Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Prag je (valjda) bio škola: Dinamo rijetko gubi tri razlike, a kvotu za ovu sezonu već je ispunio

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 08.03.24. | 13:00

Modri su već jednom ove sezone ispustili dva gola prednosti u uzvratu. Ovog će puta, vjerujemo, biti oprezniji

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Od svih europskih suparnika, koji su ove sezone zagorčali Dinamu život, u igru za prolaz još je samo Viktoria Plzen. AEK je ispao još u skupini Europske lige, Ballkani nije ponovio izdanja poput onog protiv Modrih i oprostio se od Europe također još prije Božića. Sparta iz Praga, koja je Dinamu zatvorila vrata Europske i poslala ga u Konferencijsku ligu, dobro se držala sve do sad, ali 1-5 protiv Liverpoola na svom stadionu u prvoj utakmici osimine finala EL-a praktički znači oproštaj s Europom. Jedino se Viktoria, koja Modre dvaput svladala po 1-0 još uvijek bori, 0-0 kod Servettea daje joj velike izglede za prolaz. Pa, tko zna, možda se opet negdje sretnu Dinamo i Viktoria.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, pred rudo ne treba trčati, Dinamo još u Solunu mora odraditi veliki posao, 2-0 jest lijepa prednost, ali nije nedostižan zaostatak za grčku momčad. U grotlu Toumbe sve je moguće, neće to biti laganih 90 (ili više) minuta i na to se treba pripremiti. Prema prvim izjavama Dinamovih igrača nakon utakmice, ispada da su svjesni tih činjenica i da su svoju školu ove godine naučili. Naime, jednom je već Dinamo prokockao dva gola prednosti, nakon 3-1 protiv praške Sparte u prvoj utakmica play-offa Europske lige, u Pragu je bilo 4-1 za domaćine, poslali su Modre u Konferencijsku ligu. Bio je to šokantan poraz, četvrti je gol Dinamo primio u samoj završnici.

"Vidio sam igrače Dinama na kraju utakmice, malo su previše slavili nakon pobjede u prvoj utakmici.", čudio se pjesmi na maksimirskom travnjaku Razvan Lucescu, trener PAOK-a. On je to slavlje možda protumačio kao da Dinamovi igrači već slave prolaz i podcjenjuju njegovu momčad za uzvrat, ali, uvjereni smo da to nije tako. Jednostavno, postao je običaj svaku pobjedu slaviti s navijačima, ova je ipak europska i uvjerljiva pa je i slavlje bilo takvo. Nema veze s podcjenjivanjem! Ne zna Lucescu da se Dinamo već jednom opekao ove sezone, da je taj Prag svima upozorenje i da znaju u Maksimiru da će Solun biti sve, samo ne rutinska zabava.

Međutim, ne zna Lucescu da Dinamo, zapravo, vrlo rijetko gubi tri razlike. U prethodne četiri sezone, Dinamo je samo triput izgubio rezultatom, kojim bi sad ispao od PAOK-a. Jednom ga je u Maksimiru pobijedio Manchester City (4-1), jednom Šerif u Tiraspolju (3-0) i jednom Milan u Maksimiru (4-0). A ove je sezone Dinamo već ispunio kvotu, dvaput je izgubio tri razlike, od već spomenute Sparte u Pragu (4-1) te nedavno od Lokomotive u Maksimiru (3-0). Dakle, od zadnjih pet visokih poraza, tri je Dinamo doživio u Maksimiru. Naravno, PAOK može slaviti i dva razlike pa se nadati da će Modre slomiti u produžecima. No, čak i ove krizne i turbulentne sezone, Dinamo si rijetko dopušta i takve poraze, osim Sparte i Lokomotive, samo je jedna momčad uspjela pobijediti Dinamo više od jedan razlike. Bio je to Ballkani, u Prištini je završilo 2-0. A u zadnjih pet sezona samo su još Milan (3-1) te Atalanta, Manchester City i Tottenham (svi po 2-0), uspjeli ostaviti Dinamo na minus dva. Dakle, takvi posrtaji nisu baš uobičajeni.

No, Dinamo iz Praga ili Prištine ipak je bio slabiji, konfuzniji od ovoga, koji sad gledamo. I ima ova momčad tu školu iz Češke, lekcija je bila skupa, ali valjda su u Maksimiru izvukli pouku i znaju što u Solunu (ne) trebaju činiti. Neće biti jednostavno, ali opet, 2-0 je velika prednost, ako je znaš čuvati. Dvaput u jednoj sezoni ispasti nakon dva razlike u prvoj utakmici, bilo bi previše.



Tagovi

GNK DinamoPAOKKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti