Germania Sport
Germania Sport

Pitanje za milijun kuna: Vraća li se nogomet kući?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 07.07.21. | 09:21

Gordon Albion je opet pod velikim pritiskom

Večeras, s početkom u 21 sat, tražimo drugog putnika u veliko finale Europskog prvenstva. Nakon pobjede Italije nad Španjolskom u lutriji jedanaesteraca, Englesku i Dansku na istom tom stadionu čeka obračun s jasno definiranim ulogama. Engleska nastupa kao favorit, dok će Danci igrati protiv Engleske ali i protiv publike jer nas večeras čeka ugodno ispunjeni Wembley prepun navijača Gordi Albiona. No, Danska na ovom prvenstvu ima dodatni motiv koji može ali i ne mora presuditi pobjednika.

Motivacija naravno leži u imenu i prezimenu Christiana Eriksena. Kapetan i najbolji igrač danske reprezentacije je na prvoj utakmici grupne faze natjecanja pao na terenu i skoro izgubio život, no brzinska intervencija liječnikog tima, uz junačko ponašanje njegovog prijatelja Simona Kjaera, spasila je Eriksenu život. Naravno, Christian će ovu utakmicu samo gledati, no Danska je prolaskom skupine u posljednjem kolu stvorila jednu “nepobjedivu” atmosferu s kojom će se Englezi, uz vlastiti pritisak domaćeg terena, zasigurno teško nositi.

S druge strane, Gareth Southgate i njegovi “lavovi” u polufinale ulaze bez ijednog primljenog pogotka. Uvijek prisutna nacionalna euforija je trenutno na vrhuncu, svi otočki mediji pred ovom generacijom vide trofej europskih prvaka. Motiva ne nedostaje, Gordon Albion nikada nije bio na vrhu starog kontinenta, najbliže tituli su stigli 1996. godine, kada su ispali u polufinalu ispali od Njemačke na jedanesterce. Na domaćem terenu.

Engleska najbolje zna kako uz velika očekivanja proporcionalno raste i pritisak. Southgate u svojim redovima ima nekoliko iskusnih igrača, no pitanje je kako će reagirati oni mlađi, koji su prije tri godine, također u polufinalu, također kao favoriti, ispali od Hrvatske. Englezi i njihova euforija su uvijek dvosjekli mač.

NAPOKON PRVACI?

Engleka je kao domaćin bez većih poteškoća otvorila natjecanje plasiravši se u knockout fazu kao prva u skupini D. Slavili su s minimalnih 1:0 protiv Hrvatske, potom razočaravajući, 0:0 remi s tvrdim Škotima, i finalno pobjeda protiv Češke za potvrdu prvog mjesta. Knockout faza ih je spojila u nogometni klasik i dvoboj s Nijemcima, no i tu je Gordi Albion odradio utakmicu bez primljenog pogotka, uz čak dva u mreži Njemačke reprezentacije. Euforija uz pripadajuću mantru “it’s coming home” je službeno mogla početi.

Koliko je Engleska u naletu, najbolje se vidjelo prije nekoliko dana kada su u Rimu “isprašili” Ukrajinu s visokih 4:0. Goropadna reprezentacija zagospodarila je terenom od prve minute, a u pravom trenutku se “probudio” i do tad nevidljivi Harry Kane. Veliki dio posla u napadu je odradio i Jack Grealish koji je dugo na prvenstvu čekao svoju šansu s klupe. Southgate je pametno dozirao sve igrače kroz grupnu fazu, što mu se. barem do ove faze natjecanja, itekako isplatilo.

Večeras očekujemo Grealisha na klupi. Southgate je konzervativan od početka turnira. Primjerice, Jadon Sancho koji je neki dan potvrdio 80 milijuna eura težak transfer u Manchester United, svoj prvi turnirski start je dočekao tek protiv Ukrajine. Ispred njega je Arsenalov Saka koji ipak nudi “više” u defenzivnom segmentu. Od ostalih pozicija, sumnjamo da će biti većih iznenađenja. Engleska bi trebala izgledati ovako:


92’ U MISLIMA

Izbornik Kasper Hjumland je imao točno dvadeset godina, kada je Danska reprezentacija desetak dana prije početka Europskog prvenstva u Švedskoj dobila poziv da, umjesto raspadnute Jugoslavije, nastupe na turniru. Sve što se kasnije dogodilo je povijest. Danska je osvojila Euro i tako se upisala u povijest svojim prvim naslovom europskih prvaka.

