Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Opet ista, upitna pozicija: Dinamov Japanac je napokon zdrav! No, je li to dovoljno za prvih 11 u Derbiju?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 27.03.24. | 11:00

Lijevi bek od dolaska u Maksimir ima pehove s ozljedama i dosad je odigrao jedva 200 minuta, zadnju 'punu' utakmicu još 10.veljače

Možda ste zaboravili, ali Dinamo je na zimu doveo Japanca Takuyu Ogiwaru. Stigao je na posudbu do kraja kalendarske godine s pravom otkupa, a u Maksimiru su bili uvjereni da su konačno pronašli rješenje za lijevi bok. No, Ogiwara je došao s lakšom ozljedom gležnja, ništa posebno i kronično, posljedica udarca u zadnjoj utakmici, propustio je pripreme, ali očekivalo se da će ubrzo ipak doći u formu i čvrsto prigrabiti mjesto na lijevom boku, a Dinamo napokon riješiti tu problematičnu poziciju.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, lijevi bekovi su u Maksimiru kao neko novo proklestvo, uklopio se i Ogiwara u tu priču i dosad odigrao jedva 200 minuta ovog proljeća. Kad se oporavio, ubrzo je obnovio tu ozljedu, a onda je imao peh i s mišićem. I nikako da uhvati kontinuitet. U tih 200 minuta, samo su dvije utakmice u kojima je bio starter i odigrao svih 90 minuta, protiv Gorice i Lokomotive. S tim da je zadnju, protiv Lokomotive, odigrao još 10.veljače. Nakon toga upisao je po 10-ak minuta protiv Betisa u Sevilli i PAOK-a u Solunu. I, to je to od Ogiware zasad. Ali, dobra je vijest za Jakirovića što se Ogiwara prije dva-tri dana vratio u puni trening. Ozljede su, čini se, konačno prošlost, napokon je zdrav. Međutim, je li to dovoljno da već u subotu u Splitu bude u prvih 11?

Dakako, zdravi Ogiwara u normalnim okolnostima olakšava treneru pripremu za utakmicu. Lijevi bek na poziciji lijevog beka, nema 'kemijanja', nema razmišljanja kako pokrpati tu poziciju. Također, Ogiwara je suparnicima još uvijek nepoznanica (reći će zlobnici da je nepoznanica i suigračima), mogao bi biti osvježenje za Derbi. No, iz drugog kuta gledanja, Ogiwara nema kontinuitet, nitko ne zna u kakvoj je, zapravo, formi i što može ponuditi u svojem prvom Derbiju i možda je prerizično krenuti s njim od prve minute. Iako, razmišljajući o toj problematici, bliži smo zaključku da bi Japanac, ako je spreman i zdrav trebao početi utakmicu. Doveden je zbog derbija i odlučujućih utakmica, a k tome je jedini pravi lijevi bek trenutno u Dinamu. Njegovo neigranje otvara brojna druga pitanja i dvojbe. Recimo, Mauro Perković, koji je dosad pokrivao lijevi bok u zadnje je vrijeme vrlo neuvjerljiv, a i nastupi za U21 reprezentaciju pokazali su pad forme. Osim Perkovića na lijevom je boku igrao Stefan Ristovski protiv Varaždina, a tu poziciju može pokriti i Pierre-Gabriel. Ali, bilokoja od tih varijanti znači puno 'pretumbacija' po zadnjoj liniji, vjerojatno i povjerenje Bernaueru na stoperu, što je manje bolja opcija nego uz Theophilea igra, recimo, Ristovski. Tako da je u ovom trenutku pitanje je li veći rizik od početka Derbija u momčad gurnuti oporavljenog Ogiwaru bez kontinuiteta ili tražiti neko drugo, 'hibridno' rješenje?

Ostaje, svakako, činjenica da Dinamo ni u prvih 10-ak mjeseci ove sezone nije riješio pitanje lijevog beka. Krenuo je u sezonu na toj poziciji Ljubičić, došao pa otišao Mihajličenko, nije se pokazao, zapravo, nije dobio ni priliku Joaquin Sosa, a sad se još uvijek čeka Ogiwara. A možda baš Poljud i veliki Derbi budu prekretnica, možda Japanac u pravom trenutku izađe iz gliba i pokaže klasu! Dvojba postoji, Jakirović mora prelomiti.



Tagovi

Takuya OgiwaraGNK DinamoHajdukDerbiHNL

Ostale Vijesti