog euro-natjecanja donio je opasni Asoro u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Djurgarden je u Konferencijskoj ligi dobio prolaznu skupinu, s belgijskim Gentom, norveškim Moldeom i irskim Shamrock Roversom.

U Shkupi jedini suparnik hrvatskih predstavnika koji neće igrati grupnu fazu Europe je kazahstanski Kyzylzhar koji je nakon senzacionalnog izbacivanja Osijeka odigrao dvije dobre utakmice protiv ciparskog APOEL-a, ali je na kraju izgubio dvomeč s minimalnih 0:1.

Hrvatski suparnici u europskim natjecanjima:

Bodo/Glimt – izgubio od Dinama u playoffu Lige prvaka s ukupnih 2:4, igrat će grupnu fazu Europske lige s Arsenalom PSV-om i Zürichom.

Ludogorec – izgubio od Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka s ukupnih 3:6, pa izborio Europsku ligu svladavši Žalgiris s ukupnih 4:3, golom iz penala u 120. minuti uzvratne utakmice. U Europskoj ligi igrat će u skupini s Romom, Betisom i HJK Helsinkijem.

Shkupi – izgubio od Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka s ukupnih 2:3, potom u prvo pretkolu Europske lige od Shamrock Roversa s 2:5, a onda i u playoffu Konferencijske lige od kosovskog Ballkanija s 1:3.

Villarreal – svladao Hajduk u playoffu Konferencijske lige s ukupnih 6:2 i izborio grupnu fazu natjecanja u kojem će igrati s Austrijom iz Beča, Hapoelom Be’er Shevom i Lechom iz Poznanja.

Djurgarden – nakon izbacivanja Rijeke u drugom pretkolu Konferencijske lige s ukupnih 4:1, izbacio rumunjski Sepsi Sf. Gheorghe s ukupnih 6:2, te APOEL s ukupnih 5:3.

Kyzylzhar – nakon izbacivanja Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige s ukupnih 3:2, ispao u trećem pretkolu od APOELA s ukupnih 0:1.


Tagovi

HajdukVillarrealDinamo ZagrebGNK DinamoShkupiLudogorecBodo/GlimtOsijekHNK RijekaRijekaDjurgardenLiga prvakaEuropska ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti