ALEXANDROS AVRAMIDIS/Action Images
ALEXANDROS AVRAMIDIS/Action Images

PAOK protiv Hrvata u Europi – omiljene smo im mušterije, ali Riječani to sve stignu okrenuti

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 19.08.21. | 08:10

Dva puta je grčki velikan u Europi dočekivao hrvatske predstavnike na svojem stadionu. Omjer? Dvije pobjede i gol razlika 7:0

Današnji ogled protiv PAOK-a za Riječane je vjerojatno najvažnije gostovanje ove sezone. U slučaju da na Toumbi osiguraju pozitivan rezultat, Plavo-bijeli se imaju pravo nadati da će na Rujevici ostvariti rezultat koji će ih u konačnici odvesti u grupnu fazu Konferencijske lige.

PAOK-u će ovo biti treći okršaj u Europi protiv hrvatskih predstavnika. Protiv Zagrepčana imaju pozitivan omjer, s tim da se prvo njihovo gostovanje u Zagrebu pamti po svemu osim po nogometu.

No, krenimo redom.

Prva utakmica PAOK-a i nekog hrvatskog predstavnika odigrana je u ljeto 2010. godine pred 30 tisuća gledatelja na stadionu Toumba. Plave je vodio Vahid Halilhodžić, boje PAOK-a branili su igrači poput Darija Krešića, Vitola, El Zhara, Vierinhe i Zlatana Muslimovića, a pogodak jedinog pogotka na tom ogledu bio je srpski veznjak Vladimir Ivić.

Zanimljivo, Ivić je ranije već zabio hrvatskom klubu u Europi, a to je bila Rijeka. U pobjedi njegovog matičnog kluba Partizana na Kantridi (1999. godina, 0:3) Ivić je zabio drugi pogodak na utakmici, dok su preostala dva djelo Mateje Kežmana.

Protiv zagrebačke momčadi Ivić je bio precizan u 56. minuti, atmosfera je na stadionu bila naelektrizirana, ali sve to bio je samo uvod u uzvrat igran u Zagrebu.

Dan uoči druge utakmice između ova dva predstavnika u grupnoj fazi Europske lige huligani su napali VIP uzvanike PAOK-a. Preciznije, prvo su im razbili stakla na autobusu, a zatim unutra ubacili tri bengalke. Sve to nije dodatno 'nabrijalo' Plave koji su opet poraženi minimalnim rezultatom. U uzvratu je precizan bio Dimitris Salpingidis.

Na prvi sljedeći okršaj PAOK-a i nekog hrvatskog predstavnika čekalo se pet godina. U drugom pretkolu Europske lige ždrijeb je spojio grčkog predstavnika i Lokomotivu.

(1.70) PAOK (3.45) Rijeka (4.90)

Na klupi PAOK-a bio je Igor Tudor, Lokose je vodio Ante Čačić, a bivši hrvatski izbornik na raspolaganju je imao igrače poput Karla Bartoleca, Mirka Marića, Marka Kolara i Franka Andrijaševića. Potonja dvojica bili su strijelci u prvom ogledu igranom na Kranjčevićevoj, utakmica je završila rezultatom 2:1, a za Grke je u drugoj minuti sudačke nadoknade zabio Robert Mak.

U uzvratu, PAOK je dodao u 'brzinu više''. Bila je to furiozna predstava Tudorove momčadi, konačan rezultat bio je 6:0, a opet je Mak bio prvi pojedinac susreta s dva pogotka.

Očito PAOK-u 'leže' Hrvati, u četiri utakmice imaju omjer od tri pobjede i jedan poraz uz gol razliku 9:2.

Što se tiče poveznice Rijeke i PAOK-a, nema ih puno. Najveća je svakako Antonio – Mirko Čolak na kojem su Riječani zaradili tri milijuna eura. Navijači PAOK-a su nakon nekoliko utakmica preplavili društvene mreže Rijeke gdje su pisali kako traže povrat novca, ali Čolak je ipak pokazao da je igrač koji vrijedi tog novca. Doduše, to je pokazao u dresu Malmoa gdje je sad na posudbi, ali tko je kriv čelnicima PAOK-a koji su odlučili kako im se 'ne isplati' čekati povratnika u redove hrvatske reprezentacije.

U svakom slučaju, Grci su danas favoriti, ali Riječani su se i s 'opasnijih' gostovanja znali vraćati put Kvarnera s rukama u zraku. Zašto tako ne bi bilo i danas…


Tagovi

PAOKHNK RijekaRijekaKonferencijska liga

Ostale Vijesti