Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Petar Stojanović EKSKLUZIVNO za Germanijak: Pamtim samo lijepe dane

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.07.21. | 21:30

Oproštajni razgovor desnog beka koji je za Dinamo odigrao 186 službenih utakmica

Kada je u veljači 2016. stigao u Dinamo, više je pažnje izazvala pojava njegova Audija prekrivenog crnim baršunom… Oduvijek je imao smisla za estetiku i često je Petar Stojanović postavljao modne standarde pod maksimirskom jugom.

“Znaš, da sam znao kakvu će pažnju izazvati, posudio bi auto od prijatelja i s njim došao”, pričao nam je par godina kasnije kada smo evocirali uspomene na tu zgodu.

I doista, nitko nije spominjao da je Stoja mladi reprezentativac s iskustvom Lige prvaka u Mariboru. Svima su puna usta bila baršunastog Audija.

Tko bi rekao kako će Stojanović sljedećih pet i pol godina ostati u Dinamu i obilježiti jednu eru koja će ući u klupske almanahe. Možemo mi tu pričati o velikim utakmicama i o onim koje bi i on najradije zaboravio, ali odanost klubu i činjenica da nikada nije otišao s travnjaka bez da je dres bio natopljen znojem trebala bi se itekako honorirati među navijačkim pukom.

“Iskreno, mislio sam da ću se ovdje zadržati sezonu, dvije i otići dalje. Uostalom, osim kapetana Ademija ne znam jel’ itko ostao duže od mene u Dinamu”, priča Stojanović koji je ovih dana postao član Empolija. Činilo se kako je preko noći napustio Zagreb, ali priča se zapravo vrtjela mnogo duže.

“Htjeli su me prošlo ljeto, pa su javili se na zimu. I sada je trebalo biti sve gotovo i onda se Moharrami ozljedi u zadnjoj utakmici priprema u Sloveniji. I naravno, Dinamo me ne pušta dok ne vidi kakva je situacija. Nakon što je bilo jasno da ozljeda nije ozbiljna, transfer je bio riješen”.

Zapravo, riječ je o posudbi s pravom otkupa. Iako nije pristojno o ciframa, one su veće nego što se spominjalo u medijima.

“Empoli je sredina koja mi odgovora u ovom trenutku. Nazvao sam prijatelja iz reprezentacije koji mi je rekao samo dobre stvari i odlučio da idem tamo. Nije mi bilo svejedno, pet i pol godina u Dinamu me zaista izgradilo kao čovjeka i igrača. Puno toga lijepoga ostavljam u Zagrebu. I nešto manje lijepo, ali pamtim samo lijepe dane”, priča Stojke čija je ostavština u plavom dresu zaista impresivna. Brojčanik se zaustavio na 186 službenih utakmica, dva gola, 18 asistencija… Nadalje, Stojanović je ugradio svoj trud i znanje na osam Dinamovih trofeja. Igrao je dvije Lige prvaka te dvije Europa lige. Pitamo ga da izdvoji neke posebne trenutke i stavljamo ga na tanak led.

“Ovo je teško pitanje. Recimo, nikada neću zaboraviti svoj debi u dresu Dinama. Igrali smo u Kranjčevićevoj protiv Zagreba. Kiša, blato… Na njihovom golu Livi a mi smo slavili 2-1. Zabili su Fernandes i Hodžić. Od nekih velikih trenutaka vječno ću pamtiti prvo proljeće u Europi nakon pola stoljeća čekanja i taj Tottenham. Bilo je tu puno lijepih trenutaka koji nisu vezani samo uz neke utakmice”.

Kada si pet i pol godina član Dinama, onda je jasno da si rubriku treneri ispunio maksimalno. Pod puno je imena Stojanović trenirao. On će izdvojiti tri imena.

“Svakako Bjelica, Krznar i Mamić. Iako sam sa svima imao korektne odnose i nikada nije bilo problema, s ovom trojicom sam zaista ostvario najviše moguće”.

No, kada ga pitate za suigrače, tu je puno više imena.

“Nemojte me tjerati da nabrajam jer ću sigurno nekoga zaboraviti pa će mi biti krivo”, zamolio je.

Inzistirali smo…

“OK. Ja sam bio dobar s Rogom. Onda svakako Domagoj Antolić. Iako je otišao iz Dinama, zaista smo ostali u jako dobrom odnosu i često se čujemo. Leovac, Šitum, Oršić, Livaković… Potom Komnen Andrić s kojim imam relaciju koja je veća od prijateljstva. Pa Nikola Moro. Na kraju, moram spomenuti Arijana Ademija. Puno sam stvari naučio od tog čovjeka, stajao je uz mene u nekim situacijama i ovim putem želim se zahvaliti za sve. Bilo je tu još puno pravih, karakternih momaka i sigurno sam nekoga zaboravio”.

Prebacili smo razgovor na Empoli. Stojanović je već nekoliko dana u treningu i prvi dojmovi su odlični.

“Još uvijek se spremamo jer nam sezona počinje kup utakmicom 15. kolovoza, prvenstvo je tjedan dana kasnije. Ja sam došao fizički dobar jer sam prošao pripreme s Dinamom, ali odmah mi je bilo jasno koliko se tu polaže u spremu. Puno se radi na kondiciji i puno je trčanja. Ostalo je sve onako kako sam očekivao; na jednoj visokoj razini što se tiče organizacije kluba pa do nekih relacija. Zaista sam zadovoljan”.

U Zagreb će prvom prilikom kada uhvati par slobodnih dana. Iako je rođen u Ljubljani, kada Stoja priča o Zagrebu, onda je to s velikom dozom ljubavi i respekta.

“To je moj grad. Nakon pet i pol godina valjda mogu tako reći. Tu sam stekao nogometnu reputaciju, upoznao svoju Maju, stekao bezbroj prijatelja. I tko zna, jednoga dana možda upravo u Zagrebu odlučim živjeti jer sam se osjećao kao kod kuće. No, pustite sada te priče jer tek sam otišao. Preda mnom je novi izazov kojem se silno veselim. Serie A je nešto o čemu sam sanjao kao dijete i dati ću sve od sebe da uspijem tamo” - završio je Petar Stojanović.


Tagovi

Petar StojanovićDinamo ZagrebEmpoli

Ostale Vijesti