29 godina kasnije, Danska sanja ponoviti taj uspjeh. Ovog puta motiv nije “wildcard” u stilu Gorana Ivaniševića i njegovog osvajanja Wimbledona, već Christian Eriksen, kojem suigrači žele posvetiti naslov i priuštiti fenomenalnom veznjaku užitak podizanja pehara, samo dva tjedna od stravičnog pada na stadionu Parken. Ono što je izgledalo kao noćna mora, u nedjelju bi moglo dobiti jedan posve drugačiji, sretniji kraj.

Danci su natjecanje otvorili – porazom. Posve očekivano. Nakon Eriksonovog pada na teren utakmica je bila prekinuta na puna dva sata, dugo se tražila informacija je li uopće živ. Na sreću, za Christiana je sve dobro završilo, no Danci jednostavno nisu imali snage igrati “pravi” nogomet s mislima u bolnici gdje im leži suigrač. Finci su slavili 1:0. Iduća utakmica je donijela najtežeg protivnika skupine – Belgiju. Poveli su Danci preko Poulsena, no braća Hazard i De Bruyne su do 70. minute poništili prednost i poveli 2:1, što je skoro pa izbacilo Dansku iz svih kalkulacija za prolaz dalje. No malo nade je ostalo. Trebalo je samo pobijediti Rusiju, sa što boljom gol razlikom.

Da su čuda moguća (uz pomoć formata gdje četiri od šest najboljih trećeplasiranih prolazi dalje), pokazala je ta posljednja, odlučujuća utakmica. I upravo se tu sve preokrenulo. Visoka, 4:1 pobjeda i drugo mjesto sa samo tri boda. Upravo im je ta gol razlika širom otvorila put do polufinala, u kojem se danas, posve zasluženo i nalaze.

U osmini završnice je Wales probao napadački ugroziti momčad s Jyllannda, ali nije išlo. Danska ih je ispratila doma s četiri gola u mreži. Probudio se napadač Dolberg, zabio dva pogotka i tako postao pravi “joker”.

Ključnim se pokazao i protiv Češke. Agresivna Danska uvelike podsjeća na Vatrene u Rusiji. Iako nemaju najbolje pojedince turnira, nastupaju kao organizirana ekipa s jasnim ciljem. Kako to obično i bude, takve momčadi su najopasnije, jer strah, nedoumice i manjak samopouzdanja u potpunosti nestaju. Nakon ovakvog turnira, Danska može do kraja.

Nastupaju u formaciji 3-4-2-1, s kapetanom Kjaerom na središnjoj stoperskoj poziciji. Društvo mu obrani prave Southamptonov Vestergaard i Chelseajev Christiansen, i tu problema ne bi smjelo biti. Uostalom, Danska prima malo golova. Općenito jedino otvoreno pitanje vidimo na poziciji špice. Nedoumica je hoće li startati Dolberg ili Poulsen. Obojica su u formi.

Što kaže Germania Sport kladionica?

Germania daje osjetnu prednost Engleskoj. Tečaj na čistu pobjedu Gordon Albiona je 1.80, dok je pobjeda Danske na visokih 5.60. Remi također nudi visoki tečaj, 3.50. Za igrače koji se ne usude prognozirati prvih 90 minuta, tu je i opcija “prolaz”. Na Englesku je tečaj 1.35, dok je na Dance tečaj kudikamo viši, 2.90. Što se rezultata tiče, Germanija smatra da je naizglednija minimalna pobjeda Engleske (5.70), 2:0 za Gordi Albion je ocijenjen na 7.25, dok primjerice minimalna pobjeda Danske nosi nemalih 10.5.

Što kaže Germanijak.hr?

Razum kaže Engleska. Gordi Albion kao domaćin na Wembleyju, bez primljenog pogotka na turniru, ne može biti ništa drugo već favorit. Bez obzira na sve prednosti koje ih čekaju večeras na ispunjenom Wembleyju, Danci imaju motiv više. Christian Eriksen možda više neće igrati nogomet, no zato će reprezentacija zaigrati nogomet za njega. Danska sanja onu mitsku 92’ kada su s godoišnjih odmora stigli na europsku smotru zamijeniti Jugoslaviju. Kasnije su osvojili turnir. Prognoziramo prolaz Engleske, no morat će dati 100% svojih mogućnosti jer će se Danci junački braniti. Ako treba i do jedanaesteraca, a onda je sve moguće.

 

 

 


Tagovi

engleskaDanskaEuro 2020

Ostale Vijesti