Sandra Novaković Milašinčić
Sandra Novaković Milašinčić

Operacija Uzbekistan: Hrvatska se želi vratiti na Svjetsko prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 08:01

Danas s početkom u 18 sati Poljska će u Koszalinu ugostiti futsalsku reprezentaciju Hrvatske koja lovi prvi plasman na Svjetsko prvenstvo nakon Gvatemale 2000. Uzvrat se igra idući utorak u Draženovom Domu s početkom u 19 sati. Obje utakmice prenosi MaxSport.

Hrvatska ima povijesnu priliku vratiti se na Svjetsko prvenstvo nakon 24 godine. Plasman u Uzbekistan izborilo je pet europskih reprezentacija. Europa daje još dva predstavnika na Futsal Mundialu (od ukupno 32), a koje ćemo saznati nakon odigranih utakmica doigravanja. Nadamo se da će među tih sedam biti i Hrvatska. Za taj pothvat moramo pobijediti Poljsku u dvije utakmice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prva utakmica igra se u dvorani Widowiskowo-Sportowa u Koszalinu kapaciteta tri tisuće gledatelja. Sve ulaznice za utakmicu su rasprodane te Futsal Vatrene očekuje glasna podrška domaćih navijača. No, prema informacijama Germanijaka, ulaznice za uzvratnu utakmicu, koja se igra 16. travnja u zagrebačkom KC Dražen Petrović prodaju se sjajno, te će i Poljake idućeg utorka dočekati ispunjeni Draženov dom. No, o tom, potom. Trenutno se ne razmišlja o zagrebačkoj utakmici, već je fokus samo jedan - večerašnji dvoboj na sjeverozapadu Poljske.

Poljaci su jaka europska momčad u kojoj igraju igrači pretežito iz domaće lige, uz dva internacionalca (Kaluza i Raszkowski koji igraju u španjolskoj Primeri), a osvježenje u kadru je bivši nogometni reprezentativac Waldemar Sobota koji je golove zabijao i za Club Brugge te St. Pauli. Hrvatski izbornik okarakterizirao ga je kao nepoznanicu, no sigurni smo kako se naš stručni stožer itekako dobro pripremio za Sobotu kao i druge Poljake.

"O Poljacima znamo sve, kao i oni o nama. Riječ je o reprezentaciji koja igra visoki presing, obranu na granici fanatizma. Iznimno su jaki u duelima. Morat ćemo igrati pametno i koncentrirano, donositi brze odluke, raditi višak jedan na jedan i fokusirati se na snagu naših pivota“, rekao nam je u razgovoru za Germanijak Marinko Mavrović

Trenutna hrvatska generacija pokazala je kvalitetu za plasman na Svjetsko prvenstvo. Najiskusniji od njih, Franco Jelovčić (Anderlecht) i Dario Marinović (Feldi Eboli) predvode ovu generaciju, a Futsal Vatreni u svojem arsenalu imaju još podosta itekako iskusnih i zrelih igrača koji igraju pretežito u vrlo jakom HMNL-u.

Prvak Futsal Dinamo u kadru reprezentacije ima ukupno pet igrača, viceprvak Olmissum tri, dvije najbolje momčadi redovnog dijela prvenstva, Square i Pula, po dva, a u kadru se nalazi i jedan igrač (vratar) Novog Vremena. To su igrači koji se vrlo dobro poznaju i imaju bezbroj odigranih utakmica u reprezentaciji, ali i klubovima.

Stručni stožer čine Marinko Mavrović, Kujtim Morina, Duško Martinac, Marin Stojkić, Marin Marušić i Kristian Šoštar. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, podrška javnosti adekvatna važnosti utakmice, a prilika 'jedinstvena' – Hrvatska kreće po plasman na Svjetsko prvenstvo!

„Svi igrači i svi u stručnom stožeru svjesni smo značaja ove utakmice i kakvu šansu imamo. Ili ćemo biti tek jedna od generacija koje nisu uspjele izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo ili ćemo ući u povijest i postati tek druga generacija kojoj je to uspjelo. Igrači su iznimno motivirani, svi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo veliki uspjeh“, rekao nam je Mavrović.

Sretno, Futsal Vatreni!

Sastavi:

Poljska: Michal Kaluza (Burela, Španjolska), Bartolomiej Nawrat (Rekord Bielsko-Biala), Pawel Kaniewski (Constract Lubawa), Tomas Kriezel (Constract Lubawa), Michal Kubik (Rekord Bielsko-Biala), Sebastian Leszczak (Bochinia), Kamienica Krolewska), Mateusz Mrowiec (Constract Lubawa), Jakub Raszkowski (Antequera, Španjolska), Kacper Sendlewski (Constract Lubawa), Piotr Skiepko (Hagiellonia Bialystok), Sebastian Szadurski (Derman Opole Komprachcice), Waldemar Sobota (Derman Opole Komprachcice), Sebastian Grubalski (Constract Lubawa)

Hrvatska: Filip Bašković (Novo Vrijeme), Zoran Primić (Square), Ante Piplica (Futsal Dinamo), Kristian Čekol (Futsal Dinamo), Duje Kustura (Olmissum), Kristijan Postružin (Futsal Dinamo), Luka Perić (Futsal Dinamo), Marko Kuraja (Square), Josip Jurlina (Olmissum), Niko Vukmir (Stanoinvest Futsal Pula), Dario Marinović (Feldi Eboli), David Mataja (Stanoinvest Futsal Pula), Mateo Mužar (Futsal Dinamo), Antonio Sekulić (Olmissum), Franco Jelovčić (Royal Sporting Club Anderlecht).



Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024poljska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti