NK Osijek
NK Osijek

Petar Brlek za Germanijak: "U karijeri nemam trofej. Silno bih ga htio uzeti u dresu Osijeka"

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 02.07.22. | 11:23

Za iskusnog veznjaka tvrde da je jedan od dobitnika Osijekovih priprema u Svetom Martinu na Muri. Petar Brlek je za čitalje Germanijaka podijelo dojmove o Osijeku koji se sprema za novu sezonu.

Za njega kažu da je dobitnik priprema. I igrač koji će dovesti Nenada Bjelicu pred slatke muke oko izbora udarne momčadi s kojom kreće u novu sezonu. Kada je Petar Brlek dogovorio dolazak u Osijek, bili smo na pripremama u Rovinju. Sjedili smo u hotelu Lone dok je Bjelica je uvjeravao okupljeno društvo:

“Nemate pojma kakvog smo igrača dobili. Brlek može biti prevaga”.

Stigao je iz talijanske Genoe kao slobodan igrač, debitirao je protiv Lokomotive i polako se adaptirao na novu sredinu. Počeo je pokazivati ono u što nas je Bjelica uvjeravao, ali prednji križni ligamenti su na utakmici protiv Rijeke otkazali poslušnost. Operacija kod Saše Jankovića pa oporavak koji je trajao desetak mjeseci.

“U nogometu je nažalost tako. Nikada ne znaš što te čeka iza ugla, nekada stvari ne idu smjerom koji si čovjek zacrta. Međutim, sve loše sam ostavio iza sebe. Stavio sam pred sebe nove izazove, motivacija je na visokoj razini i jedva čekam da sve to skupa krene”, priča nam ovaj 28-godišnji veznjak, rođen u Ludbregu, nogometno prohodao u Varteksu, igrački se afirmirao u Slaven Belupu a iskustvo skupljao kroz Poljsku, Švicarsku i Italiju

“Bio sam dijete Varteksa, ali nikada nisam debitirao za prvu momčad. Kada je krenula ona loša situacija, otišao sam u Koprivnicu gdje sam se izgradio kroz prvu ligu”.

U Slaven Belupu mu je jedan od trenera bio i legendarni Mladen Frančić koji nas je ovih dana napustio.

“Da nije, sada bi sigurno bio na našim utakmicama”, ubacio se Mario Mihić u razgovor na spomen čuvenog Frante.

“Franta je bio old school. Drag mi je bio takav. Legenda. Imali smo sjajan odnos u Koprivnici. Vidio sam ga nedavno na našoj utakmici protiv Dinama, tko bi rekao da više nije ovdje s nama. Tužan sam bio kada sam čuo da je preminuo”, reći će nam Brlek o kojem je Frančić imao visoko mišljenje. Nebrojeno puta dok smo komentirali utakmice Osijeka, Franta nam je rekao da bi Bjelici idealno došao upravo Brlek na sredini terena. Međutim, život ide dalje… Pred Osijekom su novi izazovi. S Brlekom u jednoj od glavnih rola…

“Osjećam se dobro. Krenuo sam od prvih dana s ciljem da dam svoj maksimum. Ne štedim se niti malo, želim sam sebi pogledati u oči i reći si da sam dao sve od sebe. Samo tako mogu pomicati granice i ljestvicu ciljeva. Za sada je sve dobro, nadam se da ću tako nastaviti i u prvenstvu jer to je najbitnije”, komentirao je Brlek na našu konstataciju da je jedan od dobitnika ovih priprema.

Ono što smo primijetili u Svetom Martinu na Muri jest činjenica da je atmosfera u momčadi na prilično visokoj razini. Složio se i naš sugovornik.

“Odlično je. Naporno se radi, kada je vrijeme za zezanje onda se zezamo ali kada se radi ne štedi se nitko. I to je jedini put do rezultata. Ovdje imamo sve uvjete. Na vrlo visokoj razini je sva logistika i nama igračima ne preostaje ništa drugo nego dajemo sve od sebe. Igrao sam u Italiji i mogu reći da ako izuzmemo nekih pet, šest najvećih klubova, Osijek ne zaostaje puno za ostatkom. I što se tiče logistike, kvalitete u svlačionici, stručnim stožerom, ljudima koji nas okružuju. Gušt je biti dio takve atmosfere i projekta”.

Ono u čemu će Osijek biti jak sljedeće sezone svakako je vezni red. Puno je tu igrača koji se nameću. Od Žapera, Nejašmića, Caktaša, Barrija, Jugovića, Kleinheislera pa do Fiolića, Hiroša i Brleka.

“Pa to je odlika velikih klubova. Da imaš širok roster koji te tjera da stalno ideš jako. Svi mi želimo igrati, svi mislimo da možemo igrati i prirodno je da smo jedan drugom konkurencija. Nemojte me krivo shvatiti, mi smo odlični ovako. Prijatelji koji će uskočiti jedno drugom u svakom trenutku, ali borimo se za iste ciljeve. Zdrava konkurencija je nešto jako dobro u profesionalnom sportu, trener je taj koji odlučuje. U svakom slučaju, ne smiješ si dozvoliti pad u ritmu jer znaš da onaj drugi jako grize”, detektirao je Brlek prije nego smo ga kao iskusnog igrača pitali što se dogodilo u finišu prvenstva. Zašto Osijek nije bio do zadnjeg kola u igri za naslov?

