Reuters
Reuters

Skupina F: Vatreni i Crveni Vragovi u borbi za jedinicu, ostali nemaju što za izgubiti

Vrijeme Čitanja: 15min | čet. 17.11.22. | 08:04

Hrvatska se nalazi u dobroj poziciji uoči početka turnira. Dojam je da se će se Vatreni tući s Belgijom za prvo mjesto iako ne treba podcijeniti Kanadu i Maroko.

Grupa u kojoj se nalazi finalist i brončani s prošlog SP-a, uvijek neugodna reprezentacija Maroka i Kanada koja po drugi put u povijesti dolazi na SP. Prvi puta su nastupili u Meksiku 1986. i otišli kućama bez bodova i golova. Krenimo od Hrvatske koja je najavila SP sjajnim predstavama u Ligi nacija. Izborili su Vatreni Final four u konkurenciji Francuske i Danske. Izbacili nekoliko novih imena na kojima će se temeljiti budućnost reprezentacije, ostavili Luku Modrića koji je lider… Uz podršku javnosti koja je neupitna, dobru atmosferu koja je također prisutna, neospornu kvalitetu i malo sreće, Hrvatska ponovno može daleko. Jasno da bi ostanak u skupini bio debakl za Vatrene i o toj opciji nitko i ne razmišlja.

Glavni konkurent za prvo mjesto u skupini bit će “Crveni Vragovi”, odnosno reprezentacija Belgije. Sjajno ekipirana, pokrivena na svim pozicijama, reprezentacija je to koju krasi veliko zajedništvo. Nitko ne odskače, čak niti velike zvijezde poput De Bruynea, Hazarda, Lukakua… Bili su sjajni u Rusiji prije četiri godine, sada žele otići korak dalje.

Maroko je pet puta sudjelovao u završnicama SP-a. Do ovog ih je doveo Vahid Halilhodžić kojeg je zamijenio Walid Regragui. U Katar dolazi kao 22 rangirana reprezentacija na FIFA-inoj rang listi, odnosno druga najbolje rangirana afrička reprezentacija nakon Senegala. Prihvatili su ulogu autsajdera i bit će vraški opasni.

Svjesni da nemaju što za izgubiti a mogu puno toga dobiti, iz pozadine će vrebati i Kanada. Gotovo četiri desetljeća nema ih na SP-u ali sada su okupili talentiranu reprezentaciju gladnu uspjeha. Usput, u 2021. godini Kanada je bila najraspucanija reprezentacija svijeta s 53 pogodaka u 18 utakmica.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

MAROKO: "ČEKAJU NA POBJEDU VEĆ 24 GODINE"

Imali su veliki igrokaz nakon kvalifikacija kada su smijenili Vahida Halilhodžića koji ih je odveo na SP. Do sada su pet puta nastupali na Mundijalu. Najbolji su bili u Meksiku 1986., kada su remizirali s Poljskom i Engleskom pa pobjedom protiv Portugala otišli u osminu finala gdje su ispali od Njemačke pogotkom u 88. minuti. Bila je to ujedno prva afrička reprezentacija koja je prošla u drugi krug SP-a. Međutim, Maroko već dugo ne zna za pobjedu na SP-u. Posljednji put veselili su se u Francuskoj 1998. I u ovoj skupini su autsajder koji samo čudom mogu proći u nokaut fazu, ali kao takvi su vraški opasni jer nemaju što za izgubiti. Usput je novi izbornik vratio Ziyecha koji se u veljači oprostio od reprezentacije, imaju nekoliko ozbiljnih igrača i svakako je reprezentacija koja se ne smije podcijeniti.

