Tom Weller/dpa Photo: Tom Weller/DPA
Tom Weller/dpa Photo: Tom Weller/DPA

Ocjene Gazzette: Igrač utakmice Oršić, čiji pogodak bi se sjajno uklopio na Maracanu, Gvardiol i Perišić također 7, a sucu ovaj put čista ‘petica’

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 18.12.22. | 10:30

Livaković je “završio svoj najbolji Mundijal spasivši 2:1 obranom En-Nesyriju iz blizine”, a Modrić “oplemenio kvalitetom svoju posljednju partiju na SP-ima”

Kao i svaki put dosad, donosimo ocjene Vatrenih iz La Gazzette dello Sport. Za Hrvatsku je ponovno bio zadužen Fabio Licari, koji je ishod “malog finala” naslovio “Modrić pozdravlja treće mjesto”, naglasivši da rezultati ove njegove generacije, srebro 2018. i bronca 2022., nadmašuju doseg one Šukerove I Bobanove iz ’90.ih (bronco 1998.).

“Samo četiri milijuna stanovnika, ali nogometni DNA u genima”.

Dodao je Licari i da su “jugoslaveni još jednom bili europski Brazilci” (Talijani općenito sve narode iz bivše SFRJ zovu ‘Slavi’, odnosno Slaveni), no poentira da bi se “Oršićev pogodak odlično uklopio na Maracanu”!

Uglavnom, u zasluženoj pobjedi Hrvatske “jer je imala više glave i nogu od Maroka” (aluzija na dan manje ‘odmora’ Marokanaca nakon polufinala) igrač utakmice je Mislav Oršić (7), ali istu ocjenu dobili su Gvardiol (“zabio lijepi gol, penal na njemu nije fućkan”) i Perišić (“bek koji trči u oba smjera i šalje dijagonale kakvog bi poželjela svaka momčad”.

Nadalje, Livaković (“završio svoj najbolji Mundijal spasivši 2:1 obranom En-Nesyriju iz blizine”), Modrić (“oplemenio kvalitetom svoju posljednju partiju na SP-ima”) i izbornik Dalić ocijenjeni su sa po 6,5, kao i cijela momčad Hrvatske (Maroko 6), Šutalo, Kovačić, Majer, Pašalić, Vlašić, Livaja i Petković po 6, a jedini ispod prolazne ‘šestice’ su Stanišić (5,5) i Kramarić (5), dočim je Jakić koji je zamijenio Oršića minute prije kraja sudačke nadoknade jedini neocijenjen.

Kod Marokanaca strijelac Dari je dobio najbolju ocjenu (7), Hakimi, iako se unosio sucu u lice, 6,5, kao i Ziyech, a podbacio je vezist Sabiri (4,5) koji “nije bio u utakmici”, ali i stražnji vezni Amrabat (5). Izbornik Regragui je dobio 6.

I da, glavni sudac, Kataranin Al Jassim, ocijenjen je sa 5 jer “nije vidio prekršaj Amrabata na Gvardiolu za kazneni udarac i pogriješio u još puno procjena unervozivši igrače”.

REUTERS/Lee SmithREUTERS/Lee Smith

Istaknimo i Gazzetino “oko”, koje je primijetilo da “Hrvatska ne igra bez Modrića i Perišića”. Naime, njih dvojica su u svih 17 svojih nastupa na mundijalima (2014., 2018., 2022.) bili starter, nijedan odmor zbog umora, nijedna ozljeda ili drugačiji taktički izbor trenera. Samo je Messi u tom razdoblju igrao više!

Zadnja utakmica Hrvatske na SP-ima bez Modrića i Perišića zbila se 22. lipnja 2006. u Stuttgartu, Hrvatska – Australija 2:2. Luka je ušao u drugom poluvremenu, Ivana još nije bilo u reprezentaciji.

“Da, ovo je završetak jedne ere”, poentira Fabio Licari.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Mislav OršićIvan PerišićLuka ModrićDominik LivakovićJoško Gvardiol

Ostale Vijesti