Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Prilika za Dinu Perića koju je dugo čekao

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.08.21. | 10:40

Riječ je o tehnički najpotkovanijem stoperu HNL-a čiji je forte čitanje igre, mirnoća u obje faze igre kao i dominantan skok

Rasmus Lauritsen nije baš igrač koji će tražiti zamjenu tek tako. Danac je to. I najčešće ide do kraja. Ipak, kada je u Varšavi pao na tlo i poslao rukom gestu “zamjena” prema klupi Dinama, bilo je jasno da je nešto ozbiljno u pitanju.

“Nisam optimist, izgleda da je riječ o ozbiljnijoj ozljedi aduktora”, rekao je u srijedu Damir Krznar. Ipak, uzeo je mali otklon jer je Ras u četvrtak imao pregled magnetom. Nažalost, Krznarove prognoze bile su točne. Danac ima rupturu i neko vrijeme ga neće biti… Kako saznajemo, Lauritsen bi mogao ući u puni trening tek nakon reprezentativne pauze, odnosno sredinom rujna.

Tako je to u životu. I dok nekome smrkne, drugome osvane. Jer, pitanje bi li Lauritsen uopće bio u Dinamu da u veljači prošle godine Dino Perić nije stradao u svome Osijeku. Igrao se sam finiš utakmice u Gradskom vrtu kada se koljeno okrenulo. U to vrijeme Perić je bio vlasnik sjajne forme koja ga je vodila na Euro (kasnije je otkazan) i jedan od najboljih igrača Dinama.

Nekoliko dana kasnije sreli smo se na stadionu Maksimir. Umjesto “visibabe” koje bi zatekli kod 99 posto igrača kojima se u naponu forme dogodi takav peh, Perke je bio nasmijan… Na kraju je on nas tješio!

“Ima gorih stvari u životu od poraza, ima gorih stvari u životu od ozljede, ali često su potrebna desetljeća da to shvatimo”, rekao je tada Perić i širio zarazan optimizam oko sebe.

Dugo mu je trebalo da se vrati. U međuvremenu je Dinamo nastavio marširati Europom i HNL-om, a Perić se okrenuo rehabilitaciji.

U utorak je upravo Perić zamjenio Lauritsena. Ušao je u igru i istaknuo kandidaturu za mjesto u momčadi koja će sljedeći tjedan u Moldaviji krenuti po Ligu prvaka. Nije niti trebao jer jasno je kako će upravo on biti taj koji će s Kevinom Theophilom činiti zid ispred Livakovića.

Dino Perić je izuzetno zanimljiva osoba. Britkog humora i velike nogometne inteligencije. No, njegova karijera je prožeta usponima i padovima zbog ozljeda. Mnogi bi odustali, digli ruke od svega, no on je drugačije sorte.

U Maksimir je stigao kao mlađi junior. Bila su to vremena kada Osijek nije imao za struju i vodu te je Dinamo gradio most prema Gradskom vrtu, punio blagajnu u zamjenu za talente. Odabir na Dinu Perića stigao je na sugestiju Dinka Jeličića. A bili su ti i Lešković, Jugović i još nekoliko dosta dobrih igrača.

Modri su ga posudili u Sesvete gdje je odmah skrenuo pažnju na sebe. Kako i ne bi kada je 197 centimetara visoki stoper plijenio svojim igrom. U Lokomotivi su bacili oko na njega, a spone koje vežu ta dva kluba bile su dovoljna garancija za Perića koji je otišao kod Tome Ivkovića. No, križni ligament je prvi puta otkazao poslušnost… Dugo se vraćao da bi se prvoj momčadi priključio kod Cice Kranjčara. Potom je igrao kod Peteva, Cvitanovića

No, najveći napredak napravio je kod Nenada Bjelice. Kod njega je Perić postao reprezentativac. Ne po “babi i strićevima” već zbog toga što je igrao ozbiljan nogomet. Na vrlo visokoj razini. I jer je trener izvukao ono najbolje iz njega. Ujedno je to i poruka Damiru Krznaru. Ako Periću da priliku u kontinuitetu, mogao bi dobiti još jedno reprezentativca.

Sjećamo se kako je Bjelica nakon ulaska u Ligu prvaka poslao nedvosmislenu poruku u javni eter:

"Dino Perić je igrač za kojeg sam siguran da će brzo biti u reprezentaciji. On je naš najbolji stoper kad se radi o iznošenju lopte, ne boji se igrati pod pritiskom, a iz utakmice u utakmicu će još rasti, nadam se i do hrvatske reprezentacije", rekao je tadašnji Dinamov trener.

Neki su mu zamjerili izjavu, ali Bjelici je dao za pravo upravo Zlatko Dalić koji pozvao Dinu Perića na okupljanje za utakmicu protiv Slovačke i dao mu 90. minuta. Vratio je povjerenje asistencijom a tri dana kasnije upisao je 15-ak minuta protiv Gruzije.

Jasni su bili rezoni zbog koje je Bjelica dao takvu izjavu a Dalić ga poslušao.

Dino Perić je sigurno kalibar za velike stvari, pod uvjetom da dobije kontinuitet što je u Dinamu najveći problem zbog velike konkurencije.

Riječ je o tehnički najpotkovanijem stoperu HNL-a čiji je forte čitanje igre, mirnoća u obje faze igre kao i dominantan skok. U ofenzivnom i defenzivnom segmentu. No, to ne treba čuditi obzirom na njegovu visinu.

Isto tako, kada se Perića stavi u neka pravila zadnje linije, odnosno okvire zajedničkog djelovanja u kojem se jasno znaju uloge i gdje se znaju zadaće i pozicije obramebnih igrača, on će izdominirati inteligencijom. Školovan branič, kompletan stoper sa dobrom lijevom nogom. A takvih nema puno…

Perić je i karakteran, stabilan u glavi i kada uđe u formu onda tu nema puno variranja već je konstanta.

U zaključku, Dino Perić je velika snaga ovog Dinama i sada kada konačno dobije priliku u kontinuitetu, gotovo smo sigurni kako će se vratiti na razine igre koje su ga dovele u reprezentaciju Hrvatske.


Tagovi

Dino PerićRasmus LauritsenDinamo Zagreb

Ostale Vijesti