CARL RECINE/Action Images
CARL RECINE/Action Images

Adios Espana: Lutrija jedanaesteraca odvela Talijane u finale Eura (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 06.07.21. | 23:30

Morata i Olmo su od junaka postali tragičari Španjolske.

Veliki fotofiniš Europskog prvenstva je pred vratima! Večeras smo pratili uzbudljivi dvoboj Italije i Španjolske, sukob dvaju nogometnih škola s dva velika europska poluotoka. Ovi nogometni giganti itekako poznaju uspjeh. Španjolska je primjerice osvojila dva Europska prvenstva zaredom (2008. i 2012.) dok Talijani dobro pamte 2006. godinu i titulu svjetskih prvaka u Njemačkoj. Dobro pamte, doduše po lošem, i Španjolce. Upravo su ih oni deklasirali 2012. godine u finalu tadašnje Europske smotre pa su tako danas Talijani nastupali uz dvostruki motiv. Azzurri su htjeli osvetu i htjeli su finale. No, jednostavno utakmica niue mogla bez drame pa je regularno vrijeme završilo rezultatom 1:1, u produžetcima nismo vidjeli gol, da bi Talijani na kraju izborili finale nakon lutrije kaznenih udaraca,

Čekali smo samo tri minute na prvo uzbuđenje na travnjaku. Nicolo Barella je pogodio vratnicu prekrasnim udarcem unutarnjom stranom kopačke, no linijski sudac je ispravno signalizirao zaleđe.

Nakon početne nervoze Španjolske koja se povukla u svoju polovicu na pritisak Talijana, do desete minute utakmica je ušla u balans. Često se spominjalo ime Danija Olma koji je dobio Enriqueovo povjerenje, i u ovu utakmicu ušao kao starter. Španjolska je očekivano igrala na “posjed” tražeći pukotinu u obrani Italije. Isto tako, stara poslovica se pokazala istinitom. Ako se po prvih deset minuta utakmica poznaje – gledat ćemo utakmicu visokog tempa.

Uz Olma, tu je još mlađi Pedri. Barcelonin wunderkid je sjajno uposlio Oyarzabala koji je loptu krivo “dočekao” iako je bio sam samcat. Puno sreće za Italiju u 13.minuti, bila bi to čista šansa za pogodak. Koliko je Španjolska uspješna u čuvanju lopte, najbolje se vidi po statističkom podatku posjeda. U prvih 15 minuta Furija je loptu u nogama držala 70% vremena. Do 20. minute je postalo jasno da će ovo Italiji biti najteži protivnik do sad. Španjolska je sakrila loptu, a Italija se muči izaći iz pritiska u kontru.

Iako su takvi izlasci bili rijetki, kada bi se i dogodili, uglavnom je to bila velika šansa za gol. Primjerice, jedan takav je krenuo preko svoje "oslabljene" strane talijanske momčadi. Umjesto ozljeđenog Spinazzole, za Italiju je danas nastupao Emerson Palmieri. Sjajno je po lijevoj strani povukao loptu prema Insigneu, golman je izletio sa svoje pozicije i u jednom trenutku je Italija imala skoro pa čisti šut prema praznom golu. Ipak, Barella radi korak previše, i utakmica ostaje na 0:0.

Potom odgovor Španjolske. U prilici je bio i Olmo, no njegov oštar udarac sjajno brani koncentrirani Donnarumma. Najbolja prilika za Furiju u prvom dijelu utakmice. Ipak, Donnarumma si je sam napravio “posao” jer je nakon njegovog lošeg ispucavanja krenula opasna akcija, no srećom po Talijane, Olmov udarac nije bio dovoljno jak. Inače, ovo je bio Olmov osamnaesti po redu udarac na prvenstvu. Niti jedan u okvir gola. Iako je Olmo, kao i cijela Španjolska na ovom prvenstvu, neprecizan, danas je bio igrački posebno raspoložen.

Što je više poluvrijeme odmicalo prema svome kraju, tako je i utakmica ušla u fazu “nadigravanja” na sredini terena. Bilo je tu grešaka, čak i krivih dodavanja od strane inače uvijek preciznog Busquetsa. Iz 44 minute pamtimo sjajnu akciju Insiignea i Emersona koji su u prvom poluvremenu radili najviše problema Furiji. Opet sreća za Španjolsku, lopta je odsjela na stativi.

Do poluvremena više nismo vidjeli izrađene akcije, napetost je rasla i kao da su obje ekipe shvatile koliki ulog nosi ovakva utakmica. Popustio je malo i pritisak, Furija je na poluvrijeme otišla sa 60% lopte provedene u njihovim nogama.

Od statističkih kurioziteta izdvajamo još jedanput Pedra. Tinejdžer je jedini na utakmici u prvom poluvremenu imao 100% točnih dodavanja, i to čak 22 u suparničkoj polovici od sveukupno 31.

Drugi dio utakmice je bolje otvorila Španjolska. Olmo je nastavio slati korisne lopte prema šesnaestercu, na što su Talijani jedino mogli reagirati paničnim izbijanjima u korner. Ne možemo reći da je visio gol u zraku, no prvih nekoliko minuta nastavka je svakako prošlo u znaku Furije.

Primjerice, u 52. minuti je pokušao i Busquets, no njegov zanimljiv udarac ipak ide preko vratnice. Odmah je odgovorio do tad neprimijetni Chiesa, no njegov udarac lako hvata Simon. Ipak, upravo je iz slične situacije igrač Juventusa zabio pogodak, i to onaj Austriji koji je prelomio utakmicu u njihovu korist. Igrači takvog kalibra najčešće trebaju samo jednu ili dvije prilike da postignu pogodak.

Iz druge, eto pogotka. Tko drugi nego Chiesa. I to desnom nogom. Akcija je krenula opet preko lijeve strane, a Chiesa maestralno gađa u daljnji kut. Simon je nemogćan. Uostalom akciju pogledajte ovdje.

Priliku utakmice je pet minuta kasnije propustio Oyarzabal. Koke je nabacio loptu u peterac, no njegov udarac je otišao pokraj gola. Nevjerojatan promašaj, sve u skladu s lajtmotivom niske realizacije u redovima Furije kroz cijelo prvenstvo. Minutu kasnije je promašio i Olmo. Devetnaesti po redu udarac na Europskom prvenstvu, devetnaesti put pokraj vrata. Oyarzabal je promašaj skupo platio, zamijenio ga je Moreno, no ni on nije do sad pokazao da je precizni realizator šansi. Dapače.

Što je utakmica više odmicala svome kraju, to je Španjolska preuzimala više rizika. Busquets je kao kapetan preuzeo odgovornost i odlučnije zaigrao prema naprijed. Malo po malo, Furija je opet sakrila loptu Talijanima, usput stvarajući sve jači pritisak prema vratima Donnarumme. Italija je pak strpljivo čekala priliku iz kontre i nervozno gledala na sat. 

Na njihovu žalost, nisu izdržali. Moreno si je sam otvorio prostora u sredini terena, odradio dupli pas s Olmom i magično sam izletio pred Donnarummu, no on je u ovoj situaciji nemoćan. Pogodak pogledajte ovdje. Zanimljivo, ovim pogotkom Morata je postao najbolji strijelac Španjolske na Europskim prvenstvima.

Nakon tog pogotka, Italija se u potpunosti povukla u svoju polovicu, a Španjolska jurnula svim silama naprijed. Osjetili su kako utakmicu imaju u svojim rukama i kako im je sada prava prilika za potpuni preokret. Za Talijane je u igru tada ušao Locatelli, dok su Španjolci osvježili svoje linije s Llorenteom. Unato želji da utakmica završi nakon 90. minuta, svima je bilo jasno kako su produžeci više nego izgledni.

Do devedesete minute smo gledali teške korake talijanskih nogometaša koji su sve više gubili korak sa Španjolcima. Opasno je probao Olmo prema Morati, no Bonucci u posljednji tren, neki kažu rukom, stopirao loptu. Felix Brych se nije oglasio. No, ubzo je odsvirao kraj regularnog dijela utakmice.

U produžetke smo ušli bez novih izmjena. Talijani su ispucali sve svoje mogućnosti, dok su Španjolci za produžetak sačuvali još jednu. Prvi su u produžetcima opasno zaprijetili Španjolci, Dani Olmo je izborio slobodan udarac na lijevoj strani te ga je odlučio i sam izvesti. Uputio je oštar ubačaj u peterac, Donnarumma je jedva obranio, a odbijanac dolazi do Morate, koji tuče iz prve, ali pogađa obrambenog igrača.

Donnarumma je ponovno na velikoj kušnji bio u 102. minuti. Španjolci su ovoga puta ubacili s desne strane lopta je išla na Morena, no talijanski golman zadnjim naporima čisti, međutim odbijanac dolazi do Llorentea, koji pokušava iz prve, ali udarac ponovno završava u obrambenom bloku Talijana.

Azzurri su potpuno nestali s terena u prvom produžetku, Španjolci su konstanto prijetili te su bili puno bliže golu. Međutim, Talijani su se uspijevali obraniti.

Na početku drugog produžetka Talijani su se probudili. U prvih pet minuta stvorili su dvije dobre prilike u kojima je glavnu ulogu imao Berardi. Prvo je ušao u kazneni prostor s desne strane te gađao suprotni kut, no lopta završava u bloku. U nastavku akcije ponovno lopta dolazi do Berardija koji ovoga puta pogađa mrežu Simona, no sudac opravdano poništava pogodak zbog očitog zaleđa talijanskog napadača.

Do kraja susreta gledali smo nešto bolju igru Španjolske, koja je pokušavala stvoriti posljednju zlatnu priliku koja bi im donijela finale, međutim do nje nisu došli te je odluka o prvom finalistu pala na lutriju jedanaesteraca.

Novčić je odlučio da prvi penale izvode Talijani, lopti je prišao Locatelli, ali Simon čita njegov udarac te po treći put na ovom turniru brani kazneni udarac. Za Španjolce prvi je izvodio Dani Olmo, ali njegov udarac odlazi preko gola. Belotti je poput Locatellija izabrao lijevi donji kut, no njegova bomba završava u mreži za 2:1.

Međutim, Moreno vraća Španjolce preciznim udarcem u desnu stranu. Iskusni Bonucci mirnim udarcem šalje Simona u jednu stranu, a loptu u drugu za novo vodstvo Talijana, ali Thiago savršenim udarcem drži Furiju u igru.

Slijedeći Talijan bio je Bernandeschi i Simon mu čita stranu, ali njegova bomba odsjeda u mreži, no to se ne može reći za Moratu čiji udarac u donji desni kut čita Donnarumma te dovodi Talijane na rub raja. Posljednji penal za Azzurre izveo je Jorginho i smirenim udarcem pospremio loptu u mrežu za prolaz Talijana u finale Europskog prvenstva.

Pogledajte kaznene udarce OVDJE.

Španjolci su možda bili bolja momčad, imali su više prilika, no ova momčad Italije je po tko zna koji put pokazala svoju snage te s obzirom na igru tokom cijelog prvenstva zasluženo ušla u finale Europskog prvenstva,






Tagovi

ŠpanjolskaItalijaEuro 2020Euro 2021španjolska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaDani OlmoAlvaro MorataFederico ChiesaGianluigi Donnarumma

Ostale Vijesti