Germania Sport Grafika
Germania Sport Grafika

Ponoviti Kopenhagen, naplatiti Olympiacos: Tomić ima spremno rješenje za PAOK (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 19.08.21. | 08:00

Veliki hendikep je izostanak Drmića i Labrovića, ali baš to otvara niz mogućnosti da Riječani iznenade favoriziranog domaćina odakle oni to nisu ni najmanje očekivali.

Nogometaši Rijeke danas igraju jednu od najvažnijih utakmica sezone. Iako će mnogi pomisliti da je riječ o tipičnom klišeju i izjavi koja se čuje minimalno 10 puta u sezoni, ona danas zaista vrijedi, jer u slučaju da Riječani zadrže glavu iznad vode u dvomeču protiv favoriziranog PAOK-a, u klupsku blagajnu kapnuti će oko tri milijuna eura. A potencijalno, dobitak bi mogao biti puno veći…

S početkom u 20 sati Riječani će krenuti u prvi od dva susreta play-offa za novoformiranu Konferencijsku ligu. Natjecanje je to od kojeg i dalje ne znamo što očekivati, ali ono što smo dosad uspjeli zaključiti je da je hrvatskim predstavnicima zaista teško izboriti grupnu fazu te bi se priča o 'teškom ulasku, a lakšem prezimljavanju' mogla pokazati istinitom.

PAOK je, bespotrebno je naglašavati, favorit, ali ne sad takav da bi njegovo izbacivanje bila senzacija. Rijeka je izbacivala i veće i jače, a grčki nogomet i nije u nekom zanosu. Ostalom, vidjelo se to i na primjeru AEK-a kojeg je Velež izbacio iz Europe, da bi onda u sljedećoj fazi Rođeni, bez ispaljenog metka, ispali od švedskog Elfsborga.

PAOK je prošlu sezonu završio na drugom mjestu u prvenstvu, ali ako ste pomislili da su mogli do prvog mjesta – prevarili ste se. Razlika između Olympiacosa i PAOK-a i bila je 26 bodova. Aris i AEK skupili su tri, odnosno četiri boda manje, a sve to jasno vam govori čijem je 'rangu' i 'kvaliteti' PAOK bliži…

Ono što je možebitni problem kod grčkog sastava je da njihovo prvenstvo još uvijek nije počelo te će im ovo biti treća službena utakmica u novoj sezoni. Da još nisu na radnoj temperaturi vidjelo se i protiv Bohemiansa koji ih je prvo svladao u prvom ogledu, da bi onda u uzvratu u Grčkoj PAOK upisao 2:0 pobjedu što im je osiguralo ogled s Riječanima.

S druge strane, Tomićeva momčad je u natjecateljskom ritmu, a dobre vijesti za Crno-bijele su te da je u posljednjem ogledu Rijeka prvi put poražena ove sezone. U Gradskom vrtu je Osijek bio bolji, slavili su minimalnim rezultatom, a baš je ta utakmica ujedno bila i najlošija Rijeke ove sezone. Stručni stožer današnjeg domaćina sigurno ju je više puta pogledao, ali i to treba uzeti s dozom opreza budući da su igrali igrači poput Galešića, Velkovskog i Stanića koji će teško danas biti u početnom sastavu Gorana Tomića. Iako, nikad se ne zna…

Tomić će vjerojatno istrčati u sustavu 3-4-3, s tim da će on češće biti zapravo 5-4-1. Rijeka bi danas trebala biti nešto opreznija, prvi cilj je zatvoriti sve prilaze golu, a onda naprijed… Što bude – bit će!

Više – manje se sve zna, ali upitno je zdravstveno stanje povremenog kapetana Smolčića i slovenskog veznjaka Čerina. Oni su 'načeti', ali liječnička služba radi sve da ih osposobi. Isto neće uspjeti kad je riječ o Josipu Drmiću koji će zbog problema s koljenom sigurno propustiti ovaj ogled, ali ako osposobe spomenuti dvojac Smolčić – Čerin, oni će se sigurno naći u udarnih 11 Gorana Tomića.

