Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Pobjeda protiv Finske donosi Bišćanovim izabranicima mir za lipanj kad samo potvrđuju prolaz na Euro (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 08:00

U prvoj utakmici su namučili mlade Vatrene

Nakon uspjeha s prethodnom generacijom izbornik U-21 selekcije Vatrenih Igor Bišćan ima ponovno jasan plan što želi. Ponoviti plasman na Euro mladih i to bez dodatnih kvalifikacija. Mladi Vatreni trenutno su na prvom mjestu s tek jednim 'kiksom' u posljednjoj utakmici. Sve do susreta s Austrijom u Varaždinu izabranici Igora Bišćana su dobivali sve utakmice u ovim kvalifikacijama. Pred njima su još tri utakmice u kojima trebaju i mogu izboriti direktni plasman na Euro 2023. koje će se odigrati u Slovačkoj. Prva od njih je danas u 18 sati protiv Finske u Varaždinu.

U prvoj utakmici ovog ciklusa Bišćan je malo iznenadio sve prisutne sastavom i obrambenom taktikom s kojom se suprotstavio Austrijancima. Počeo je s tri stopera, a na bekovskim pozicijama igrali su mu Boško Šutalo i Bartol Franjić. Šutalo tek pokriva desnu stranu i prirodna pozicija mu je stoperska, a nju je ovog puta pokrivao Bayernov polivalentni defenzivac Josip Stanišić. Šutalu je s druge strane prirodna pozicija ona defenzivna u veznom redu. Tako je Bišćan zatvorio prodor Austrijanaca po krilima, ali i ograničio svoju momčad u izgradnji napada. Austrijanci su bili opasniji tijekom većine susreta, ali nijednom nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti Kotarskog ispred kojeg je bedem Stanišić-Vušković-Josip Šutalo otklanjao svaku prijetnju.

Nisu uspjeli ni s igračem više kad je isključujući karton dobio Lukas Kačavenda, a Bišćan je ovaj susret završio sa šest braniča na terenu zamijenivši Antu Palaversu s Nikolom Soldom. Unatoč negodovanju publike u Varaždinu na igru bod je ostao kod kuće, a Hrvatska niz od šest pobjeda prekinula remijem i ostala neporažena.

(1.50) Hrvatska U21 (5.00) Finska U21 (7.50)

Trebala je Austrijancima pobjeda u ovoj utakmici da bi ostali u igri za Euro, ali u tome nisu uspjeli pa borba za plasman na Euro. Sad su im preostale još utakmice s Norveškom i Finskom u kojima tek mogu popravit bodovno stanje i nadati se kiksu Norveške. A baš s te dvije reprezentacije mladim Vatrenima je presudno na koji način će otići na Europsko prvenstvo. Važnija će vjerojatno biti ova s Norvežanima početkom lipnja, a prije toga danas igraju s Fincima koji su ih namučili dosad najviše.

Slavila je Hrvatska posljednji put u Finskoj i unatoč rezultatu od 2:0 nije bilo lako. Pokazali su se mladi Finci kao ozbiljan takmac i ravnopravan protivnik, a prvi gol je pao tek u 73. minuti kad je iz penala bio precizan vođa ove momčadi Luka Sučić. Konačni udarac Fincima u ovoj utakmici zadao je Hajdukov napadač Marin Ljubičić kad je prvi stigao do jednog odbijanca i pospremio ga u mrežu.

(1.50) Hrvatska U21 (5.00) Finska U21 (7.50)

Ta prva utakmica upozorenje i je Bišćanu koji je za ovaj susret ulazi spremniji, samo što ne može računati na Lukasa Kačavendu koji je pocrvenio u utakmici s Austrijancima. U prošloj utakmici nije bilo ni Stipe Biuka zbog temperature, a susret je propustio i Marin Ljubičić zbog ozljede. Zato je Bišćan ovoj selekciji priključio Bayernovog napadač Gabriela Vidovića koji je ponajbolji igrač druge momčadi bavarskog velikana, a Julian Nagelsmann ga lagano priprema za prvu.

Pobjedom protiv Finske hrvatski mladići opuštenije dočekuju lipanj kad im preostaje onda još potvrditi odlazak na Euro u utakmicama s Norveškom i Estonijom.

Očekivana postava:


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.18+


Tagovi

Igor Bišćanmladi talentiVatreniHrvatska U21

Ostale Vijesti