Ansis Ventins/Pixsell
Ansis Ventins/Pixsell

Ovaj film mora imati ljepši kraj. Budite Hrvatska! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 18.11.23. | 08:00

Glavno pitanje uoči utakmice u Rigi (18 sati) glasi: Je li Dalić pronašao rješenje, ljude koji će probiti latvijski zid i ostaviti nas u utrci za Euro bez dodatnih kvalifikacija?

Došao je dan kad skrivanja i alibija više nema! Treće reprezentacija sa SP-a, generacija koja napravila toliko velikih rezultata i stekla respekt čitavog svijeta, momčad, koja je donijela toliko radosti svojim navijačima, došla je pred svojevrsni zid. Koji, jednostavno, kako god zna, mora probiti. Ili preskočiti, svejedno, mora na drugu stranu izaći uzdigutih ruku.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Latvija nije moćna nogometna momčad, Latvija nije reprezentacija od koje treba strahovati, međutim, Hrvatska mora večeras (18 sati) u Rigi biti prava, mora biti Hrvatska! A ne 'ono' što je bila u listopadu, protiv Turske i Walesa. Gledamo dva dana u glavnom latvijskom gradu lica hrvatskog izbornika i igrača i stekli smo dojam da su ta lica vrlo ozbiljna, čak i zamišljena, da im možda u misli i dolazi pitanje: 'a što ako zapnemo?' E, onda bi Hrvatska do Eura 2024. morala opet težim, najtežim putem, preko dodatnih kvalifikacija. Nije da i na to nismo naviknuli, ali, doista bi bila šteta, čak i razočaranje da moramo čekati ožujak, da ne prođemo na kontinentalnu smotru u skupini, koja je po svim mjerilima već odavno trebala biti riješena. No, eto, nije, ali u Rigi Hvatska to može ispraviti te, iako ne ovisi sama o sebi, vratiti se na pravi put. Koliko smo puta na isti način prolazili skupine, odlazili na velika natjecanja, kad smo visili o tankoj nadi, zašto bi sad bilo drugačije?

Zlatko Dalić, mnogi će to zaključiti, od listopada do danas dosta je lutao, razmišljao u jednom smjeru pa krenuo drugim, tražeći rješenje jednadžbe, koje će Hrvatsku odvesti u Njemačku. Imao je izbornik u toj priči i puno nesreće, peha, već dugo nema Perišića, nije se oporavio Petković, otpao je Kovačić, potom i Sučić, 'izmislio' je Marka Pjacu i Marca Pašalića, vratio u reprezentaciju Antu Budimira, koji je od 'otpisanog' došao do pozicije prvog napadača. I čovjeka na čijim je leđima, između ostalih, teret pobjede u Rigi.

"Moramo mijenjati način igre, raditi za Budimira. Centaršuti s krila, jedan na jedan, više rizika u napadačkoj igri. Jednostavno, moramo zabiti gol.", kazao je u najavi Dalić i nekima možda zvučao i kontradiktorno. Jer, uz rizik prizivao je i strpljenje, a svjestan je da u momčadi ima ipak igrače drugačijeg profila, kojima centašuti nisu nikad bili najjače oružje. No, što je, tu je, danas nema drugog načina, nego pobijediti, nema kalkulacija, ako želi direktno na Euro, Hrvatska, jednostavno, mora pobijediti! S kim god u prvih 11, s kakvim god receptom, centašutom ili šutom s 50 metara. Hoće li na desnom krilu, toj problematičnoj poziciji zaigrati tek oporavljeni Kramarić, Majer ili debitant Marco Pašalić, ne bi u konačnici trebalo niti biti presudno. Ako bilokojih 11 igrača iz ovog kadra ne mogu pobijediti Latviju, onda im možda na Euru i nije mjesto.

"Naš respekt protivniku, jer igra na domaćem terenu, tu su i Turci teško dobili, Armenija izgubila, Wales se mučio s igračem više, to očekuje i nas. Moramo to istrpiti. Ovo će biti drukčija utakmica, napornija nego u Rijeci, mora biti strpljenja.", naglasio je još jednom Dalić. Ali, ne može iz te kože, ono što smo odavno trebali napraviti, izboriti plasman bez stresa, sad moramo 'pod mus'. Iako, niti pobjeda u Rigi ne jamči nastup u Njemačkoj, jer Hrvatska ovisi o Walesu, Armeniji i Turskoj, bez trijumfa na Skonto stadionu na taj Euro možemo zaboraviti. Barem prije dodatnih kvalifikacija.

Inače, u petak navečer ulice Rige bile su prepune hrvatskih navijača, 'osvojili' su kafiće i barove, pjevali, mahali zastavama. I nitko, baš nitko od njih nije ni zrna sumnjao da će se večeras Hrvatska opet pokliznuti. Teško je i zamisliti scenarij u kojem Hrvatska, u ovakvoj skupini neće vidjeti Euro, teško se ne sjetiti svih onih utakmica, u kojima je mač visio nad glavom, a na kraju su završile - sretno. U domovini je danas praznik, poseban dan, ali i Latvijci slave svoj Dan neovisnosti. I nadaju se da će proslavu oplemeniti jednom odličnom utakmicom, zašto ne i pobjedom ili barem remijem? Hrvatski 'skalp' na cijene je svuda, ni Latvija nije izuzetak. No, što dodati, nego da se nadamo da je Dalić odgonetnuo kako do pobjede, da je pronašao 'džokera' ili 'džokere', koji će probiti latvijsku mrežu. Da je pronašao formulu po kojoj će Hrvatska biti - Hrvatska! Uvjerljiva, autoritativna, najbolja kad je najteže i kad se mora. Bila bi doista šteta da momčad koja je rušila velikane, od Engleske do Brazila, potpiše kapitualciju u jednoj, bez uvrede, nogometnoj provinciji. Ne vjerujemo da je za ovu momčad napisan takav, crni scenarij, taj film mora imati ljepši kraj.

MOGUĆI SASTAV LATVIJE (4-2-3-1)

MOGUĆI SASTAV HRVATSKE (4-2-3-1)

Utakmica Latvije i Hrvatske na Skonto stadionu počinje u 18 sati (Nova TV). Glavni sudac je Urs Schnyder (Švicarska), pomoćnici su mu Marco Zürcher i Benjamin Zürcher (Švicarska). VAR sudac je Luca Pairetto (Italija), a AVAR Michael Fabbri (Italija).



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićLatvijaKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti