Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Poigravanje s klubom!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 07.11.23. | 13:00

Novi zaplet oko Dinamova Statuta mogao bi izazvati novu krizu u klubu. U situaciji kad ni rezultatu na terenu nisu vrhunski, to bi bila katastrofa

Ima l' išta lakše nego obećati? U taj bi se stih mogla sažeti borba za vlast u Maksimiru, koja traje već gotovo godinu dana. A u ponedjeljak je dobila novi nastavak. Dakle, Dinamov Izvršni odbor pričao je o novom Statutu i premda konačnih zaključaka nema, jasno je da je prijedlog tog najvažnijeg klupskog dokumenta, na kojemu je radna skupina radila punih šest mjeseci, odbačen. U celofanu zamotano, reći će da 'ima još nekih detalja, koje treba ispeglati', međutim, svakome je kristalno bistro da takav Statut Dinamo neće imati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+).

Da odmah raščlanimo, nismo pobornici načela 'jedan član, jedan glas', pogotovo baš svih članova pa i onih koji su se učlanjivali zadnjih mjeseci iz nekog hira ili interesa, a mnogi među njima utakmice Dinama pohode samo kad je sunčano, izvan radnog vremena, ali ne prekasno, po mogućnosti u Ligi prvaka protiv Manchester Cityja, dok će o Chelseaju već razmisliti. Čast iznimkama, dakako. Nije najbolje rješenje niti ideja koja je našla mjesto u tom odbijenom prijedlogu Statuta da bi 28 predstavnika navijača, članova ulazilo u Skupštinu sa samo jedne, pobjedničke liste, bez obzira koliki postotak glasova ona dobila. Ali, da treba promjena, treba! Naravno da su svi svjesni da klub više ne može funkcionirati kao ranije i da je svojevrsna demokratizacija Statuta potrebna i normalna, međutim, sve što se oko toga događa od one Skupštine u ožujku ide u smjeru da se taj proces potpuno uguši, ali najgore je od svega što bi to moglo dovesti čak i do blokade kluba.

Samo su naivci mogli misliti da će Mirko Barišić i tzv. pobjednička struja nakon Skupštine 9.ožujka potpuno otvoriti vrata demokraciji, dati klub u ruke navijačima i voditi klub prema njihovim idejama. Već koji dan kasnije Mirko Barišić je sastavio 'savjetničko vijeće', onako, tek usput da se nađe, iako je opet svima bilo očito da je to tijelo svojevrsni Izvršni odbor u sjeni. Ne bi možda ni bio problem da pobjednička strana radi ono što želi i kako želi, da Barišić do pobjede (ili bolje rečeno do stopiranja puča) nije došao uz pomoć navijača, njihovih predstavnika i Darija Šimića. I da odmah nakon Skupštine nije obećao novi Statut, demokratizaciju kluba.

"Uprava nastavlja s radom, ide se u promjenu Statuta. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Nastavljamo s gradnjom stadiona i moderniziramo Dinamo i Statut uz podršku navijača. Želimo ostati europska momčad, nastavljamo raditi na rezultatima, na školi nogometa'', rekao je Barišić nakon te ožujske Skupštine, na kojoj su mnogi bili opijeni 'konačnim odlaskom Zdravka Mamića iz Dinama.' No, iako je Barišić doista oformio tu radnu skupinu i počeo se slagati novi Statut, njegova je retorika oko demokratizacije polako je gubila snagu. Već je u kolovozu nazočnima na sastanku te radne skupine priopćio da se prijedlog novog Statuta neće naći na dnevnom redu Skupštine, uz opravdanje da o Statutu treba pričati i predložiti ga Izvršni odbor. A sad Izvršni odbor nije ništa predložio, već pričao da će o tome da će ga predložiti na idućoj Skupštini. A prije nego što ga 'pročisti', prorijeđena je radna skupina za Statut, u kojoj su sad, gle čuda, samo Barišiću bliski ljudi. Na čelu joj je Nikola Hanžel, tu su još Ante Todorić, Većeslav Bergman, Vladimir Gašparović i Janko Gogolja. I sve je izglednije da će novi prijedlog Statuta biti bitno drugačiji od ovoga, da sigurno s navijačke/članske liste neće u Skupštinu ulaziti 28 ljudi, navodno postoji prijedlog da ih bude 20. Što navijačima nije prihvatljivo, jer, krenuli su od postavke i ideje 'jedan član, jedan glas', od četiri člana IO-a i dva člana NO-a, od sudjelovanja u izradi Statuta. Sad su ostali na mrvicama!

Mirko Barišić, tu više nema nikakve sumnje, iskoristio je navijače i njihovu podršku u borbi protiv 'zajedničkog neprijatelja', prevario ih i, zapravo, učvrstio svoju vlast. No, opasno se poigrava sa sudbinom kluba! Jer, nije tu problem samo Barišić, oko njega je u bari dosta 'krokodila', svaki sa svojim interesima. Netko želi privatizaciju i vidi tu svoju šansu, netko igra za 'vanjske igrače', netko bi rado vidio sebe u predsjedničkoj fotelji nakon Barišića. Naravno da nikome od njih ne odgovara neposredna demokracija i masovni ulazak članova u Skupštinu. No, što će biti ako na idućoj Skupštini opet neće biti kvoruma bez glasova navijača/povjerenika, što će biti ako najglasnija i najvatrenija maksimirska tribina, a već se i tome šuška, okrene leđa momčadi i Upravi, ako navijači sa Sjevera opet postanu problem i neprijateljska strana!?

Što će, u konačnici biti, ako na kraju i ona Skupština iz rujna bude poništena? I sve to u trenutku kad rezultati na terenu nisu vrhunski i ne mogu baciti sve ostalo u drugi plan, kad Modre čeka vrlo zahtjevan prijelazni rok, a još nema sportskog direktora. I kad stižu glasine da igračima (u dogovoru s njima) kasne ugovorne rate, a iza ugla se svako malo nekoga dovodi u vezu sa Zdravkom Mamićem i njegovim utjecajem u klubu. Što, primjerice, zaključiti ako se zna da je Mirko Barišić na IO-u samo dan prije one lanjske Skupštine 9.prosinca prošle godine kad je 'rat' službeno počeo, predložio za ulazak u Skupštinu trojicu Mamiću iznimno odanih ljudi!?

Tko tu više koga vara, tko drži fige u ruci i u čije ime, doista je teško pohvatati. Međutim, da cijela ta igra, taj čvor intriga i 'dealovi' koji su zapleli u Maksimiru ne slute na dobro, to je svakome očito. Samo da ne završi katastrofom! A prije godinu dana Dinamo je igrao Ligu prvaka...



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoStatut GNK DinamoMirko Barišić

Ostale Vijesti