Alternacije su Joao Escoval, koji bi mogao zamijeniti Smolčića, te mladi i iznimno talentirani Adrian Liber, o čijim kvalitetama dovoljno govori da je preskočio Roberta Mudražiju u borbi za pozicijom 'trećeg veznjaka'. Mato Stanić ima kvalitetu, ali još uvijek nije pohvatao sve konce, stoga ga ne treba očekivati u udarnom sastavu.

Što se tiče obrambene linije, tu je pak sve moguće. Moguće je i da Krešić, koji baš i ne oduševljava u prvim utakmicama u bijelom dresu, ostane na klupi, pa da tako obrana čine Escoval, Galović i Smolčić, odnosno Galović, Velkovski i Escoval ako se Smolčić ne oporavi. Mnoge su kombinacije 'u igri', konačan odgovor za što se Tomić odlučio dobit ćemo sat vremena prije susreta.

(1.70) PAOK (3.45) Rijeka (4.90)

Za kraj, tu je i navala. Iako su prve informacije govorile kako je utakmica protiv Hiberniana Muriću ujedno i posljednja u dresu Rijeke, miljenik navijača još uvijek obitava na Kvarneru. Murić je igrač poteza, netko tko sam može odlučiti pitanje pobjednika, a ne treba zanemariti ni njegove fantastične prekide. Negdje dobiješ, negdje izgubiš pa tako valja reći kako i on ima svojih mana, a to je svakako faza obrane koja bi u ovom ogledu morala biti besprijekorna. Tomić se ipak neće kockati pa je tako Murić ostao u Rijeci. Službeno? Ozljeda. Neslužbeno? Sve ide u tom smjeru da se završava transfer u Al - Ain...

Abass je praktički zacementiran u udarnih 11 nakon odličnog ulaska u sezonu, a u nedostatku Josipa Drmića mjesto centralnog napadača pripast će Jorgeu Obregonu. Iako još uvijek nije postigao prvijenac u dresu Rijeke, Obregon pokazuje da bi mogao biti pojačanje. Iako, još uvijek nije na svojih sto posto, vidi se da nije prošao kvalitetno ljetne pripreme, stoga ga malo treba 'sačekati'. Istaknut ćemo kako ne treba biti iznenađen ukoliko Tomić u navali odluči potpuno promiješati karte i istrčati s tri brzanca. Murić desno, Abass kao lutajuća špica i Ampem na lijevoj strani kao dodatna sigurnost za Vukčevića također je nešto što zvuči zanimljivo…


Što se tiče PAOK-a, kod njih ne bi trebalo biti previše upitnika. Sustav 4-2-3-1, desno krilo Andrija Živković, Shinji Kagawa iza Swiderskog i El Kaddouri na lijevoj strani zvuči kao nešto s čime se ne može pogriješiti.

Poziciju lijevog beka pokrit će iskusni Vierinha, desno će biti Rodrigo, dok će na pozicijama središnjih braniča sigurno zaigrati Michailidis i Varela.

U sredini vezne linije su moguće 'varijacije na temu', s tim da najave govore kako će igrati isti dvojac kao u posljednjem ogledu protiv Iraca, Kurtić i Schwab.


Bilo kako bilo, trebala bi to biti jedna zanimljiva utakmica u kojoj, nadamo se, pogodaka neće nedostajati.

PAOK je favorit, ali samo na papiru, a to ponekad zna biti i dobro za gostujuću momčad.

Dodajmo za kraj kako će glavni sudac utakmice biti Francuz Brisard, prijenos - vjerovali ili ne - ne možete pratiti niti na jednoj hrvatskoj televiziji, ali će zato za vas biti spreman tekstualni prijenos uživo na Germanijaku.


Tagovi

HNK RijekaRijekaPAOKKonferencijska liga

Ostale Vijesti