“Dogodio nam se mali pad u trenutku kada više nismo imali prostora za padove. Iako možemo biti zadovoljni sezonom u kojoj smo do pred kraj prvenstva bili konkurentni, nešto nam je nedostajalo. Teško to objasniti, reći pravi razlog. Idemo reći da su nam se na proljeće dogodile neke utakmice koje nam se nisu smjele dogoditi. Potom smo izgubili dva derbija, onaj na Rujevici i na Maksimiru koji nas je mogao ostaviti u utrci. Bili smo blizu, ali nismo uspjeli. Sve je to škola i motiv da sljedeće sezone napravimo još jedan korak dalje”.

Nismo sigurni da će im biti nešto lakše. Konkurencija se ozbiljno pojačava. Dinamo je ušao prilično žestoko u prijelazni rok, radi se u Hajduku, Rijeka se počela buditi…

“Da, pojačavaju se ali to treba pretočiti u igru na terenu. Zapravo, ne treba uopće gledati što ti radi konkurencija već se koncentrirati na Osijek i činiti sve da izvučeš iz sebe maksimum. A ako je tako, onda bi detalji mogli odlučivati”.

Kako se Brleku čini ovaj Osijek?

“Bolji nego lani. No, ima tu prostora. Još uvijek ima. Neki igrači koji su nam na zimu došli su se adaptirali, odradit ćemo pripreme i sigurno ćemo biti bolji nego u prošloj sezoni. I onda tu trebaš dati sve od sebe, pa ako se neke stvari poklope i dovedemo se u situaciju da nijanse odlučuju, tada ćemo se potući s onima koji su na papiru ispred nas”, jasna je poruka iz svlačionice Osijeka u kojoj vlada kohezija na svim razinama.

“Mislim da je to neko zajedništvo naš adut. Karakterni su igrači, kliknuli smo i imamo kvalitetu. Možda se u javnosti premalo priča o tome, ali Osijek ima jak kadar. No, lako je sada o tome pričati ovako, svjestan sam da je teren jedino mjerilo”.

S Petrom Brlekom je gušt razgovarati. Odmjeren je, svaku rečenicu složi u glavi prije nego je pusti u eter. I ako smo se nadali nekom bombastičnom naslovu, nije bilo šanse. Inače, uz profesionalnu karijeru gura i onu akademsku. Naime, Brlek je student a od ovog ljeta i ponosni suprug do gospođe Brlek. Mirna i Petar ovo su ljeto odlučili krenuti u bračne vode.

“Život u Osijeku je lijep i ispunjen. Puno je lakše kada si doma. Mislim da mi u Hrvatskoj lakše prihvaćamo strance i puštamo ih u svoje živote nego je to slučaj vani. Osijek je lijep grad za život, imam sve što mi treba i sretan sam ovdje”.

Ono što samom klubu treba je neki dodatni impuls s tribina. Nekako smo dojma da “lege” još uvijek nisu svjesne kako ovaj Osijek treba podršku u većem broju nego je to bio slučaj prijašnjih sezona.

“Mogu se složiti da tu ima još prostora. Naravno da ti je draže kada te nosi pun stadion, ali idemo radije pričati o toj jezgri koja je stalno u Gradskom vrtu. Mi stalno zazivamo neke nove i ne odajemo dovoljno priznanja ovima koji nas stalno prate. Da, bilo bi lakše da si svaku utakmicu pred deset tisuća, ali zato ovih dvije, tri moraš cijeniti više. Malo tu zaostajemo za nekima, ali idemo mi otvoriti dobro sezonu pa privući našim igrama još publike. Ponavljam, uz veliki respekt onima koji stalno dolaze”.

Motiva, dakle, ne nedostaje kod Brleka. Pitamo ga za ambiciju. U 28. je godini. Kažu da su to najbolje godine za profesionalnog sportaša. Ugovor traje još dvije…

“Ambicije su napraviti uspjeh s Osijekom. Još u karijeri nemam trofej i silno bih ga želio osvojiti s Osijekom. Mislim da se ne bih osjećao ispunjenog jednog dana kada nogomet bude prošlost ako neću imati taj trofej u dresu Osijeka. Zato mi je fokus na tome. A jednog dana možda se još jednom okušam preko granice. No, ne bih imao ništa protiv da ovdje budem još godinama. Jedno je sigurno, u nogometu nema dugoročnih planova…”, poručio je Petar Brlek za kraj.


Tagovi

Petar BrlekNK OsijekNenad BjelicapripremePolet Sveti MartinMijo CaktašIvan FiolićAmer HirošLaszlo KleinheislerMladen Frančić

Ostale Vijesti