Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

Potrošili smo Newcastleovih 200 milijuna: Novi Crotenham, otpisani i nizozemski stup obrane u istoj momčadi

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 08.01.22. | 08:00

Newcastle ima na raspolaganju oko 200 milijuna eura za potrošiti na prijelaznom roku, a mi smo se zaigrali Football Managera i pokušali pomoći Howeu. Potrošili smo taj iznos uvrstivši i Trippiera za 15 milijuna, a s obzriom na stanje u momčadi Svraka napravili smo kompletan remont momčadi...

Nogometni svijet ove jeseni uzbudila je ozbiljna promjena u financijskim snagama među klubovima. Još na proljeće svjedočili smo pokušaju bogatih da se izuzmu od ostalih sa Superligom i pretvore nogomet u zabavu za odabrane što na kraju nije prošlo. Ljeto je prošlo mirno uz vjerojatno najbolji prijelazni rok koji smo pratili jer su sredine mijenjali ponajbolji nogometaši svijeta Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, a PSG je s minimalnim ulaganjima, s obzirom na svoju kupovnu moć, složio nove Galacticose. I onda dolazimo na jesen kada se odnos snaga i kupovne moći među klubovima drastično mijenja.

U Newcastle ulazi saudijski kapital i pretvara ih momentalno u najbogatiji klub na svijetu. Ova priča izazvala je brojne kontroverze s obzirom da se radi o vlasnicima koji nisu, blago rečeno, na glasu kao demokratični, a ulaz njihovog novca na englesko tržište izazvao je pomalo licemjernu reakciju drugih premierligaških klubova. Pobunili su se glasno svi oni koji već godinama uspjehe grade na petrodolarima, a prava ozbiljna konkurencija u kupovnoj moći im je zasmetala. Njihov glas ovog puta nije dotaknuo one koji su odlučivali o ulazu saudijskog kapitala i Newcastle je postao najbogatiji klub na svijetu, samo s jednim paradoksom.

I prije preuzimanja momčad koju je tad Steve Bruce imao na raspolaganju bila je jedan od glavnih kandidata za ispadanje, a na tom putu su i danas uvjerljivo. Dobro, ne baš toliko uvjerljivo da se ne mogu spasiti, a da bi se izvukli iz onog gdje su sad prvi korak su napravili promjenom trenera i postavljanjem Eddiea Howea. Iza ovog talentiranog engleskog trenera su uspješne epizode s Bornemouthom što je bila glavna referenca da dobije ovaj posao. Naravno da Howe nije bio prvi izbor. Pokušavala su se tu privući i zvučnija imena poput Antonia Contea, Zinedinea Zidanea i drugih, ali svi oni nisu imali hrabrosti krenuti s postojećom momčadi u borbu za ostanak u Premier ligi.

Imati toliko novaca, a boriti se za ostanak nije opcija saudijskim vlasnicima. Zato je krenula akcija spašavanja, a za nju je pripremljeno oko 200 milijuna eura koliko mogu potrošiti na ovom prijelaznom roku ne kršeći financijski fair play. Prva akvizicija i ime kojim bi trebali privući druge je desni bek Gordog Albiona Kieran Trippier. Na njega su prema pisanju engleskih medija potrošili 15 milijuna eura odštete Atletico Madridu. Takvo ime iz aktualnog španjolskog prvaka trebalo bi biti garancija za privlačenje zvučnih imena u klub koji ima velike ambicije za iduću sezonu.

Vratimo li se u povijest slične probleme su imali i klubovi poput Chelseaja i Manchester Cityja, a danas su konstantno u vrhu. Put do tu je malo duži jer kad netko od želja ima opciju prijeći u neki od velikana uglavnom izabere to. Stoga će slaganje ove prve momčadi na putu do vrha biti dosta težak zadatak bez obzira na budžet kojim raspolažu.

Problem Newcastlea je taj što kada sagledamo momčad po svim pozicijama treba dovesti praktički 11 novih igrača. Jedan je stigao, a dva imaju samo su teško ozlijeđeni i trebat će im zamjene. Calum Wilson i Allan Saint-Maximin jedine su svijetle točke trenutne momčadi koje bi se uklopile u novu priču, ali nije poznato kada će se vratiti na travnjak od ozljeda.

Glavno pitanje je koga dovesti? Brojna imena prošla su kroz novinarska pera od naših reprezentativaca Marcela Brozovića i Ivana Perišića do primjerice Barceloninog dvojca Ousmane Dembelea i Samuela Umtitija. Spominjao se tu i Dušan Vlahović, Bruno Guimaraes iz Lyona, Tod Cantwell iz Norwicha, Dele Alli, pa i Issa Diop iz West Hama od onih čija su imena zabilježena u posljednje vrijeme.

