Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Okupljanje reprezentacije: Bitka za final four Lige nacija, ali i za pet pozivnica u Katar

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.09.22. | 07:12

Izbornik Dalić danas će okupiti reprezentaciju za dvije utakmice Lige nacija (Danska u Maksimiru i Austrija u Beču) u kojima se traži plasman na završni turnir.

Okupljanjem u Sheratonu kreće bitka za “final four” Lige nacija, ali i za posljednje pozivnice u avionu koji će sredinom studenog krenuti put Dohe i SP-a.

Što se Lige nacija tiče, sve je jasno. S pobjedama protiv Danske u Maksimiru (četvrtak, 20.45) te Austrije u Beču (nedjelja, 20.45), Hrvatska će izboriti završni turnir koji se igra u lipnju sljedeće godine. S bodom iz te dvije utakmice osigurali bi ostanak u elitnoj kategoriji što je i bio osnovni cilj.

Međutim, jasno je da su ove dvije utakmice zadnja prilika Zlatku Daliću da otkloni sve upitnike koji mu se motaju po glavi a uoči objave popisa reprezentativaca koji će braniti boje Hrvatske na SP-u.

U lipnju se još nije znalo s kojim brojem se putuje u Katar. U međuvremenu je FIFA podigla ljestvicu s 23 imena na 26 te malo olakšala posao izbornicima. Osim toga, neki naoko sigurni više nisu dio reprezentacije (Vrsaljko), neki su podigli svoju formu i ponovno se nametnuli (Petković, Čolak), a većina je zadržala svoj status. Uoči Lige nacija napravili smo tri kategorije. Oni koji su sigurni putnici i koje tek neka posebna okolnost poput ozljede može spriječiti da uđu u avion za Katar. Potom one koji su blizu odlaska na SP te ona skupina igrača koji se nadaju pozivnici.

SIGURNI PUTNICI U KATAR (20)

Livaković, Ivušić, Sosa, Barišić, Juranović, Lovren, Vida, Gvardiol, Erlić, Šutalo, Modrić, Kovačić, Brozović, Majer, Pašalić, Vlašić, Perišić, Kramarić, Oršić, Livaja

Dominik Livaković i Ivica Ivušić su siguran izbor. Vratar Dinama podigao je razinu forme, odlično brani u Ligi prvaka i sasvim je utišao kritičare koji su svako malo javljali se s mišljenjima. I kada je bilo materijala, i kada nije... Tu je i Ivica Ivušić koji je za razliku od suigrača iz Osijeka zadržao kontinuitet dobrih predstava koje su ga dovele u reprezentaciju. Jasno je da su Sosa i Barišić rješenja za lijevi bok, odnosno da je Juranović izbor za onaj desni. Što se stopera tiče, rekli bi da će Dalić sigurno voditi Lovrena kao jednog od senatora. Redovito igra za Zenit, kapetan je momčadi i tu nema više dvojbi. Siguran je i Gvardiol, u lipnju su se nametnuli Erlić i Šutalo, rekli bi da je i Vida dio tog kontingenta. Vezni redi činit će Modrić, Kovačić i Brozović. Svakako i Majer, odnosno Pašalić ali i izbornikov libling Nikola Vlašić koji je promijenio sredinu, počeo igrati u skladu sa svojom reputacijom i sada je vrijeme da vrati Daliću na povjerenju. Perišić je jasan izbor, baš kao i Kramarić. Boje HNL-a će braniti Oršić i Livaja. S njima bi zatvorili krug sigurni.

BLIZU ODLASKA U KATAR

Kalinić, Ćaleta-Car, Brekalo, Jakić, Budimir, Petković, Čolak, Stanišić, Sučić, Ivanušec, Moro

Mjestu treće opcije među vratnicama najbliži je Kalinić iz Hajduka. Konkurencija mu je Labrović iz Rijeke a sigurno će se pratiti situacija s Ivom Grbićem koji je počeo braniti u posljednje vrijeme. Ćaleta-Car je promijenio sredinu, pitanje je koliko će igrati ali on je nekako najozbiljniji kandidat da uleti kao zamjena za nekog od navedenih četiri stopera iz opcije “sigurni”. Do lipnja je bio siguran “pick” za SP, ali malo je kompromitirao poziciju organizacijom vjenčanja u jeku lipanjske akcije reprezentacije, pokazao neozbiljnost te dao priliku da se nametnu Šutalo i Erlić što su oni i učinili. Blizu je i Brekalo koji je standardan u Wolfsburgu. Kristijan Jakić ima problem što u Eintrachtu igra na poziciji desnog beka. Međutim, ako je alternativa Brozoviću u veznom redu, može biti i Juranoviću na beku. Ante Budimir redovito je pozivan na posljednje akcije reprezentacije i ostavio je dobar dojam, pogotovo u karakternom smislu. Za pozivnicu će se boriti s Petkovićem koji se probudio, odnosno Čolakom koji je u zavidnoj golgeterskoj seriji. Stanišiću bi problem mogla biti mala minutaža u Bayernu. Tu je naravno i Luka Sučić iz RB Salzburga, odnosno Luka Ivanušec koji se polako vraća u formu. Nikola Moro otišao je iz Moskve u Bolognu kako bi bio blizu Dalićeva radijusa. U međuvremenu je promijenio trenera i zadnje dvije utakmice nije igrao. No, on bi isto kao i Jakić, odnosno Mišić, mogao biti alternativa za Brozovića.

NADAJU SE POZIVNICI

Labrović, Kotarski, Mišić, Pongračić, Musa, Franjić, Krovinović, Šimić, Baturina, Biuk…

Labrović je na pretpozivu što znači da je u mislima stručnog stožera. U slučaju da bi se Dalić odlučio da kao trećeg vratara zove nekog mlađeg onda je tu Kotarski. Ozbiljno se nameće Josip Mišić iz Dinama ali njegov problem je konkurencija u veznom redu. Pongračić je riješio svoju situaciju, otišao u Lecce gdje uredno igra. U lipnju je u krugu reprezentacije bio Musa, nagađalo se o Krovinoviću… Činjenica da je popis proširen za tri igrača mogla bi kod Dalića izazvati ideju da priključi nekog od mlađih igrača koji će upijati atmosferu velikog natjecanja. To bi mogao biti Baturina iz Dinama, odnosno Biuk iz Hajduka. Ili obojica…


Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022KatarDominik LivakovićIvica IvušićBorna SosaBorna BarišićJosip JuranovićDejan LovrenDomagoj VidaJoško GvardiolMartin ErlićJosip ŠutaloLuka ModrićMateo KovačićMarcelo BrozovićLovro MajerMario PašalićNikola VlašićIvan PerišićAndrej KramarićMislav OršićMarko LivajaLovre KalinićDuje Ćaleta-CarJosip BrekaloKristijan JakićAnte BudimirBruno PetkovićAntonio-Mirko ČolakJosip StanišićLuka SučićLuka IvanušecNikola MoroNediljko LabrovićDominik KotarskiJosip MišićMarin PongračićPetar MusaFilip KrovinovićRoko ŠimićMartin BaturinaStipe Biuk

Ostale Vijesti