Put do SP-a:

Maroko je svoj put do Katra počeo u drugoj rundi afričkih kvalifikacija. U onoj prvoj je 28 reprezentacija igralo međusobno da bi se 14 pobjednika priključilo 26 reprezentacija koji su imali bolji koeficijent. U toj drugoj rundi koja se igrala po skupinama, Maroko je bio smješten su skupinu i s Gvinejom Bisau, Gvinejom i Sudanom. Maroko je dobio svih šest utakmica, zabivši 20 golova a primivši jedan jedini. Kao pobjednik skupine stekao je pravo na ulazak u treću rundu kvalifikacija u kojoj se 10 pobjednika skupina borilo za 5 mjesta na SP-u. U prvoj utakmici play off-a, Maroko je remizirao s Kongom u Kinšasi (1:1), da bi u uzvratu, pred 60 tisuća navijača u Casablanci izborili SP.

Izbornik: Walid Regragui

Plasman na SP nije bio dovoljan argument Vahidu Halilhodžiću da zadrži poziciju izbornika. Bivši trener Dinama tijekom cijelog mandata imao je jaku opoziciju u Savezu, dijelovima medija i navijača koji su mu zamjerili sukob s najvećim zvijezdama reprezentacije Ziyechom (Chelsea), Mazraouijem (Bayern), Belhandom (Adana), Taarabtom (Benfica) i Haritom (Schalke). Na ruku mu nije išlo niti ispadanje u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija od Egipta pa se Halilhodžiću dogodili da treći put ne vodi reprezentaciju na završnom turniru kojeg je izborio kroz kvalifikacije. Najveći favorit za upražnjeno mjesto bio je Walter Mazzari, da bi na koncu reprezentaciju preuzeo Walid Regragui (47), Marokanac rođen u Francuskoj. Riječ je o bivšem profesionalcu koji je branio boje Toulousea, Ajaccio, Racing Santandera… Za reprezentaciju je odigrao 45 utakmica. Najveći uspjeh bilo mu je finale Afričkog kupa nacija 2004., kada je izabran za najboljeg braniča turnira. U trenerskoj karijeri bio je asistent Rachidu Taoussiju, tadašnjem izborniku Maroka. Kao samostalni trener osvojio je naslov prvaka s Rabatom 2016., a sezonu ranije osvojio je trofej Kupa. Potom se preselio u Al-Duhail u Katar s kojim nije prošao grupnu fazu azijske Lige prvaka te je dobio otkaz nakon devet mjeseci. Slijedio je Wydad iz Casablance s kojim je osvojio afričku Liga prvaka što je bila čvrsta kandidatura za mjesto Vahina nasljednika. Prvi potez bio je razgovor s otpisanim reprezentativcima i njihov povratak u nacionalnu vrstu.

Ključni igrač: Achraf Hakimi

Maroko ima nekoliko ozbiljnih igrača i teško da bi pogriješili da bilo kojeg od njih etiketiramo kao ključnog igrača. Tu mislimo na vratara Bona koji je standardan u Sevilli. Mazraoui igra desnog beka u Bayernu, Ziyech je češće na klupi nego što igra u Chelseaju… Ipak prva zvijezda Maroka svakako je Achraf Hakimi, desni bek PSG-a koji je u ljeto 2021. stigao u Pariz iz Intera za 66 milijuna eura odštete. Za PSG je u svojoj premijernoj sezoni upisao 32 nastupa, zabio je 4 gola i šest puta asistirao.

Nogometno je prohodao u Real Madridu za kojeg nije puno igrao. Slijedila je posudba u Borussiju Dortmund a potom i transfer u Inter iz Milana. Nakon samo godinu dana, kupio ga je PSG. Za Maroko je debitirao 2016. sa samo 18 godina. Dobio je 23 minute protiv Kanade. Godinu dana kasnije bio je standardan u kvalifikacijama za Rusiju gdje je igrao sve tri utakmice u skupini.

Zanimljivo, dok je igrao u Borussiji, bio je podvrgnut testiranju koje je pokazalo kako je Hakimi najbrži igrač Bundeslige sa 36,49 km/h.

Mlada nada: Azzedine Ounahi

Veznjak Angersa jedan od je od najpotentnijih igrača Maroka. S 22 godine ima 9 nastupa za A reprezentaciju za koju je debitirao u siječnju ove godine. Sjajno je odigrao u uzvratnoj utakmici protiv Konga u play offu kvalifikacija za SP kada je zabio dva sjajna gola koji su mu zapečatili poziciju na popisu igrača koje će izbornik voditi u Katar.

