Pool via REUTERS/Tolga Bozoglu
Pool via REUTERS/Tolga Bozoglu

Paranje mreže: Najefikasnije Europsko prvenstvo do sad

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 06.07.21. | 17:26

Tri utakmice prije kraja, 135 pogodaka

Kada je Denis Zakaria skrenuo loptu u vlastitu mrežu na utakmici osmine finala između Švicarske i Španjolske, Europsko prvenstvo je u svoje statističke knjige upisalo deseti autogol. Toliko golova u vlastitoj mreži nije bilo na svim Europskim prvenstvima do sad (9). Bizarnim statistika tu nije kraj. Do danas poslijepodne, na turniru nitko nije zabio gol iz slobodnog udarca. Primjerice, Leo Messi je sam već na dva realizirana slobodnjaka u sklopu Cope Americe. Negdje iz prikrajka, EURO 2020 vreba još jedan rekord, a to je rekord najefikasnijeg prvenstva do sad.

2000. godine, one godine kada je Trezeguet Francuzima donio naslov i bacio Talijane u očaj, natjecanje je brojalo “samo” 16 ekipa. Odigrana je 31 utakmica, postignuto je čak 85 pogodaka, što nam daje efikasni prosjek pogodaka po utakmici (2.75). 21 godinu kasnije, Europsko prvenstvo broji 24 ekipe, pa samim time i veći broj susreta, no prosjek golova po utakmici je izuzetno visok (2.81). Tri utakmice prije kraja turnira, ovo natjecanje je daleko najefikasnije u dosadašnjoj povijesti, barem ako gledamo izdanja od 1988. godine nadalje.

Primjerice, samo je spomenuti Euro 2000. godine ponudio više od 2.5 pogodaka po utakmici, dok su sva ostala izdanja bila kudikamo siromašnija kada su golovi u pitanju. Tome je sigurno kumovao i veliki broj autogolova, ali i reprezentacija Španjolske koja je u čak dva navrata tresla suparničku mrežu pet puta. Nažalost, jedanput i Vatrenima.

Što se tiče najboljih strijelaca, listu trenutno predvode Patrik Schick i Cristiano Ronaldo, oba sa po pet pogodaka. Zanimljivo, niti jedan od igrača s pet ili četiri pogodaka više nije na turniru, tek ih mogu stići Sterling, Kane ili Dolberg. Sva trojica su do sad tresla mrežu tri puta. Zanimljivo, upravo će se Danci i Englezi sresti u sutrašnjem, drugom po redu polufinalu natjecanja, što znači da će jedan ili čak dvojica ispasti iz utrke, osim ako se ne raspucaju.

Sve je to miljama daleko od rekordera Platinija koji je u samo pet odigranih utakmica zabio čak devet pogodaka. Ostalo strijelci ovoga natjecanja nisu došli niti blizu. Na prošlom prvenstvu najprecizniji i najbliži je bio Griezmann, no njegovih 6 golova u sedam utakmica nije bilo dovoljno da se uopće približi velikom sunarodnjaku.

Sve u svemu, iako nas tek čekaju tri najbitnije utakmice prvenstva, već sada možemo biti zadovoljni prikazanim. Unatoč svim limitima zbog pandemije, posljednjih mjesec dana gledamo sjajan, i očigledno efikasan nogomet. Rekordi su već srušeni, ostaje nam samo uživati i čekati tko će u nedjelju navečer izaći kao konačni pobjednik.

 


Tagovi

europsko prvenstvo u nogometuEuro 2020

Ostale Vijesti