Nas je pomalo zaintrigirala činjenica da na raspolaganju imaju 200 milijuna za složiti momčad, a malo je onih koji prate nogomet da se nisu okušali u popularnoj igrici Football Manager. Simulacija je to koja je mnogima oduzela sate i sate, dane, pa i godine u pokušaju postajanja najboljim nogometnim menadžerom svijeta, a posebnu draž igrice nosili su transferi i traganja za igračima. Mogli su proći sati, dani, pa i godina u potrazi za najboljim pojačanjima s kojima bi dostigli virtualne nogometne visine. A poseban ponos proizlazio je iz činjenice kada bi otkrili nekog novog igrača koji vas je do tu doveo i uklopili ga u momčad koju ste samo vi znali složiti. Da ne idemo previše u širinu i za neke sjetu oko najpopularnije nogometne simulacije, odlučili smo se danas poigrati Football Managera i pomoći složiti Eddieu Howeu momčad s kojom bi se izvukao ove sezone iz zone ispadanja, a za iduću postavio dobar temelj u pohodu na vrh.

Svidjela su nam se neka imena koja su se pojavljivala u britanskim medijima kao potencijalna pojačanja, a dodali smo i neka svoja koja bi da smo u poziciji doveli. Eddie Howe voli igrati u 4-4-2 sustavu, a nije mu strano ni izaći na teren u 4-5-1, pa smo i po tome slagali otprilike momčad koja bi mu možda odgovarala. Na Trippiera nam je već otišlo 15 milijuna, a na raspolaganju imamo 185 milijuna eura.

Krenimo od vratara. Martin Dubravka je slovački reprezentativac i poznato ime svakom prosječnom pratitelju nogometa, ali za ono što bi novi vlasnici htjeli ovaj 32-godišnjak nije kvaliteta. Ne kažemo da je Dubravka loš vratar, samo na tržištu ima boljih opcija od njega, a jedna od njih je jedinica Vatrenih Dominik Livaković. Hrvatski vratar pokazao je nakon preuzimanja jedinice od Lovre Kalinića u reprezentaciji da može braniti na vrhunskoj razini, a Englezima je to moglo biti jasno i nakon utakmice Dinama protiv Tottenhama prošle sezone. Ovog ljeta spominjao se njegov transfer u Lille, ali tamo ga je preduhitrio kolega iz reprezentacije Ivo Grbić. Dulje vrijeme je Livaković bio najskuplji igrač Dinama, a obrane na vrhunskoj razini privlačile interes brojnih europskih klubova. Stizale su ponuda u Maksimirsku, ali nijedna nije zadovoljila. No, za značajniji iskorak od HNL-a Livakoviću treba transfer u jaču europsku ligu, a odlazak u Newcastle bi bio idealan za to. Njegova trenutna vrijednost po Transfermarktu iznosi 10 milijuna eura, a Dinamo bi ga danas vjerojatno pustio za 15 uz određene bonuse.

Na stoperskim pozicijama spominju se svugdje Sven Botman i Samuel Umtiti kao potencijalni stoperski par Newcastlea, a i nama se sviđa ta opcija. Vrijednost 21-godišnjeg stopera Lillea prema TM-u iznosi 30 milijuna eura, a vjeruje se da bi Lille pristao na 50 milijuna eura za mladog Nizozemca. Umtiti je već duže vrijeme otpisan u Barceloni. Stoper kojeg se nekad cijenilo na 70 milijuna eura, danas je cijenjen na tek dva milijuna. Zlatni iz Rusije možda je otpisan, ali financijska situacija Barceloni ne dozvoljava da ga pusti bez malo jače odštete. Marca je nedavno pisala da to ne bi bio prevelik iznos, oko deset milijuna, jer je i Kataloncima cilj da se riješe njegove plaće od 220 tisuća tjedno, drugim riječima da oslobode salary cap za registraciju Ferrana Torresa kojeg su doveli za 55 milijuna eura.

Oko pozicije lijevog beka dugo smo se premišljali. Spominjao se u kuloarima Lucas Digne, ali u ovoj poziciji bio bi nam preskupa akvizicija i onda koga dovesti za ne preveliki novac u ovom trenutku, a da nam može garantirati sigurnost? I sjetili smo se, pa Borna Barišić. Dvoumili smo se između njega i Borne Sose, no mlađi Borna bi nam sad u ovom trenutku bio preskup, a Barišića bi vjerujemo lakše uspjeli dovesti. Barišića TM cijeni na šest milijuna eura, a Glasgow Rangersi su nedavno odbili ponudu Watforda od oko 4 milijuna za njega. Kad bi digli ovo na osam vjerujemo da se na Ibroxu ne bi dugo premišljali.