“Teško ga je izbaciti iz posjeda, ima precizno dodavanje u posljednjoj trećini. Ako uz to dodate sjajan udarac iz daljine, onda je jasno zašto se u Ounahija polaže pune nade u Katru”, zaključak je FIFA-e.

OČEKIVANA FORMACIJA (4-3-3)


Popis igrača za SP:

VRATARI: Yassine Bounou (Sevilla), Munir El Kajoui (Al Wehda), Ahmed Reda Tagnaouti (Wydad Casablanca).

BRANIČI: Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain), Noussair Mazraoui (Bayern Munich), Nayef Aguerd (West Ham United), Romain Saiss (Besiktas), Jawad El Yamiq (Real Valladolid), Achraf Dari (Stade Brest), Badr Benoun (Qatar SC)Yahia Attiat Allah (Wydad Casablanca).

VEZNJACI: Sofyan Amrabat (Fiorentina), Hakim Ziyech (Chelsea), Azzedine Ounahi (Angers), Amine Harit (Olympique Marseille), Ilias Chair (Queens Park Rangers), Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Selim Amallah (Standard Liege), Soufiane Boufal (Angers), Bilal El Khannouss (Racing Genk), Yahya Jabrane (Wydad Casablanca).

NAPADAČI: Abderrazak Hamdallah (Al Ittihad), Abdelhamid Sabiri (Sampdoria), Abde Ezzalzouli (Osasuna), Walid Cheddira (Bari), Youssef En-Nesyri (Sevilla)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania će Maroku dati tečaj 250 za pobjednika Mundijala. Onaj za prvaka skupine je 12, a u slučaju da izbace jednog od favorita i izbore plasman u osminu finala Germania će honorirati s tečajem 3.

Germanijak kaže da bi Maroko mogao konačno zabiti prokletstvo i uzeti tri boda nakon 24 godine u sudaru s Kanadom. Sve ostalo bilo bi prvorazredno iznenađenje. Ne vidimo da mogu nauditi Hrvatskoj i Belgiji, ali naravno da treba biti maksimalno oprezan. Sve iznad časnog oproštaja nakon skupine za Maroko bila bi senzacija.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Maroka na Svjetskom prvenstvu:

23. studenog, Al Bayt Stadium, Al Khor: Maroko - Hrvatska (11.00)

27. studenog, Al Thumama Stadium, Doha: Belgija - Maroko (14.00)

1. prosinca, Al Thumama Stadium, Doha: Kanada - Maroko (16.00)

BELGIJA: CRVENI VRAGOVI - POSLJEDNJA PRILIKA GENERACIJE

U Rusiji su osvojili broncu, sada "Crveni vragovi" žele napraviti korak dalje. Sjajno ekipirani s barem dva igrača za svaku poziciju, stručno vođeni i s velikim momčadskim duhom, bit će prijetnja svakoj reprezentaciji na ovom SP-u. Najbolja vijest za izbornika je povratak Romelu Lukakua nakon ozljede. Nadalje, Kevin De Bruyne je u najboljim godinama i gladan je velikog uspjeha s reprezentacijom. Uostalom, nedavno je izjavio da bi uvijek radije osvojio Svjetsko prvenstvo nego Ligu prvaka što dovoljno govori s kakvim ambicijama najbolji igrač Belgije dolazi na završni turnir. Tako, uostalom, razmišljaju apsolutni svi u svlačionici. Svjesni su da im najveća opasnost u borbi za prvo mjesto prijeti od Hrvatske, ali i da moraju biti na pravoj razini protiv Maroka i Kanade.


Put do SP-a

Belgija je suvereno prošla kroz skupinu europskih kvalifikacija. U okršajima s Walesom, Češkom, Estonijom i Bjelorusijom upisali su 6 pobjeda i dva remija uz gol razliku 25-6.

