Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Oršić želi otići, navijači žele njegov ostanak, što želi Dinamo?

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 27.01.22. | 10:42

Odlazak legende Modrih sve je izvjesniji, no, konačni odgovor trebao bi dati klub iz Maksimira.

Kada je prvi put do domaćeg javnog i medijskog prostora stigla informacija kako bi engleski premierligaš Burnley u svoje redove volio dovesti Mislava Oršića, mnogi Dinamovi navijači, ali i pratitelji nogometa generalno, samo su odmahnuli rukom. Ta, tih šest do devet milijuna eura, koliko se špekulira, premala je cifra za najefikasnijeg Dinamovog euro-strijelca u povijesti, igrača koji je obilježio najbolje godine Dinamove povijesti još od generacije 'šesdesedme'. Za domaćeg dečka s Kustošije koji je - težim putem - ostvario svoj san zaigrajući za voljeni Dinamo. I onda ostvario ono što naizgled 'slavniji' napadači i ofenzivci od njega - Dragutin Vabec, Mario Bonić, Zlatko Kranjčar, Ivica Senzen, Snješko Cerin, Stjepan Deverić, Davor Šuker, Kujtim Shala, Goran Vlaović, Igor Cvitanović, Alen Peternac, Igor Pamić, Mark Viduka, Tomislav Šokota, Boško Balaban, Ivica Olić, Eduardo Da Silva, Ivan Bošnjak, Davor Vugrinec, Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, El Arabi Soudani, Junior Fernandes, Marko Pjaca i drugi - nisu uspjeli. Dinamu je donio toliko željeno euro-proljeće, a kasnije je preskočio sva ta moćna imena na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca kluba u europskim natjecanjima.

Ona dva hat-tricka u europskim utakmicama, četiri hat-tricka u jednoj kalendarskoj godini (Rudeš, Atalanta, Rijeka, Gorica) ostat će zapisano u povijesnim almanasima maksimirskog kluba.

„Nažalost, danas su stvari drukčije. Majer je domaći dečko, siguran sam da voli Zagreb i Dinamo, no mora otići jer se suvremeni nogomet vrti oko novaca. On je doveden u situaciju u kojoj ne može birati. Ti transferi su uništili sve. Prije je bilo drukčije. Recimo, u Dinamu igra jedan Mislav Oršić, domaći dečko s Kustošije, koji izađe na teren i uvalja Englezima tri komada. Ne možeš ne voljeti tog dečka. Danas ima jako malo takvih slučajeva“, rekao nam je u intervjuu za Germanijak legendarni Rudolf Belin, neposredno pred uzvrat protiv Šerifa i posljednju utakmicu Lovre Majera u dresu Dinama.

Zaista, ako si Dinamov navijač, 'ne možeš ne voljeti tog dečka', kako je rekao legendarni Rudač. Oršić je dolaskom u Dinamo izjavio: Zagreb je moj grad, Dinamo je moj klub i san mi je igrati u Dinamu”, a kasnije je, kao jedan od vodećih igrača ove generacije na pitanja novinara o potencijalnom prelasku u 'veći' klub izjavio: "Prvo da vas ispravim, mislim da nema većeg kluba od Dinama!"

No, kako je vrijeme odmicalo. Njegov odlazak postao je sve realniji. Nije prvi put da engleski klubovi koketiraju s Mislavom Oršićem. Prije dvije godine želio ga je dovesti West Bromwich Albion kojeg je vodio Slaven Bilić. No uprava West Broma nije htjela platiti onoliko koliko je Dinamo za svojeg ponajboljeg igrača tražio. Nakon izbacivanja Tottenhama spominjao se interes Arsenala, no konkretna ponuda nikada nije stigla u Maksimirsku 128.

Sada je Burnley poslao konkretnu ponudu, a Mislav Oršić izrazio je želju za odlaskom. Ono što su Dinamovi navijači odbijali prihvatiti, postajala je sve veća realnost. Legenda kluba - iako je još uvijek njegov igrač - mogla bi napustiti Maksimir.

Iako to nije karakteristično za Dinamove navijače, jučer je netko izvjesio transparent, referirajući se na pjesmu Daleke obale: "Nemoj ići od nas, okolo svuda je tama. Orša ostani".

Na jednom zidu osvanuo je i 'grafit' "Orša ostani" uz nezaobilazno 'malo d'.

Ta 'kampanja' je neusporediva, s onom 'Livaja ostani', Zagreb je, drugačijeg mentaliteta od Splita, a tu je i ta 'izgubljena povezanost' velikog dijela Dinamovaca sa svojim klubom kojoj smo bili svjedoci posljednjih 20-ak godina. No, ne sjećamo se kada je jedan Dinamov igrač posljednji put dobio ovakve 'poruke ljubavi' od svojih navijača kada se špekuliralo o njegovom transferu u inozemstvo. A bilo ih je posljednjih desetljeća zaista puno.

Dinamovi navijači, nedvojbeno, žele da Oršić ostane.

No, zov najjače lige svijeta nije lagano odbiti. Oršiću je san igrati u Premier ligi, to nije tajna. Iako je u Dinamu u najvećem platežnom razredu, Burnley mu nudi više. Samo dva igrača Burleyja imaju godišnju plaću manju od milijun eura. Plaće igrača u najvišem platežnom razredu, u kojeg bi Oršić ušao, kreću se između 2 i 2.8 milijuna eura.

