Bart³omiej Zborowski/PAP/PIXSELL
Bart³omiej Zborowski/PAP/PIXSELL

Klafurić za Germanijak: “Omonia je u ovom trenutku možda u rangu Osijeka, dok su ostali na nivou Hajduka i Rijeke”

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.07.21. | 10:25

„Pa njihovi igrači su većinom stranci i njima je vruće. To po meni neće Dinamu stvarati nikakav problem“

Kad su kuglice u ždrijebu kvalifikacija za Ligu prvaka Dinamu namjerile Omoniju gotovo svi mediji su više pričali o uzvratu i paklenoj vrućini koja čeka izabranike Damira Krznara, a manje o samoj kvaliteti Ciprana i utakmici na Maksimiru. U međuvremenu je odigran taj prvi susret u kojem su Modri slavili rezultatom 2:0 te na ovaj Mediteranski otok nose solidnu prednost. Trener Slaven Belupa Dean Klafurić dio je svoje karijere prove baš na Cipru, trenirajući Ethinkos te je vrlo dobro upoznat s kvalitetom protivnika Modrih, kojeg respektira, ali vjeruje kako je Dinamo ipak bolja momčad.


„Po meni Omonia ne može iznenaditi Dinamo. Predobro znam stručni stožer Dinama i Krznara kao trenera, oni znaju sve o Omoniji. Znam kako se studiozno pripremaju i analiziraju protivnike, uz to Dinamo je bolja momčad. Međutim, u jednoj utakmici je sve moguće, nogomet je nepredvidljiv u to smo se uvjerili bezbroj puta i naravno da su iznenađenja moguća, ali mislim da su ona svedena na minimum s dobrim rezultatom kojeg je Dinamo postigao u Zagrebu. Zaista bi bilo veliko iznenađenje da Omonia eliminira Dinamo“, započeo je Klafurić te dodao:

„Da se razumijemo radi se o ozbiljnoj momčadi, kao što smo se mogli uvjeriti u prvoj utakmici. Organiziranoj, discipliniranoj koja ima jako dobrog trenera, dokazanog u smislu rezultata, koji je prenio skandinavski mentalitet i neko svoje iskustvo iz Engleske, možda čak i stil igre Manchester Uniteda od trenera Fergusona,. Igraju klasičan 4-4-2 sustav, vrlo disciplinirano, odgovorno i sa jasnim smjernicama igre prema naprijed. Maksimalno koriste Lecjaksa na lijevoj strani, tri igrača u sredini u zadnjoj liniji ostaju defanzivno u osiguranju i preko Lecjaksa traže prodor. Zatim Hubocan igra jako dobrom nivou, odgovara mu taj način igre, dobar je u ranom centaršutu i prodoru na širokom prostoru. Krilni igrači ulaze u taj među linijski prostor, imaju tog Papoulisa, koji je jako dobar u igru u tom među linijskom prostoru, otkriva se dobro i traži loptu, a ako je dobije okrenut licem prema golu može uspješno podvaliti loptu i stvoriti opasnu situaciju. Francuz Bautheac, koji igra desno krilo je tehnički dobro potkovan, odličnog udarca i dobar je u prekidima, također opasani su Slovak Duris i njihova dva mlada igrača, koje je baš Berg promovirao. Međutim, mišljenja sam kako je Dinamo puno bolja momčad i vjerujem kako će to oni danas i potvrditi“.

Klafurić je na Cipru proveo više od 10 mjeseci, osjetio je što znači ljeto na tom otoku, međutim smatra kako je to ipak prenapuhana priča od strane medija.

„Ma može se igrati, to su njihove gluposti, pogotovo zato što je i kod nas sada ljeto. Pa njihovi igrači su većinom stranci i njima je vruće. To po meni neće stvarati nikakav problem“.

Klafurić se u svom životopisu može pohvaliti kako je s Etnikosom slavio na gostovanju u Nikoziji, tako da dobro zna kakva atmosfera večeras očekuje igrače Dinama.

„Njihovi navijači jesu temperamentni, oni su ustvari Grci. Dobri su, bodre svoj klub. Ne znam kakva će sad biti situacija radi korone, mi smo s njima igrali pred jedno 15-ak tisuća ljudi, atmosfera je bila dobra. Stadion je velik, teren je odličan, tako da ako će zbog ograničenja biti šest-sedam tisuća ljudi to neće biti nikakav problem za Dinamo“.


Ciparska liga za mnoge je nepoznata. Slabije upućeni bi na prvu zasigurno pomislili kako je to bliže amaterizmu nego ozbljinoj ligi. Međutim, grdno bi se prevarili, a dokaz te činjenice je i UEFA-ina ljestvica gdje je Cipar ispred Hrvatske.

„Hrvatska i ciparska liga su vrlo slične. Njihova liga ima jako dobrih igrača, iskusnijih nego u HNL-u. Imaju šest top klubova, koji su jako dobro organizirani, platežna moć im je velika, ali je veliki jaz između tih klubova i ostatka lige. Realno, tih šest najboljih klubova nisu Dinamo, možda je Omonia i još dva kluba u ovom trenutku u rangu Osijeka, dok su ostali na nivou Hajduka i Rijeke. Imaju jako kvalitetne terene i igra se dobar nogomet. Mane su im kad se gleda cijela liga neorganiziranost, suđenje im je puno, puno lošije nego kod nas i tom dijelu posebno dajem prednost HNL-u. Međutim, kad se sve sagleda to je tu negdje, na UEFA-inoj ljestvici su trenutno bolje plasirani od Hrvatske upravo zbog tih klubova koji u kontinuitetu postižu bolje rezultate, ali HNL i naši klubovi su na dobrom putu da ih prestigne“, zaključio je Klafurić.   



Tagovi

Dean KlafurićOmonia NicosiaCiparciparska nogometna liga

Ostale Vijesti