ANTONIO BRONIC/Action Images
ANTONIO BRONIC/Action Images

Poštovanje – da, strah – ne: Je li Robert Murić as iz rukava Gorana Tomića? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 12.08.21. | 11:01

Šesti je ovo ogled Riječana protiv neke škotske momčadi u Europi, a trenutni omjer je dvije pobjede, dva remija i jedan poraz.

Nogometaši Rijeke danas s početkom u 20 sati na svojoj Rujevici dočekuju škotski Hibernian u trećem pretkolu Konferencijske lige. Prva utakmica završila je rezultatom 1:1 pa je tako uoči večerašnje utakmice sve otvoreno, naročito kad uzmemo u obzir da pravilo gola u gostima više nije na snazi.

Goran Tomić u utakmicu protiv nezgodnih Škota ulazi dobrog raspoloženja. Riječani su sezonu otvorili s četiri pobjede u kojima nisu primili pogodak, da bi u posljednje dvije utakmice upisali dva remija. Prvo su na Maksimiru odigrali jednu od, usudit ćemo se već sad to konstatirati, ponajboljih utakmica u HNL-u ove sezone, a iako su već u ranoj fazi bili u zaostatku, fenomenalnim golovima Abassa i Drmića uspjeli su okrenuti rezultat u svoju korist već do poluvremena. Ipak, u nastavku je jednu grešku Labrovića kaznio Oršić pa su tako zagrebačka i riječka momčad u konačnici, zasluženo, podijelila bodovni plijen.

Posljednju utakmicu Rijeka je odigrala baš protiv Hiberniana prije sedam dana. Iako su u nedjelju trebali igrati prvenstveni susret protiv Lokomotive, utakmica je odgođena. Zanimljivo, Osijek je protiv Hrvatskog dragovoljca odlučio igrati, iako bi i njihov zahtjev bio prihvaćen da su kojim slučajem tražili odgodu kako bi se bolje pripremili za ogled protiv bugarskog CSKA.

No, vratimo se mi Rijeci. Iako imaju ulogu favorita u današnjem ogledu, na Rujevici su itekako svjesni da je Hibernian kvalitetna momčad koja im je u stanju 'pomrsiti račune'.

„Pa ovi likovi nemaju ni pravi stadion“, pisali su navijači Hiberniana na društvenim mrežama jučer kad su gosti odradili trening prije današnjeg meča.

„Ovi likovi su igrali četiri grupne faze Europske lige, a još su svladali i momčad kao što je Milan“, odgovorili su iz Rijekine PR službe.

„Znate što, nitko ne voli one koji se stalno hvale“, prihvatili su svoj poraz, barem na društevnim mrežama, navijači Hiberninana.

Tomić na konfereciji za medije nije htio odgovoriti na pitanje hoće li u današnjem ogledu započeti s trojicom ili četvoricom u posljednjoj liniji. Ukoliko se odluči na trojicu, tad će od prve minute zaigrati Escoval, dok bi u suprotnom slučaju Portugalac preselio na klubu, a veznu bi liniju ojačao Ivan Lepinjica.

Jednako tako, nekoliko se novih opcija 'otvara' za Tomića. Prije svega, valja vidjeti hoće li se od prve minute na terenu naći Robert Murić. Ganac Ampem igra jako dobro, ali Murić je klasa za sebe. Rijeka, osim Drmića, nema igrača koji kao Murić može sam odlučiti pitanje pobjednika na nekoj utakmici. Upitno je njegova fizička sprema, ali ako je ona na zadovoljavajućoj razini, ne bi trebalo začuditi da počne od prve minute.

U vrhu napada očekuje se Josip Drmić, iako postoje neke naznake da bi se moglo i tu igrati na kartu iznenađenja. Obregon je dobro reagirao protiv Gzire, u utakmici protiv Istre 1961 je izborio kazneni udarac, a iako ne djeluje kao netko tko je na svojih sto posto, nije nemoguće da baš on bude as iz rukava Šibenčanina na klupi Rijeke. Uostalom, za Obregona praktički otkako je došao kruži priča kako 'slabo trenira, ali sjajno igra'. Hibernian nije utakmica za kockat se, ali Obregon zvuči kao nešto što bi moglo biti zanimljivo. Naročito ako se Škoti najviše spremaju na Drmića, Abassa i Ampema.

Što se tiče samog Hiberniana, i oni su u dobroj formi! Od početka sezone ne znaju za poraz, baš kao ni Rijeka, a svakako su si napunili samopouzdanje prije mjesec dana kad su u prijateljskoj utakmici svladali Arsenal. I to ne rezerve, već su sve glavne zvijezde igrale utakmicu…

Uoči uzvrata na Rujevici, Hibsi su na domaćem travnjaku u drugom kolu škotskog Premiershipa dočekali Ross County. U 11 minuta domaći je sastav postigao tri pogotka, a tri različita strijelca i tri različita asistenta govore kako opasnost po Riječane dolazi sa svih strana. Pred 5600 gledatelja na svojem su stadionu rutinski došli do prvog mjesta prvenstvene tablice, dok su i Celtic i Rangers već upisali po jedan poraz u domaćem prvenstvu.

Isto toliko gledatelja očekuje se i danas na Rujevici, a baš bi oni trebali biti 12. igrač Plavo-bijelih.

“Puno bi nam značio ulazak u skupinu. I za klub, financijski, i nama za izlog. Neće biti problem igrati dva kolosijeka u tom slučaju jer nas ima dosta u svlačionici. Bitno je večeras da nam dođu navijači. Protiv Istre je bilo odlično, protiv Gzire isto tako. Trebaju biti naš 12 igrač da nas povuku ako bude teško. S njima je sve lakše”, poslao je Pavčić jasnu poruku riječkoj publici.

Rijeka danas ima sve u svojim rukama, a i 'domaći teren je domaći teren'. Prema protivniku treba imati poštovanja, jer svakako ga zaslužuju, ali nikako ga se i bojati, jer Rijeka je već pobjeđivala i bolje i veće i jače.

Očekivani sastavi:

RIJEKA (3-4-3)


HIBERNIAN (4-2-3-1)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHibernianKonferencijska liga

Ostale Vijesti