Action Images / Andrew Couldridge
Action Images / Andrew Couldridge

Pet stvari koje navijači Marseillea trebaju znati o novom treneru Igoru Tudoru

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 13:16

Najavljen kao nasljednik Jorgea Sampolija na klupi OM-a, bivši hrvatski reprezentativac još je nepoznat s ove strane Alpa kao trener, pišu Francuzi i otkrivaju neke pojedinosti

Igor Tudor je u Marseilleu, upoznaje klub, kamp, kvart gdje će živjeti, a u ponedjeljak bi trebao biti predstavljen kao novi trener Olympiquea, nasljednik Čilealnca Jorgea Sampaollija.

Bivši hrvatski reprezentativac i trener Hajduka te PAOK-a, Karabükspora, Galatasaraya, Udinesea, opet Hajduka, pomoćnik Andree Pirla u Juventusu te trener Verone, još je nepoznat s ove strane Alpa, pišu Francuzi i otkrivaju neke pojedinosti. Točnije, njih pet.

VEZAN JE ZA ITALIJU

Rođen u gradu Splitu, na dalmatinskoj obali Hrvatske koja ima bogatu talijansku kulturu i duboke povijesne veze s Italijom, Igor Tudor bivši je hrvatski reprezentativac (55 utakmica) koji je bio na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., s kojeg se vratio s brončanom medaljom, a također i na Svjetskom prvenstvu 2006., koje označava kraj njegove međunarodne igračke karijere u utakmici protiv Australije (22. lipnja). Proglašen je hrvatskim igračem godine 2001.

Dok se kao trener afirmirao u Hadjuku, Tudor je veći dio svoje igračke karijere proveo u Serie A gdje je odigrao sedam sezona u Juventusu i dvije u Sieni za ukupno 159 nastupa u talijanskoj prvoj ligi. Bivši branič i defenzivi vezni (pod Lippijem), ondje se proslavio 2000-ih osvojivši ​​dvostruku titulu, talijanskog prvenstva i Superkupa 2002. i 2003. godine.

IGRAO SA ZIDANEOM

Lilian Thuram, David Trézéguet, Didier Deschamps... Igor Tudor surađivao je s mnogim francuskim igračima dok je branio boje Bianconera, ali Zinédine Zidane ostaje ‘trikolor’ s kojim se Hrvat najbolje slaže. Kao simbol tog prijateljstva, uskoro će preuzeti kormilo kluba Marseillea, rodnog mjesta svog bivšeg suigrača.

Kada je Andrea Pirlo, tadašnji trener Juventusa 2020. godine, bio u izbačen s klupe, talijanski mediji su već vodili kampanju za povratak "Zizoua" u Torino kao trenera. Ideju o dvojcu s Hrvatom osjetili su brojni navijači i novinari iz Pijemonta, dok je Tudor još bio prisutan u stožeru Pirla.

NIKAD NIJE OSTAO DULJE DO DVIJE GODINE NA KLUPI

Velika crna mrlja u životopisu Igora Tudora ostaje nestabilnost. Nikada nije znao kako dugoročno instalirati svoj projekt. U Italiji Hrvata odavno smatraju "dežurnim vatrogascem" gdje je "vječni privremeni" koji dolazi spasiti namještaj, zavesti red i održati klub u Seriji A prije nego što se spakira. Njegov najdulji staž na klupi? U splitskom Hajduku od travnja 2013. do veljače 2015. godine.

Osam mjeseci u PAOK-u, sedam mjeseci u Karabüksporu u Turskoj, deset mjeseci u Galatasarayu 2017., samo četiri male utakmice u Udineseu 2018. prije nego što se vratio tamo 2019. i ostao sedam mjeseci. Povratak u Split potom 2020., od siječnja do kolovoza. U Veroni je ostao devet mjeseci prije odlaska u dogovoru s Upravom.

VRLO NAPADAČKI NOGOMET

U Hellas Veroni, sa svojim rastegnutim 3-4-3 ili 3-4-2-1, Igor Tudor temeljio je svoju filozofiju na napadu s jakim blokom u sredini, kojeg je držao Niçois Adrien Tameze. Sustav izniman po visokom presingu, agresivnosti, intenzivnom ritmu u kontranapadu, ali i neuravnoteženosti s obranom koja je ponekad previše sigurna u sebe.

"Kao bivši branič, kažem da pokušavam napadati, biti proaktivan. Razlika je danas mene kao trenera u tome što ću imati ideju i pokušati je prenijeti onima koji treniraju. Protiv sam lupanja dugih lopti, težim igrati”, objasnio je za Gazettu dello Sport 2018., navodeći Gian Piera Gasperinija (Atalanta) kao uzor.

Hrvatski trener zna kako izvući maksimum iz svojih napadača poput trojca Gianluca Caprari, Antonin Barak i Giovanni Simeone, jedan od najistaknutijih trozubaca prošle sezone sa 40 golova. On je karakterni trener blizak svojim igračima koji svoje upravljanje usredotočuje na mentalni aspekt, težak rad i strogoću.

NIKAD NIJE VODIO MOMČAD U LIGI PRVAKA

Još jedna zabrinutost koja bi se mogla pojaviti u Marseilleu, Igor Tudor nikada nije vodio nijedan susret Lige prvaka kao trener. Ako se iskustvo velikih natjecanja više ne dokazuje kao igračko (SP, Euro, Liga prvaka), pripreme nisu iste, jer druga je stvar sjediti na klupi i davati upute jedanaestorici igrača.

Kada znamo da se OM ove godine vratio u Ligu prvaka i da se svi Marseilleovci nadaju boljim rezultatima nego 2014. (zadnji u svojoj skupini s 0 bodova) i 2021. (zadnji u svojoj skupini s 3 boda) , dolazak Tudora na klupu OM-a neće izbrisati - a priori - duhove prošlih neuspjeha na strani kluba s Veldodromea. (N. L.)


Tagovi

Igor TudorHellas VeronaJuventusOlympique MarseilleHajdukHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti