Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Dinamo još može dohvatiti izravni plasman u Ligu prvaka, a Hrvatska preskočiti Srbiju i Ukrajinu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 11:55

Taj pothvat nije najrealniji, ali je moguć

Nogometaši Dinama su plasmanom u osminu finala Konferencijske lige, a onda i pobjedom nad PAOK-om dali dodatni 'boost' svojem koeficijentu, a, ako prođu lidera grčke Super Lige napravit će novi veliki korak prema direktnom plasmanu u Ligu prvaka pod uvjetom, dakako, da prvo osvoji naslov prvaka HNL-a.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Poznato je, naime, da od iduće sezone kreće novi, prošireni format Lige prvaka s 36 umjesto dosadašnje 32 momčadi. Svi klubovi igrat će istu 'ligu', svatko od njih po osam utakmica (četiri doma, četiri vani) protiv različitih protivnika. Osam bodovno najboljih momčadi izborit će osminu finala natjecanja, a momčadi pozicionirane od 9. do 24. mjesta igrat će doigravanje za osminu finala.

Direktni plasman u grupnu fazu natjecanja osigurat će po četiri najbolja kluba iz Engleske, Španjolske, Njemačke i Italije. Zatim tri najbolja francuska kluba, dva najbolja nizozemska te prvaci Portugala, Belgije, Škotske i Austrije. Direktni plasman u LP osigurat će i osvajač ovosezonske Europske lige, ali i prvak s najvećim koeficijentom iz kvote država koje nemaju osigurani direktni plasman u Ligu prvaka.

Dinamo tu s koeficijentom od 50.000 dosta visoko kotira. Ispred njega su Šahtar (63.000), Slavia Prag (53.000), Basel (52.000) i Copenhagen (51.500). No, kako su Basel i Copenhagen ispali iz Europe, Dinamo bi ih ove sezone mogao preskočiti, a s obzirom na to da je Slavia Prag izgubila prvu utakmicu osmine finala Europske lige od Milana na San Siru s 2-4, realno je da će ispasti iz Europe te bi Dinamo, pod uvjetom da prođe PAOK, mogao izbiti na drugo mjesto u poretku, odmah iza neprikosnovenog Šahtara.

Da je pred Dinamom i dalje daleki put od direktnog plasmana u Ligu prvaka potvrđuju idući koraci koji se moraju dogoditi kako bi aktualni hrvatski prvak to ostvario:

1. Dinamo za početak mora osvojiti HNL.

2. Dinamo, zatim, mora imati veći koeficijent od Slavije, Basela i Copenhagena ili ta tri kluba ne smiju osvojiti naslove prvaka svojih država (Copenhagen trenutno ima tri boda zaostatka za Midtjyllandom, Slavia četiri za Spartom, a Basel nema nikakve šanse osvojiti naslov prvaka Švicarske budući da ima 20 bodova manje od Young Boysa).

3. Možda najteži 'zadatak' od spomenuta tri je neuspjeh Šahtara u prvenstvu Ukrajine. Momčad iz Donjecka je trenutno druga s bodom, ali i dvije utakmice manje od Dnipra 1. Šahtar ima i dva boda više od Dinamo Kijeva (isti broj utakmica), no, ima i najjači igrački kadar i bila bi prava senzacija da na klub Darija Srne na kraju sezone ne osvoji novi naslov prvaka.

Sve u svemu, Dinamo će teško izboriti direktni plasman u elitu, ali ne i nemoguće.

U ovom trenutku bitno je napomenuti kako je Dinamo pobjedom nad PAOK-om vratio HNL među 20 najboljih liga Europe i preskočio poljsku koja ima 0.150 bodova manje. 15. mjesto, koje donosi dva kluba u Ligi prvaka, Hrvatskoj je ove sezone nedostižno. To mjesto trenutno drži Danska s ukupnim koeficijentom 31.450, dok Hrvatska ima 25.525.

No, iako nije najrealnije, izgledno je da Hrvatska do kraja sezone preskoči Srbiju na 19. mjestu (27.775) i Ukrajinu (28.000) budući da dvije države više nemaju svojeg predstavnika u europskim natjecanjima. Za preskakanje 17. Grčke (28.725) postoje minimalne šanse iako postoje objektivne šanse da Grci ostanu bez predstavnika u Europi nakon idućeg četvrtka budući da je osim PAOK-a u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige Olympiakos teško izgubio u Pireju od Maccabi Tel Aviva (1-4).

Za taj pothvat Dinamo bi trebao dobiti PAOK u Solunu, a onda i osvojiti Konferencijsku ligu uz, po mogućnosti, sve pobjede u četvrtfinalu i polufinalu. U teoriji moguće, ali u praksi, složit ćete se, dosta teško... (N.R.)



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoKonferencijska ligaPAOK

Ostale Vijesti