Xia Yifang/XINHUA
Xia Yifang/XINHUA

Demantirali su i Dalića: HNL-ovci nikad važniji na SP-u, njihovi su potezi bili ključni

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 18.12.22. | 09:15

Nakon prolaska skupine Dalić je, ne misleći ništa loše, rekao da sad nema napadače velikih svjetskih klubova, već Dinama, Hajduka i Osasune. No, upravo su napadači iz HNL-a na ovom turniru odigrali presudne lopte

Kad je Hrvatska s onih 0:0 protiv Belgije, nakon revije Lukakuovih promašaja i Gvardiolovih majstorija, prošla skupinu, Zlatko Dalić odgovorio je na brojna pitanja medija. A jedno od njih bilo je o efikasnosti, odnosno o slabijem učinku napadača na ovom SP-u, od kojih se nitko nije posebno nametnuo kao prva opcija za daljnji tijek turnira.

"Više nema napadača Atletica i Juventusa, sada su iz Dinama, Hajduka i Osasune. Nemojte živjeti u obalcima, dečki su takvi kakvi jesu.", odgovorio je Dalić.

Nije, pritom, mislio ništa loše, zapravo, rekao je činjenicu, no kako je turnir prolazio, upravo su igrači iz HNL-a i napadači Dinama i Hajduka dobivali sve više na važnosti. I u konačnici se prometnuli u velike junake i, na neki način, demantirali izbornika. Oni su takvi kakvi jesu. ali ipak dovoljno dobri za reprezentaciju i za ključne poteze i u velikim utakmicama. U skupini je Marko Livaja odigrao odličnu utakmicu protiv Kanade, zabio gol koji je Hrvatsku doveo u vodstvo, kasnije je ipak sve bilo lakše. On je prvi koji je 'povukao', a onda su se u nokaut fazi priključili Bruno Petković i Mislav Oršić.

Oršić je, po mnogima, zaslužio i veću minutažu na ovom Mundijalu, dokazao je to i sam fenomenalnim pogotkom za broncu. No, nikad se nije bunio zbog klupe, nije tip koji će unositi nervozu, već je, kao i uvijek, čekao svoju šansu i svaku minutu koju će dobiti. Iskoristio je minutažu maestralno. Protiv Kanade je nesebično asistirao Lovri Majeru u samoj završnici protiv Kanade, iako je mogao i sam završiti akciju.

"Nije me iznenadilo što je dodao, nego bi me iznenadilo da nije to učinio. On je takav igrač, sigurno će mu se to negdje vratiti", napisao je u svojoj stručnoj analizi za Germanijak Nenad Bjelica. I, vratilo se Oršiću, vrlo brzo. Protiv Brazila je opet bio asistent za taj veliki gol Brune Petkovića, koji nam je donio produžetke, a onda je Oršić, mrtav-hladan pogodio s bijele točke u raspucavanju. Protiv Maroka je bio starter i opravdao to povjerenje. Kakav gol! Da, nije mu prvi, zabio je već takvih sličnih, ali uvijek se ponovno iznenadimo kad tako vrhunski pogodi.

Ali, ne samo gol. Njegova je bila i ona lopta za Gvardiola, koji se sjurio u šesnaesterac, a onda u gol-prilici zaslužio kazneni udarac koji, iz nekog razloga bez objašnjenja, nije dosuđen. Oršićevo je bilo i dodavanje za Kovačića, za veliku šansu za 3:1, kad je lopta prošla malo pokraj vratnice. Velika utakmica, velikog igrača. I da, ne zaboravimo, za taj mu je pogodak dodao Marko Livaja, kratko, točno, baš kako treba da lopta sjedne na nogu onako kako je Oršić to zamislio.

Dakle, Livaja, Petković i na kraju Oršić, svaki od njih odigrao je neki ključan, važan potez. Ako gledamo samo napadače, upravo su oni odigrali najpamtljivije role na ovom katarskom Mundijalu. Napadači Dinama i Hajduka, kao da ih je Dalić tom izjavom dodatno motivirao. A da o vrataru, Livakoviću i ne govorimo. Livi je bio pravi, od prve do zadnje utakmice, njegove su obrane ušle u antologiju i svrstale ga među najbolje vratare turnira, glavnog kandidata za 'Zlatnu rukavicu'.

Na kraju je, protiv Maroka, šansu dobio i Josip Šutalo i još jednom pokazao kakav je potencijal i da se Hrvatska ne mora brinuti za svoju obranu u bližoj budućnosti. Pet od šest, jedini HNL-ovac koji nije upisao niti minutu bio je Ivica Ivušić, pričuvni vratar, ali, kraj ovakvog Livakovića to nije nikakvo iznenađenje.

Znači, petorica HNL igrača igrala su u Kataru, sva petorica ostavili trag i pokazali da se i na igrače iz naše lige može ozbiljno računati. Nikad dosad, niti na jednom natjecanju nisu igrači iz HNL-a toliko utjecali na rezultat Hrvatske, nisu vukli toliko ključni poteza i donosili pobjede. Na najbolji su način promovirali ligu i, vjerujemo, utrli put novim igračima iz HNL-a u reprezentaciji na natjecanjima koja slijede. Uz reprezentaciju najveći dobitnik ovog turnira jest upravo stari, dobri HNL.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Marko LivajaBruno PetkovićMislav OršićDominik LivakovićVatreni

Ostale Vijesti