Izbornik: Roberto Martinez

Već šest godina je Španjolac Martinez na klupi Belgije. Bila je to ispravna odluka jer je Belgija s njim na klupi osvojila broncu na SP-u u Rusiji što je najveći uspjeh ove generacije belgijskih nogometaša, najbolje u povijesti.

Prije klupe Belgije, Martinez je vodio Swansea, Wigan i Everton a najveći uspjeh bio mu je osvajanje FA kupa kada je s Wiganom svladao Manchester City u finalu (1:0). Zanimljivo, tri dana nakon osvajanja trofeja Wigan je ispao iz lige. Kao igrač bio je zadnji vezni s karijerom koju je gradio u Zaragozi, Balagueru, Wiganu, Motherwellu, Walsallu, Swanseaju i Chesteru. Kao igrač osvojio je Kup Kralja sa Zaragozom 1994.

Ključni igrač: Kevin De Bruyne

U najboljim godinama (31), svestrani veznjak jedan je od najboljih svjetskih nogometaša. Trenutno brani boje Manchester Cityja u koji je stigao iz Wolfsburga. Pokriva sve pozicije u veznom redu, a čini se da bi kod Martineza mogao igrati kao centralni vezni, odnosno desno krilo na kojem je igrao nekoliko utakmica u Ligi nacija. Ima 93 nastupa za reprezentaciju i silna mu je želja dosegnuti tri znamenke na ovom turniru. Zanimljivo, De Bruyne bio je najbolji prijatelj s još jednom zvijezdom reprezentacije, Thibautom Courtoisom. Međutim, sada su isključivo u profesionalnom odnosu jer se velikom prijateljstvu ispriječila djevojka. Naime, bivša od De Bruynea je tijekom jednog od prekida s veznjakom utjehu pronašla kod vratara. Naravno da mu je De Bruyne zamjerio, ali nije bio zlopamtilo. Jednom prilikom ga je izbornik pitao želi li da se Courtois izbaci iz reprezentacije, ali De Bruyne je odbio takvu opciju.


Mlada nada: Jeremy Doku

Mlada nada Belgije suigrač je našeg Lovre Majera u francuskom Rennesu. Igra na poziciji desnog krila i u Rennes je stigao prije dvije godine u transferu vrijednom 26 milijuna eura. 19-godišnji Doku je za reprezentaciju debitirao u rujnu 2020. godine. Do sada je ubilježio deset nastupa i zabio dva gola, međutim samo u dva navrata je proveo svih 90. minuta na travnjaku. U ovoj sezoni se borio s ozljedama i s minutažom u klubu za koji još uvijek nije odigrao cijelu utakmicu ali Doku ima čvrsto povjerenje izbornika Martineza i starijih igrača i jedan je od onih na kojima leži budućnost “Crvenih Vragova”.

Očekivana formacija (3-4-3)

Popis igrača za SP:

Vratari: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Koen Casteels (VfL Wolfsburg).

Braniči: Jan Vertonghen (Anderlecht, Toby Alderweireld (Royal Antwerp), Wout Faes (Leicester), Arthur Theate (Rennes), Zeno Debast (Anderlecht), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester).

Veznjaci: Kevin De Bruyne (Manchester City), Youri Tielemans (Leicester), Amadou Onana (Everton), Axel Witsel (Atletico Madrid), Hans Vanaken (Club Brugge), Leander Dendoncker (Aston Villa), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund).

Napadači: Eden Hazard (Real Madrid), Charles De Ketelaere (AC Milan), Leandro Trossard (Brighton), Dries Mertens (Galatasaray), Jeremy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter Milan), Michy Batshuayi (Fenerbahce), Lois Openda (Lens).

Što kaže Germania, a što Germanijak.

Germania će reći da je Belgija velik favorit da prođe u skupini te se zadrži u osmini finala. U slučaju da Belgija iznenadi i ode do kraja, na svaku uloženu kunu uprihodit će se njih 17. Vrijedi pokušati.

Germanijak im prognozira prolaz skupine i sasvim solidne šanse bez obzira idu li na Španjolsku ili Njemačku. Naravno, ako neće biti iznenađenja u skupini E.

Prognoza: osmina finala SP-a

Raspored Belgije na Svjetskom prvenstvu:

23. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Belgija - Kanada (20.00)

27. studenog, Al Thumama Stadium, Doha: Belgija - Maroko (14.00)

01. prosinca, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Hrvatska - Belgija (16.00)

KANADA: TRAŽE PRVI GOL, A BIT ĆE TVRD ORAH SVIMA

Kanada nema što za izgubiti a može puno toga dobiti. Oni traže taj prvi pogodak na SP-u jer u jedinom prethodnom nastupu nisu zabili. No, bit će tvrd orah za sve protivnike u skupini. Najvažnije pitanje uoči počeetka SP-a bilo je ono o zdravstvenom stanju Alphonso Daviesa, igrača Bayerna koji je bio ozlijeđen. Međutim, najovije vijesti sugeriraju kako će se Davies oporaviti i biti u rosteru prve utakmice koju Kanada igra protiv Belgije. Nogomet u Kanadi je u ekspanziji. Do prije par godina nisu imali niti lige, sada su na SP-u.


Put do SP-a

Prilično autoritativno je Kanada izborila plasman na završnu smotru najboljih reprezentacija na svijetu. Krenuli su s trijumfom nad Bermudima 5:1, završili nebitnim porazom od Paname. U međuvremenu su nanizali još sedam pobjeda, četiri remija i poraz. Dovoljno za prvo mjesto u skupini s identičnim brojem bodova kao Meksiko i tri više od SAD-a i Kostarike. I skupa s njima izborili SP, drugi puta u svojoj povijesti nakon Meksika 1986.

Izbornik: John Herdman

John Herdman je Englez koji se nikad nije bavio profesionalnim nogometom, ali već sa svojih 26. godina bio je trener u nogometnoj školi Sunderlanda. Preselio se na Novi Zeland i 2006. postao izbornik ženske nogometne reprezentacije. Pet godina kasnije preuzeo je istu funkciju u Kanadi s kojom je osvojio dvije brončane medalje na OI u Londonu i Rio de Janeiru. Izbornik nogometne reprezentacije postaje 2018. godine.

Ključni igrač: Alphonso Davies

Bez ikakve zadrške jasno je da lijevi bek Bayerna uživa status apsolutne zvijezde u reprezentaciji Kanade za koju igra na poziciji polušpice. Još uvijek je najmlađi igrač u povijesti Kande s nastupom za reprezentaciju. Bilo je to u lipnju 2017., sa samo 16 i pol godina. Malo kasnije zabio je dva gola Francuskoj Gvajani na Gold Cupu te je postao najmlađi strijelac. Rođen je u liberijskoj obitelji u izbjegličkom kampu u Gani odakle je obitelj otišla u kanadski Edmonton. Državljanstvo je dobio 2017. godine kada je pristao biti reprezentativac Kanade. U Bayern je prešao 2018., iz redova Vancouver Whitecapsa. Zanimljivo, Davies je u romantičnoj vezi s Jordyn Huitema, napadačicom PSG-a i reprezentacije Kanade. Veliki je fan hokeja, navija za NHL momčad Edmonton Oilerse te je ponosan veleposlanik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). Nedavno je izjavio kako će svu svoju zaradu sa SP-a donirati u humanitarne svrhe.


Mlada nada: Ismael Kone

Centralni veznjak rođen je u Obali Bjelokosti, ali je kao dijete preselio u Kanadu, točnije u Montreal gdje je napravio svoje prve nogometne korake. Tijekom pandemije COVID-19 bio je na probi u Belgiji, ali situacija ga je primorala na povratak u Kanadu, odnosno treninge s prvom momčadi Montreala. Ubrzo je potpisao dvogodišnji profesionalni ugovor, a za reprezentaciju je debitirao u ožujku ove godine u kvalifikacijskom srazu s Kostarikom. Ovo ljeto bio je jedan od najtraženijih nogometaša s kanadskog tržišta. Velik interes pokazala je talijanska Bologna, odnosno engleski klubovi Sheffield United i Norwich City. Međutim, Kone je ostao u Montrealu barem do ove zime i završetka SP-a u kojem će biti standardni član postave izbornika Herdmana.

Očekivana formacija

Popis igrača za SP:

Vratari: Dayne St. Clair (Minnesota United), Maxime Crépeau (Los Angeles), Milan Borjan (Crvena Zvezda).

Braniči: Alistair Johnston (Montreal), Alphonso Davies (Bayern Munich), Sam Adekugbe (Hatayspor), Kamal Miller (Montreal), Derek Cornelius (Panetolikos), Richie Laryea (Toronto FC), Scott Kennedy (Jahn Regensburg), Joel Waterman (Montreal), Steven Vitoria (Chaves).

Veznjaci: Samuel Piette (Montreal) , Ismael Kone (Montreal), Stephen Eustaquio (Porto), Mark-Anthony Kaye (Toronto FC), Jonathan Osorio (Toronto FC).

Napadači: Lucas Cavallini (Vancouver Whitecaps), Junior Hoilett (Reading), Tajon Buchanan (Club Brugge), Theo Corbeanu (Blackpool), Charles-Andreas Brym (FC Eindhoven), Ike Ugbo (Troyes), Luca Koleosho (Espanyol), Cyle Larin (Club Brugge), Liam Millar (Basel), Jonathan David (Lille)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Ako se dogodi čudo pa Kanada ode stepenicu više od skupine, tečaj je 3,80. Da će biti u četvrtfinalu je 10 a da se dogodi senzacija i ode do finala, Germanija to vrednuje tečajem 50. Ipak, realnost sugerira posljednje mjesto u skupini i tečaj 2,10

Kanada je stigla po iskustvo. I sasvim sigurno će biti bolji na onom SP-u koje je za četiri godine na njihovom travnjaku. Međutim, oni su autsajderi skupine i kao takvi ne bi trebali raditi previše problema Hrvatskoj i Belgiji. Oprez da, ali realno ovo će biti laka prepreka.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Kanade na Svjetskom prvenstvu:

23. studenog, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Belgija - Kanada (20.00)

27. prosinca, Khalifa International Stadium, Al Rayyan: Hrvatska - Kanada (17.00)

1. prosinca, Al Thumama Stadium, Doha: Kanada - Maroko (16.00)

HRVATSKA

Da smo ovo pisali prije godinu dana, ne bi bilo toliko optimizma. OK, prolazak skupine se nameće kao imperativ i to nije sporno. Međutim, nakon Lige nacija Hrvati su ponovno u modi. Pokazali su da mogu sa svjetskom elitom kojoj uostalom i oni pripadaju. Dobili su na samopouzdanju, izbacili nekoliko novih imena koji su itekako gladni. Tu je Luka Modrić koji je istinski lider na terenu i u svlačionici. Atmosfera je sjajna, nema nikakvih dvojbi oko popisa igrača i svi preduvjeti za dobar rezultat u Dohi su ispunjeni. Malo sreće u osmini finala a poslije je lutrija. Hrvati mogu do kraja...


Put do SP-a:

Vatreni su bili u grupi s Rusijom, Slovačkom, Slovenijom, Ciprom i Maltom. Počelo je s porazom od Slovenije 1:0, završilo pobjedom nad Rusijom 1:0 što im je donijelo bod više od Rusa i direktan plasman u Katar.

Izbornik: Zlatko Dalić

U listopadu je napunio pet godina staža za kormilom reprezentacije u koju je ušao kao nasljednik Ante Čačića. Bio je zamišljen kao prijelazno rješenje u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP 2018. protiv Ukrajine. I tako je krenula povijest. Dalić je s Hrvatskom igrao finale SP-a, u Kopenhagenu je ispao u osmini finala Eura, a ove godine je izborio plasman na Final Four Lige nacija. Uz velike uspjehe, uspješno je odradio smjenu generacije, uživa veliko povjerenje igrača i javnosti. Dalić je bivši igrač koji je branio boje Hajduka, Varteksa, Cibalije, Veleža, Budućnosti… Trenersku karijeru počeo je kao asistent Ćire Blaževića u Varteksu. Bio je u Albaniji i Bliskom istoku a prije preuzimanja reprezentacije imao je sjajne rezultate a Al-Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ključni igrač: Luka Modrić je apsolutna zvijezda Hrvatske. Najbolji igrač u povijesti, kapetan, rekorder po broju nastupa, autoritet… Zlatna lopta iz 2018. godine i igrač godine po izboru FIFA-e. Klasa za sebe. Planetarno popularan veznjak igra već 11 sezonu u Real Madridu s kojim je osvojio pet Liga prvaka, tri Primere, četiri puta klupski naslov prvaka svijeta. Počeo je u Zadru pa otišao u Dinamo. Nakon posudbi u Zrinjskom i Interu iz Zaprešića, postaje najbolji igrač Dinama te odlazi u Tottenham. Od ljeta 2012. član je Kraljevskog kluba. Za reprezentaciju je debitirao 1. ožujka 2006. kod Zlatka Kranjčara u prijateljskom dvoboju s Argentinom. Od tada je odigrao 154 utakmice i zabio 23 gola u dresu Vatrenih.


Mlada nada: Joško Gvardiol

Gotovo je nestvarna brzina kojom se odvija karijera stopera. U Dinamo je brzo izdominirao HNL-om što mu je donijelo transfer u RB Leipzig. Ovo ljeto je Chelsea nudio 60 milijuna eura, ali u Leipzigu su odmahnuli glavnom. Stožerni je klupski igrač i jedan od nezamjenjiv u redovima reprezentacije. Može igrati i lijevog beka, a debitirao je u lipnju prošle godine u porazu od Belgije. Nakon toga upisao je još 11 nastupa, igrao je sve utakmice na Euru 2020., te veći dio kvalifikacija za SP, odnosno Lige nacija.

Očekivana formacija (4-3-3)


Popis igrača za SP:

Vratari: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Ivo Grbić (Atletico Madrid)

Braniči: Domagoj Vida (AEK), Dejan Lovren (Zenit Saint Petersburg), Borna Barišić (Rangers), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Josip Stanišić (Bayern Munich), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Dinamo Zagreb)

Veznjaci: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter Milan), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić(Torino), Lovro Majer (Rennes), Kristijan Jakić (Eintracht Frankfurt), Luka Sučić (Red Bull Salzburg)

Napdači: Ivan Perišić (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk Split)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania će Hrvatskoj dati status drugog favorita skupine, ali će ponuditi niz zanimljivih tečajeva. Recimo, da će Hrvatska osvojiti SP i da će Andrej Kramarić biti najbolji strijelac turnira donijet će vam 400 kuna na uloženu jednu. Da će Hrvatska biti pobjednik skupine a Belgija drugoplasirana tečaj je 4,2 dok je obrnuta opcija s Belgijom prvakom skupine a Hrvatskom putnikom u osminu finala tečaj 2,50.

Germanijak će Hrvate gurnuti do kraja jer oni mogu otići korak više od onoga što je bilo u Rusiji prije četiri godine. Iako, relanost sugerira da će Hrvatska sasvim sigurno proći skupinu pa onda u sudaru sa Španjolskom ili Njemačkom morati pokazati zrelost osvajača. Ovo su turniru na kojima Hrvati idu iznad svojih mogućnosti. Imaju sve što im je potrebno i ako prođu osminu finala, zaista bi mogli otići do kraja. No, korak po korak.

Prognoza: Osmina finala

Raspored Hrvatske na Svjetskom prvenstvu:

23. studenog, Al Bayt Stadium, Al Khor: Maroko - Hrvatska (11.00)

27. prosinca, Khalifa International Stadium, Al Rayyan: Hrvatska - Kanada (17.00)

01. prosinca, Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan: Hrvatska - Belgija (16.00)



Tagovi

MarokoHrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022belgijska nogometna reprezentacijakanadska nogometna reprezentacijaNajava SP 2022

Ostale Vijesti