Screenshot
Screenshot

Predstavljamo sve dresove na Svjetskom prvenstvu: Hrvatski kvadratići najprepoznatljiviji, ističu se nizozemski, argentinski, portugalski i urugvajski

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 20.11.22. | 11:55

Hrvatski crveno-bijeli kvadratičasti dres i na predstojećem Svjetskom prvenstvu bit će najprepoznatljiviji na turniru.

Iako je tada još uvijek bila u sklopu SFRJ-a, moderna hrvatska država prvu službenu nogometnu utakmicu odigrala je 17. listopada 1990. Na Maksimiru je 30 000 gledatelja ispratilo pobjedu Hrvatske (2:1) nad reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država koja se velikodušno odazvala pozivima hrvatske dijaspore. Hrvatska je na tom opjevanom dvoboju prvi puta nastupila u kvadratičastim crveno-bijelim dresovima.

Zbog uspjeha na velikim natjecanjima prvo je Europa 1996., a onda i Globus dvije godine kasnije postao svjestan da postoji jedna mala i nepoznata država koja nastupa u crveno-bijelim kvadratičastim dresovima i koja bi mogla postati konkurentna nogometnim velesilama.

Nesumnjivo, hrvatski kvadratići na dresovima nogometne reprezentacije, a kasnije i na ostalim obilježjima hrvatskih nacionalnih momčadi i ekipa u ostalim sportovima, pa tako i na hrvatskim navijačima, naveliko su pridonijeli promociji jedne male i relativno mlade suverene države, ali istovremeno odigrali važnu ulogu u kreiranju hrvatskog identiteta, samosvijesti i ponosa.

Iako Hrvatska nije 'zaštitila' svoje kvadratiće, već iste nose i navijači pojedinih reprezentacija čije su boje pretežito crvena i bijela (poput Poljske ili Danske), hrvatska nogometna reprezentacija dovoljno je dobro izbrendirala crveno-bijele kvadratiće, koji su postali naš prepoznatljiv vizualni kod. Kada navijači drugih (crveno-bijelih) reprezentacija i klubova nose crveno-bijele kvadratiće jednostavno potenciraju - Lijepu našu. Ti crveno-bijeli kvadratići postali su najpoznatiji dio identiteta hrvatskog nogometa. Prepoznatljiviji i od, recimo, Luke Modrića i Davora Šukera.

Hrvatska će i na predstojećem Svjetskom prvenstvu zaigrati u crveno-bijelom kvadratičastom dresu i to u - sve tri utakmice grupne faze natjecanja! Naime, iako su svim hrvatskim suparnicima prva garnitura crvena, a druga bijela, Vatreni protiv svojih suparnika neće igrati u rezervnoj, crno-plavoj garnituri već u prvoj koja je dovoljno 'bijela' da se ne kosi s crvenim dresovima hrvatskih suparnika.

Zanimljivo, 13 od 32 reprezentacije na prvenstvu imaju (neku nijansu) crvene kao prvu garnituru, od kojih ih 12 ima bijelu kao drugu (Katar, Wales, Danska, Tunis, Španjolska, Kostarika, Belgija, Kanada, Maroko, Srbija, Švicarska i Portugal, dok je rezervna garnitura Južnoj Koreji crna s plavim, crvenim i žutim crtama).

Uz to, osam reprezentacija na turniru ima bijelu kao prvu garnituru, od kojih ih pet (Engleska, Iran, Poljska, Njemačka, i Gana) ima crvenu kao rezervnu garnituru, dvije zelenu (Senegal i Saudijska Arabija) i jedna plavu (SAD). Tim 'bijelim' reprezentacijama možemo pridodati Argentinu (bijelo-plava) i, dakako, Hrvatsku (bijelo-crvena).

Prema tome 23 od 32 reprezentacije ima neku vrstu crvenog ili bijelog dresa kao prvu garnituru, a 14 od 32 reprezentacije su prva i druga garnitura crvena i bijela, neovisno o redoslijedu.

Samim time, malo je reprezentacija čiji dresovi upadaju u oči. Tri reprezentacije imaju plavi (različite nijanse) prvi i bijeli drugi dres (Francuska, Japan i Urugvaj). Tri reprezentacije imaju žuti dres, sve tri s plavim rezervnim garniturama (Brazil, Australija i Ekvador). Zeleni dres imaju Meksiko i Kamerun (uz bijele rezervne garniture), a jedna reprezentacija ima narančasti dres (riječ je, dakako, o Nizozemskoj).

S obzirom na to da se predstojeći Mundijal igra u studenom i prosincu proizvođači dresova relativno su kasno predstavili garniture dresova za SP. Što se, pak, rata proizvođača tiče, Nike je ove godine odnio pobjedu nad Adidasom i Pumom s 13 reprezentacija (Katar, Nizozemska, Engleska, SAD, Saudijska Arabija, Poljska, Francuska, Australija, Kanada, Hrvatska, Brazil, Portugal i Južna Koreja). Adidas ih ima sedam (Wales, Argentina, Meksiko, Španjolska, Njemačka, Japan, i Belgija), a Puma jedan manje (Senegal, Maroko, Srbija, Švicarska, Gana i Urugvaj).

Preostalih šest reprezentacija preuzeli su manji brendovi – Marathon (Ekvador), Majid (Iran), Hummel (Danska), Kappa (Tunis), New Balance (Kostarika) i One All Sports (Kamerun).

Prema nama (redakciji Germanijak.hr-a), osim, dakako, hrvatskog dresa, u oko su nam upali katarski, nizozemski, argentinski, francuski, australski, njemački, portugalski, urugvajski i južno korejski, a kada gledamo čistu 'prepoznatljivost' dresa, hrvatskom mogu parirati tek nizozemski, argentinski, urugvajski i crveno-zeleni portugalski.

Svakako vas pozivamo da, nakon što detaljno pregledate sve dresove na svjetskom prvenstvu u komentarima na našem Facebooku napišete koji od spomenutih dresova je vama najljepši i najistaknutiji.

SKUPINA A (Katar, Nizozemska, Gana, Ekvador)



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti