Reuters
Reuters

Ostala su zadnja kola u tri Lige petice, najviše upitnika u Španjolskoj, Ronaldov klub ima sve u svojim nogama

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 29.05.23. | 07:39

Još jedno kolo i završit će se sve bitne nogometne lige Europe.

HNL sinoć je spustio zastor na svoje 32. izdanje. Hajduk je na Poljudu svladao Šibenik s 3-0 i proslavio nedavno osvajanje Kupa, a slavljenik i novi-stari prvak Dinamo je na Maksimiru s 4-1 nadigrao još jednog slavljenika Goricu koja je u prošlom kolu osigurala ostanak.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo će tako predstavljati Hrvatsku u Ligi prvaka, Hajduk, Osijek i Rijeka igrat će kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a posljednji Šibenik u najvišem rangu zamijenit će zagrebački Rudeš.

Osim u Lijepoj našoj prvenstva su završena u tri od pet Liga petice.

Krenimo s Englezima.

Manchester City je u 'foto finišu' koji je zapravo trajao tri i pol mjeseca, nadoknadio poveći zaostatak za Arsenalom i suvereno osvojio titulu. Građani nakon Premier lige i Liga kupa pred sobom još imaju finale FA kupa i, dakako, Lige prvaka te imaju priliku doći do povijesnog 'quadruplea'. Osim Cityja, Engleze će u Ligi prvaka predstavljati Arsenal, Manchester United i, treći put u povijesti, Newcastle.

Liverpool i Brighton igrat će Europsku ligu, Aston Villa Konferencijsku, a Englezi bi u idućoj sezoni mogli imati i osam europskih predstavnika. Ako West Ham u finalu Konferencijske lige (7. lipnja) svlada Fiorentinu, Čekićari će izboriti plasman u Europsku ligu.

Iz lige su ispali Southampton te dva kultna bivša prvaka Leeds United i Leicester City. Njihova mjesta zauzet će Burnley, Sheffield United i Luton City koji se nakon 31 godina vratio u elitni rang engleskog nogometa.

Prvenstvo su zaključili i Nijemci koji, za razliku od ostalih Liga petice imaju četiri kola manje, ukupno 34. Naslov je, nakon velike drame u posljednjem kolu prvenstva, pripao Bayern Münchenu koji je prvenstvo završio s istim brojem bodova kao drugoplasirana (i tragična) Boruissia iz Dortmunda. Uz Bayern i BVB u Ligi prvaka iduće će sezone igrati RB Leipzig i Union Berlin, Freibrug je izborio nastup u Europskoj ligi, a Bayer Leverkusen igrat će minimalno Konferencijsku ligu, a ako RB Leipzig osvoji Kup onda i Europsku. Ako, pak, sedmi Eintracht osvoji Kup, igrat će Europsku ligu (a Bayer Konferencijsku), u suprotnom, igrat će Konferencijsku.

Iz lige su ispali Schalke 04 i Hertha iz Berlina, a drama posljednjeg kola u Zweiti u najviši rang promovirala je Heidenheim i Darmstadt, dok će trećeplasirani HSV sa 16. Stuttgartom igrati playoff za Bundesligu. Prva utakmica igra se 1. lipnja u Stuttgartu, a uzvrat 5. lipnja u Hamburgu.

U preostale tri Lige petice, ostalo je za odigrati još jedno kolo, no, one najbitnije stavke, već su riješene.

Prvak Italije je, nakon 33 godine čekanja, postao Napoli. Uz njega će u Ligu prvaka Lazio (koji je završio drugi, što je Nebeskoplavima najbolji ligaški rezultat od naslova prvaka 2000.), finalist Lige prvaka Inter i gradski rival Milan. Ligu prvaka može izboriti i Roma, ako svlada Sevillu u finalu Europske lige koje se igra 3. lipnja.

Ako Roma ne osvoji Europsku ligu, Vučica će je igrati iduće sezone ako u posljednjem kolu svlada Speziju. Europsku ligu lovi i Atalanta koja u posljednjem kolu dočekuje Monzu, a sedmi Juve mora slaviti kod Udinesea i nadati se kiksu Atalante ili Rome. Ako Roma osvoji Europsku ligu, a u prvenstvu završi peta ili šesta, Italija će iduće sezone imati samo jednog predstavnika u EL.

Što se ostanka tiče, Sampdoria i Cremonese su ispali iz lige, a posljednju poziciju koja vodi u niži rang žele izbjeći Spezia i Verona. Oboje imaju 31 bod, ali Spezia ima bolji međusobni omjer. Spezia u zadnjem kolu gostuje kod Rome, a Verona kod Milana koji nema imperativ rezultata...

Povratak u Serie A osigurali su Frosinone i Genoa, a za posljednje mjesto u eliti bori se čak šest klubova - Bari, Parma, Cagliari, Sudtirol, Reggina i Venezija.

U Španjolskoj se Barcelona još prije nekoliko kola vratila na tron, madridski velikani bore se za drugo mjesto (Real ima bod prednosti pred Atleticom, u posljednjem kolu dočekuju Athletic Bilbaoo, a Rojiblancosi gostuju kod Villarreala), dok će četvrti putnik u Ligu prvaka biti Real Sociedad. Španjolska će možda imati i petog predstavnika ako Sevilla (opet) osvoji Europsku ligu.

Sigurni u Europskoj ligi su Villarreal i Betis, a za jedno mjesto u Konferencijskoj ligi bori se čak pet klubova. Osasuna i Athletic Bilbao imaju 50 bodova (Osasuna ima bolji međusobni omjer), a bod manje imaju Girona, Rayo Vallecano i Sevilla. Kombinacija je mnogo, a samo jedna od spomenutih momčadi iduće će sezone igrati Konferencijsku ligu...

Iz lige su ispali Espanyol i Elche, a posebno će napeta biti borba za ostanak u kojem je šest klubova raspoređeno u dva boda zaostatka. Cadiz, Getafe i Valencia imaju po 41 bod, Almeria i Celta Vigo 39, a Valladolid se nalazi u zoni ispadanja s 39. Srećom po klub 'pravog' Ronalda, Valladolid u posljednjem kolu dočekuje Getafe i pobjedom će sigurno osigurati ostanak.

Povratak u elitu osigurali su Granada i Las Palmas, a Levante, Alaves, Eibar i Albacete igraju playoff za tu posljednju poziciju.

U Francuskoj Lige 1 poznato je da će prvak PSG i viceprvak Lens igrati Ligu prvaka, a treći Marseille mora u kvalifikacije za Ligu prvaka. Toulouse je kao osvajač Kupa osigurao Europsku ligu u kojoj će zaigrati Lille, Rennes ili Monaco! Lille ima bod više od prvih pratitelja, a u posljednjem kolu gostuju kod Troyesa koji je ispao iz lige. Rennes i Monaco se osim za Europsku ligu bore i za mjesto u Konferencijskoj ligi koju može dohvatiti i Lyon, no Lavovima se puno toga mora poklopiti kako bi iduće sezone igrali Europu.

S obzirom na to da Francuzi smanjuju ligu s 20 na 18 klubova, iz lige su ispali Angers, Ajaccio i Troyes, a za posljednje mjesto koje osigurava ostanak bore se Auxerre i finalist Kupa Nantes. Auxerre ima dva boda više i u posljednjem kolu dočekuju drugi Lens, a Nantes Angers koji je ispao iz lige. No, u slučaju istog broja bodova, u ligi će ostati Nantes. Plasman u Ligue 1 osigurali su Le Havre i Metz.

HNL

Liga prvaka: Dinamo (prvak)

Konferencijska liga: Hajduk, Osijek, Rijeka

Relegacija: Šibenik

Promocija: Rudeš

Premier liga

Liga prvaka: Manchester City (prvak), Arsenal, Manchester United, Newcastle

Europska liga: Liverpool, Brighton, (West Ham)

Konferencijska liga: Aston Villa

Relegacija: Southampton, Leeds, Leicester

Promocija: Barnsley, Sheffield United, Luton Town

Bundesliga

Liga prvaka: Bayern München (prvak), Borussia Dortmund, RB Leipzig, Union Berlin

Europska liga: Freibrug, (Bayer Leverkusen, Eintracht)

Konferencijska liga: (Bayer Leverkusen, Eintracht)

Relegacija: Schalke 04, Hertha, (Stuttgart)

Promocija: Heidenheim, Darmstadt, (HSV)

Serie A

Liga prvaka: Napoli (prvak), Lazio, Inter, Milan, (Roma)

Europska liga: (Atalanta, Roma, Juventus)

Konferencijska liga: (Atalanta, Roma, Juventus)

Relegacija: Cremonese, Sampdoria, (Spezia, Verona)

Promocija: Frosinone, Genoa, (Bari, Parma, Cagliari, Sudtirol, Reggina, Venezija)

LaLiga

Liga prvaka: Barcelona (prvak), Real Madrid, Atletico Madrid, Real Sociedad (Sevilla)

Europska liga: Villarreal, Betis

Konferencijska liga: (Osasuna, Athletic Bilbao, Girona, Rayo Vallecano, Sevilla)

Relegacija: Espanyol, Elche, (Cadiz, Getafe, Valencia, Almeria, Celta Vigo, Valladolid)

Promocija: Granada, Las Palmas, (Levante, Alaves, Eibar, Albacete)

Ligue 1

Liga prvaka: PSG (prvak), Lens, Marseille

Europska liga: Toulouse, (Lille, Rennes, Monaco)

Konferencijska liga: (Lille, Rennes, Monaco, Lyon)

Relegacija: Angers, Ajaccio, Troyes, (Auxerre, Nantes)

Promocija: Le Havre, Metz



Tagovi

HNLLigue 1BundesligaLa LigaPrimeraPremier ligaSerie A

Ostale Vijesti