Središnji vezni je pozicija s koje dolazi najviše potencijalnih pojačanja Svraka. S obzirom da je pozicija šestice nešto što Howe preferira u sredini vjerujemo da bi Marcelo Brozović bio najatraktivnije rješenje. No, po svemu sudeći Epic Brozo će produljiti vjernost Interu jer mu se baš i ne ide iz Milana, a Howe vezu može birati između Aarona Ramseyja, Donnyja van de Beeka, Todda Cantwella ili Bruna Guimaraesa. Prva dvojica traže izlaze iz Juventusa, odnosno Manchester Uniteda, a kud ćeš bolje opcije od odlaska u klub koji ima ambiciju i daje ti priliku da oživiš karijeru na visokoj razini te uz to i dalje dobro zarađuješ. Njih dvojica bi mogli biti realnija pojačanja od Cantwella iz Norwicha i Guimaraesa iz Lyona s obzirom na odštetne zahtjeve klubova. Cantwell se procjenjuje na 20 milijuna eura, a Bruno Guimaraes na 30 milijuna. S obzirom na takve procjene i njihovi klubovi bi tražili ozbiljnije iznose, dok se Stara dama i United jedva čekaju riješiti svog dvojca i vjerojatno bi ih dali za nešto manji iznos. Van de Beek bi mogao otići za 25 milijuna eura, a Ramseyju bi Stara dama mogla dati i raskid ugovora, a ako ne dali bi ga za 5 milijuna.

Lijevo bi nam idealan bio hrvatski reprezentativac Ivan Perišić kojem ističe ugovor na kraju sezone i već sad može dogovoriti angažman za iduće ljeto. Njega se svrstava među najizglednija pojačanja Svraka, a sad je tek pitanje hoće li to biti ove zime ili kad zatopli. Njega da dovodimo odmah iskeširali bi minimalno 10 milijuna eura s obzirom da ga se na toliko i procjenjuje na TM-u. Desno se spominje često Osumane Dembele s kojim Barcelona nikako ne može izaći na zelenu granu. Od ozljeda do dječačke zaigranosti koja izluđuje više sve u Barceloni te sad prepucavanja oko novog ugovora dovodi do toga da bi najidealnije bilo probati zaraditi nešto na njemu. U Barceloni je tražio 43 milijuna godišnje, pet milijuna za osvajanje Lige prvaka i dva za La Ligu, a podsjetimo i da su ga platili 140 milijuna u nadi da imaju novog Neymara u najmanju ruku. Newcastleu to ne bi bio problem vjerojatno isplatiti, ali pokušali bi ga urazumiti oko plaće, a Barceloni bi dali odmah 30 milijuna da ne čekamo do ljeta istek ugovora. Ipak treba ostati u ligi.

Napadu bi priključili nekoga tko se već dobro razumije s Perišićem, a tu nam je najidealniji kandidat za njegove asistencije s lijeve strane Andrej Kramarić. Osjećamo kao da nam je ostao dužan golove iz Premier lige pa mu ovdje dajemo novu šansu. U Bundesligi je postao legenda Hoffenheima, najbolji strijelac i igrač u povijesti kluba s kojim mu ugovor ističe na kraju sezone. Da ne bi čekali dotad istresli bi na stol ponudu od 15 milijuna eura. Za ovaj ostatak što nam ostane u napadu bi Kramariću partnerski ponudili s Pierreom-Emerickom Aubameyangom, otpisanim kapetanom Arsenala koji se ionako spominje kao novo pojačanje Svraka, koje bi mi platili ovih 17 milijuna eura što nam ostane.

S ovakvom ekipom bi Newcastle puno drugačije izgledao na travnjacima Premier lige, a više druge momčadi ne bi tek tako upisivale tri boda unaprijed kada im dolazi utakmica sa Svrakama. Priznajemo da smo se malo zaigrali pa nam postava podsjeća na slavni Crotenham za koji su igrali Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Stipe Pletikosa, a koliko je ta momčad bila dobra dovoljno govori podatak da su bili peti na kraju te sezone 2010./11. Vjerujemo da bi i ova koju smo složili mogla daleko, sigurno izvan zone ispadanja i do sredine tablice za početak, a kasnije i bolje rezultate.

 


Tagovi

NewcastleNewcastle UnitedZinedine ZidaneAntonio ConteEddie HoweIvo GrbićSven BotmanLucas DigneBorna BarišićBorna SosaSamuel UmtitiAaron RamseyDonny Van De BeekIvan PerišićAndrej KramarićOusmane DembelePierre-Emerick Aubameyang

Ostale Vijesti