Nitko ne može, niti smije Oršiću zamjeriti jer želi otići. Ima 29-godina, još neko vrijeme bit će u najboljim nogometnim godinama i ovo mu je zadnja prilika za 'veliki' transfer. U klub iz Liga petice, koji je doduše posljednji u Premier ligi, ali do kraja sezone ima dosta vremena da se spasi. Prije sedam godina, nakon što u Rijeci nije dobio priliku, otišao je na Daleki istok. Sada bi mogao zaigrati pod reflektorima najvećih stadiona svijeta. Za bolju lovu nego u svojem voljenom Dinamu. Može li mu netko zamjeriti?

ŠTO JE S DINAMOM?

Situacija u ovom trenutku je djelomično jasna. Navijači žele Oršićev ostanak. Oršić voli Dinamo, tu nema dvojbe, neće mu biti loše ako u klubu ostane i do kraja karijere, no, istovremeno bi se volio okušati u 'ligi svojih snova' i zaraditi novac bolji nego što trenutno prima u Dinamu.

Postavlja se pitanje, što želi Dinamo?

Mislav Oršić ima ugovor s Plavima do kraja sezone 2024./25. Činjenica je da Dinamo ne može dovesti igrača Oršićeve kvalitete. Takav igrač u ovom trenutku neće doći u Dinamo. Martin Ojeda? Informacije o njegovom dolasku mijenjaju se svakih nekoliko dana. Malo je blizu, malo je daleko. No, i da dođe, pitanje je kako će se prilagoditi na europsku klimu, kako će se prilagoditi Kopićevoj formaciji. Dok je Oršić u Dinamo stigao bez velikih očekivanja, neki su tog ljeta 2018. govorili i o 'propalom talentu'. Ojeda bi, čak i da se klubovi dogovore, došao s utegom najskupljeg transfera u povijesti kluba. Pritisak bi bio nemjerljivo veći i pitanje je bi li Ojeda uspio opravdati svoja očekivanja.

Uz sve to, iz krugova bliskih Dinamu, vrlo je izgledno da maksimirski klub priprema teren za prodaju Luke Ivanušeca na ljeto. Teren za prodaju Dominika Livakovića i Brune Petkovića pripremao se još prošle sezone. Na kraju nisu prodani, ali su njihovi transferi i dalje jedna od realnih opcija u ovom trenutku. Dinamo je od prodaje Joška Gvardiola, Lovre Majera, Kristijana Jakića, Nikole Mora, Damiana Kadziora, Lirima Kastratija, Marija Gavranovića i drugih u zadnje dvije sezone zaradio preko 50 milijuna eura. Od europskih natjecanja otprilike isto toliko. A, klub se još sprema prodati Ivanušeca, Livakovića, Petkovića....

Dinamo bi, po svim parametrima, trebao imati dovoljno novaca na računu i u ovom trenutku nema imperativ prodaje Mislava Oršića. Slična situacija dogodila se prošle zime s Lovrom Majerom. Dinamo je dobio ponudu Olympiquea Marseillea u iznosu od oko 12 milijuna eura. Igrač je želio otići, no Dinamo je stavio rampu. Osijek je Plavima puhao za vrat, Dinamo se spremao za proljeće u Europskoj ligi i klub je procijenio da je za Majera bolje da ostane u klubu.

Danas je situacija za ostavljanjem Oršića još bitnija. Dinamo je zaradio priličan novac od transfera i europskim natjecanjima, pred Plavima je euro-proljeće i nikad zanimljivija završnica prvenstva Hrvatske. Dinamu Oršić treba da osvoji naslov prvaka, a naslov prvaka Dinamu donosi potencijalnih 25 milijuna eura od ulaska u Ligu prvaka. Ako toj potencijalnoj cifri pribrojimo potencijalne višemilijunske odštete koje će klub zaraditi na ljeto od prodaje Ivanušeca, Livakovića i(ili) Petkovića, onda je jasno da Dinamo nema imperativ prodaje Mislava Oršića već ove zime u Burnley.

Uvijek je nezahvalno u momčadi imati igrača koji želi otići. Hoće li Oršić sabotirati klub jer ga, eto, uprava nije prodala? Naravno da neće. Već je bezbroj puta dokazao o kakvom se profesionalcu radi, a i Oršić je karakter koji iz poštovanja prema grbu kluba za koji igra, prema navijačima koji žele njegov ostanak, i koji ga već sada - iako je još uvijek član kluba - smatraju njegovom legendom, ne bi niti pomislio na ljutnju prema klubu, još manje na sabotažu.

Na kraju, zašto uprava kluba ne bi pitala Oršića - koliku ti plaću u Burnleyju nude? 2.5 milijuna eura. Ok, evo ti takav ugovor u Dinamu. Ako klub s godišnjim budžetom od između 40 do 50 milijuna eura ima 5.3 milijuna eura za Ojedu, onda bi trebao imati i 2.5 milijuna eura za Oršića. Bi li se itko bunio da se umjesto dovođenja najskupljeg ulaznog transfera, Dinamo odluči na poboljšanje ugovora igraču koji će postati najplaćenijim igračem u povijesti kluba? Vjerujemo da ne. Oršić je to ionako zaslužio...


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLMislav Oršić

Ostale Vijesti