REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

Podno Vezuva se stvara sjajna momčad, predviđao im se raspad, a dogodila – erupcija!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 08.09.22. | 12:50

Napoli je razbio Liverpool, a kako su igrali najbolje oslikava podatak da iako su gosti primili četiri pogotka, njihov najbolji pojedinac bio je – golman.

Mane uživa u Bayernu, kapetan Henderson muči se s ozljedom. Liverpool je, u odnosu na prošlu i mnoge sezone ranije, zadržao okosnicu momčadi na okupu, ali… Nešto se dogodilo.

Što točno, teško je reći. Jednostavno, više ne izgledaju onako goropadno kao što su navikli kompletnu nogometnu javnost. Njihove kontre više nisu ubitačne, nema one okomitosti koja je tjerala strah u kosti svakoj obrani na svijetu, nema ni sigurnosti u posljednjoj liniji predvođenoj Virgilom van Dijkom. Skoro se ništa nije promijenilo, a momčad ne izgleda isto. Jesu li pročitani? Je li Liverpool došao do one točke kad je promjena neophodna? I to ne neka mala, praktički kozmetička, već ona velika, iz temelja… Stotinu pitanja, ali odgovora zasad nigdje.

Nisu Redsi jedina momčad koja je slabije krenula u sezonu. Chelseaju se isto dogodilo, Tuchel je to platio glavom, ali to se neće dogoditi Kloppu. Kredit kakvog ima on, za razliku od svog sunarodnjaka, puno je veći. Usprkos tome što je Chelsea prije dvije godine osvojio Ligu prvaka…

Da stvari ne 'štimaju' vidjelo se kad Liverpool pao na gostovanju kod najvećeg rivala. Kad je Sancho zabio za vodstvo, Milner je pohitao prema Van Dijku koji je ukopano stajao i 'poluaktivno' pokušao obraniti udarac engleskog reprezentativca. Milner je bio bijesan, a Nizozemac, iako je bio svjestan svoje pogreške, na riječi senatora i prave ikone Premier lige nije ni trepnuo. O Van Dijku su se svojevremeno pričale bajke. Govorili su, neka ovako nastavi i bit će – najveći. Ne jedan od, već onaj koji je na vrhu. Nerealno bi bilo očekivati da će Van Dijk godinu za godinom igrati bez greške i da ga nitko neće predriblati, 'nasamariti' ili nešto treće, ali s druge strane, da će tako slabo izgledati, to stvarno nitko nije mogao predvidjeti. Ove sezone je odigrao sedam utakmica, a Liverpool je tek u dvije mrežu sačuvao netaknutom. Kad bi se u posljednjoj liniji, uključujući i vratara, tražio onaj koji igra u najslabijoj formi, prstom bi se pokazalo u smjeru 31-godišnjaka koji je igra svoju petu sezonu u dresu Liverpoola. Dosad je djelovao nerealno dobro, iako je plaćen skoro 85 milijuna eura, nema sumnje da je svaki cent opravdao, ali… Ponavljamo, nešto se dogodilo!

Klopp zna sve, s Van Dijkom i bez njega momčad nije ista. Ne samo na terenu, već i u svlačionici. Poznato je odavno da je imao velike probleme s koljenom i gležnjem, ali to je sada, navodno, sve u redu.

Napoli je jučer pored Liverpoola izgledao kao Ferrari pored Fiće. Osim što je njihov nogomet ljepši, bili su brži i opasniji. U svim segmentima. Zabili su četiri, a mogli su još barem dva, ako ne i više. Uostalom, Osimhen nije realizirao najstrožu kaznu, a bilo je još situacija u kojima su gostujući navijači strahovali.

Spallettijeve trupe od početka sezone igraju sjajan nogomet. Predviđao im se raspad, jer momčad su u jedno ljeto napustili i Koulibaly i kapetan Inisgne i uvijek neugodni Mertens, dok njihove zamjene ipak nisu toliko poznate onoj mainstream nogometnoj publici. No, skauting služba je odradila dobar posao, De Laurentiis se očito nije šalio kad je rekao da se ne brine i da će se ove sezone vidjeti prava snaga Napolija, a iskusni Spalletti je nešto južnije od Rima, gdje je u dva navrata proveo najuspješnije dane svoje karijere, stvorio momčad koja je kadra svakoj momčadi svijeta stvoriti nekoliko ozbiljnih prilika i potencijalno ih čak i pobijediti. Uostalom, Liverpol su razbili, a Liverpool sigurno spada među 'najveće i najbolje' momčadi svijeta.

Osimhenov ostanak je puno značio Napoliju, u posljednja dva-tri dana ljetnog prijelaznog roka postojala je mogućnost da preseli na Teatar snova, a da se to dogodilo, gotovo pa sigurno Napoli u tako kratkom vremenskom periodu ne bi uspio pronaći igrača jednake kvalitete koji bi ga zamijenio. Čak ni uz neograničene resurse, jer 100 milijuna bi 'kapnulo' na račun. Ali, ništa od toga, a Spalletti je sigurno u noći s četvrtka na petak otišao spavati s velikim osmjehom na licu.

No, kad bi se trebao istaknuti onaj jedan koji u prvom dijelu sezone oduševljava, to bi svakako bio Gruzijac Kviča Kvaratškelia . Dalo se čuti njegovo ime i prije nego što je zaigrao za Napoli, ali opet… Koliko ima Kvaratškelia, odnosno talentiranih klinaca iz ne nogometnih zemalja, koji jako obećavaju? Pa, svake godine pojavi ih se barem 10.

No, Kviča je drugačiji. Visok, brz, s jednako kvalitetnom i desnom i lijevom nogom. Da ima mjesta za napredak, to sigurno, ali već sad je jasno kako bi, ako ga zaobiđu ozljede, mogao postati sjajan igrač. Preciznije, već sad je sjajan, a može biti još bolji.

Dosad je u šest nastupa za Napoli skupio četiri pogotka i dvije asistencije u šest nastupa, a njegova erupcija bi se tek trebala dogoditi. I ne samo njegova, već cijele momčadi. Vezuv se i dalje smatra najopasnijih europskim vulkanom, a uskoro bi se moglo početi govoriti i za Napoli. Naravno, ako nastave gdje su stali na otvaranju nove sezone…

Serie A, 6. kolo

Subota, 10. rujna

Napoli – Spezia, 15.00

Inter – Torino, 18.00

Sampdoria – Milan, 20.45

Nedjelja, 11. rujna

Atalanta – Cremonese, 12.30

Bologna – Fiorentina, 15.00

Lecce – Monza, 15.00

Sassuolo – Udinese, 15.00

Lazio – Verona, 18.00

Juventus – Salernitana, 20.45

Ponedjeljak, 12.rujna

Empoli – Roma, 20.45

 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

NapoliLuciano Spalletti

Ostale Vijesti