Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

'PAOK je odustao od Mišića kad se razbolio. Povijest se mogla drugačije pisati'

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 17:00

Dinamov veznjak oduševio je igrom grčke medije, ali i bivše suigrače i klupske zaposlenike u PAOK-u, s kojima je ugodno popričao nakon utakmice

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Puno smo toga prošli, gledali uživo najbolje europske klubove, upoznali običaje i radne navike raznih medija, mnogi od njih dolazili su u Zagreb i s lica mjesta izvještavali o rezultatima njihovih klubova iz Maksimira. Ali, teško se sjetiti da ijedan od svih tih klubova ima takvu 'pratnju' kao PAOK. Jer, nije to u europskim okvirima velik klub, nije globalan, dobro, ima svojih navijača u grčkoj emigraciji, no, nije baš da prodaje tisuće dresova u Kini ili Arabiji. A i u grčkoj tek jedan od četiri najveća, objektivno treći (iza Olympiacosa i Panathinaikosa) i dolazi iz grada veličine Zagreba, tu negdje. Možda i manjeg.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, deseci grčkih novinara 'okupirali' su Maksimir, a gotovo svaki od njih sa slušalicama na ušima i mikrofonom ispred usta i prenose utakmice uživo. Kao nekad, one slike brojnih komentatora s poprišta nogometnog SP-a, koji, vrlo temperamentno proživljavaju svaku akciju na terenu i rade buku jedan drugome. PAOK je klub, koji je prate brojni portali, specijalizirani samo za taj klub, očito i brojne radio-postaje, internetske ili zemaljske, tko zna kome su svi ti ljudi u realnom vremenu javljali događaje s Maksimira. Vrlo emotivno, svako dodavanje, faul ili krivu sudačku odluku poprate podizanjem glasa, euforičnim ili ljutitim komentarom, da u press-loži ima dovoljno mjesta vjerojatno bi ponekad i skočili. Teško je i opisati kako je izgledalo kad su svi oni u isti tren pričali, vikali u te svoje mikrofone. Kakvi fanatici!

E tako, između svih tih (neslužbenih) klupskih medija i navijačkih stranica, postoji i portal PAOK24. Dakle, cijele dane samo vijesti o PAOK-u, ništa više, novinari tog portala također su se uživo javljali iz Zagreba, pratili svaki korak svojih ljubimaca. U petak ujutro, primjerice, odmah su izvijestili da su igrači PAOK-a u Zagrebu odradili trening, da se treniralo lagano, s loptom i na taktici, momčad se priprema za solunski derbi s Arisom u nedjelju. Ne smije pobjeći nijedna vijest vezana za PAOK. A taj je isti portal, zato ga spominjemo, objavio i priču o Josipu Mišiću. Za većinu je grčkih medija upravo on bio glavni i najbolji igrač utakmice, ključni čovjek Sergeja Jakirovića, bivši igrač PAOK-a, koji je protiv svojeg bivšeg kluba odigrao fantastičnu utakmicu.

"PAOK je jučer protiv zagrebačkog Dinama naišao na "zid", a jedan od najvažnijih uzroka toga bio je Josip Mišić. Hrvatski veznjak, koji će idućeg lipnja napuniti 30 godina, bio je nevjerojatan, bio je posvuda i zajedno s Petkovićem koji je zabio dva pogotka, bio je najbolji u Dinamu u prvoj utakmici protiv PAOK-a. Naravno, što Mišić može, dobro znaju i navijači PAOK-a. Hrvat je došao na posudbu na 1,5 godinu iz lisabonskog Sportinga sredinom sezone 2018.-2019., bio je dio momčadi koja je te sezone osvojila dvostruku pobjedu, upisao je 10 nastupa i postigao 1 gol", piše u uvodu teksta portal PAOK24 i dalje nastavlja.

"Sljedeće godine (2019.-2020.) napravio je nevjerojatne stvari, sa šest golova i 11 asistencija u 32 utakmice s PAOK-om. Prema onome što se u Portugalu pričalo i pisalo od prosinca 2019., PAOK je postigao dogovor sa Sportingom za kupnju Mišića za dva milijuna eura, a s igračevom stranom dogovoren je trogodišnji ugovor. Međutim, u lipnju 2020. godine, stigla je loša vijest, vezana uz Mišićeve ozbiljne zdravstvene probleme. O tome se pročulo 12. lipnja te godine, nekoliko dana kasnije Hrvat je uspješno operiran u Solunu, a potom su uslijedili izvještaji Portugalaca, koji su tada izjavili da pregovori dviju momčadi kreću od nule. PAOK je čekao i na isteku roka donio odluku da se ne ide u akviziciju Mišića, sportski direktor kluba bio je Mario Branco (bivši sportski direktor Hajduka, nap.a.), no on je ubrzo otišao. Mišić se vratio u Lisabon i već tada ga je Sporting prijavio na europsku listu, a u listopadu 2020. dogovorio se sa zagrebačkim Dinamom i vratio se u domovinu."

Ovo je za grčke medije rekao Mišić u travnju 2021.

"Još uvijek ne znam što se dogodilo i zašto nisam ostao u PAOK-u. Otišao sam ne dobivši odgovor na ovo pitanje. I dalje me zanima. Razumijete da je od trenutka kada nisam potpisao za PAOK bilo logično da se vratim u Sporting", podsjetio je spomenuti portal, rekavši da je Mišić tada imao dosta negativan stav prema PAOK-u, što je u tom trenutku bilo i razumljivo. Međutim, nakon odlične partije i pobjede Dinama u Maksimiru, Mišić je otišao do PAOK-ove svlačionice i vrlo srdačno pozdravio se s nekim bivšim suigračima i ljudima koji su i danas u klubu.

"Time je pokazao da je ostvaio iza sebe ono što se dogodilo u ljeto 2020. godine. Očito je da se povijest mogla pisati puno drugačije u odnosu dviju strana, ali 3,5 godine kasnije svi idu dalje. I što je najvažnije za Mišića, potpuno je zdrav", zaključio je klupski kroničar priču o Mišiću. Za šest dana u Solunu vidjet ćemo kakvu će mu dobrodošlicu prirediti PAOK-ovi navijači.



Tagovi

Josip MišićGNK DinamoPAOKKonferencijska liga

Ostale Vijesti