REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Nova senzacija Maroka, slavit će Bona nakon obrana u trileru jedanaesteraca sa Španjolcima

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 06.12.22. | 18:53

Španjolci u šoku pakiraju kofere

Tko je ovakvu senzaciju mogao očekivati? Napeti triler i kidanje živaca navijačima priredili su igrači Maroka i Španjolske koji su bez imalo rizika odigrali prvih 90 minuta, a potom i 120. Oduševili su Marokanci organiziranom obranom, pa bljeskovima prema naprijed, a na koncu najviše je oduševio Bono koji je imao nekoliko nesigurnosti kroz utakmicu. Ipak na kraju je Bono junak s dva obranjena jedanaesterca u raspucavanju. Nije tu bilo previše poteza kojima bi nas oduševili, gradili su jedni i drugi i čekali svoje šanse strpljivo, a to je na koncu najviše koštalo Španjolce koji putuju kući bez ijednog zabijenog jedanaesterca u raspucavanju.

Bila je to u prvih 90 minuta šahovska partija s dosta opreza na obje strane, a posjed je uglavnom većinski bio na strani Španjolaca koji su dodavanjima čekali na grešku Marokanaca. Prvi dio je ipak pripao Marokancima koji su bili opasniji, dok su Španjolci pored disciplinirane marokanske obrane uputiti tek jedan udarac i to izvan okvira gola.

Prvu bolju priliku imao je Hakimi u 12. minuti iz slobodnog udarca kad je s dvadesetak metara uputio udarac, a lopta završila malo iznad grede. Ponovno su Marokanci zaprijetili u 33. minuti kad je Mazraoui naletio na jednu odbijenu loptu i potegnuo svom snagom, a njegov udarac završio je u rukama Simona. I najbolju šansu imali su pred kraj prvog dijela kad je u 42. minuti Aguerd ostao sam na drugoj stativi gdje ga je pronašao Boufal, ali je branič Maroka pucao preko gola.

Nije se puno toga mijenjalo u drugom dijelu. Španjolci su povećali posjed, a Marokanci disciplinirano čekali svoju priliku za šokirati Simona. U 80. minuti posjed je za Španjolce bio čak 83 %, kružili su oko marokanskog šesnaesterca, ali nisu uspijevali pronaći put iza Bona. Unatoč tom silnom posjedu tek su jedan udarac uputili na gol dotad. Bilo je to u 54. minuti kad je sjajan udarac Olma zaustavio Bono. Opalio je bivši dinamovac pod prečku iz slobodnog udarca, ali bio je spreman Bono koji je odbio loptu u aut.

Pleli su Španjolci mrežu, a u 70. minuti tražili su i jedanaesterac. Išla je lopta od noge do noge, a onda stigla do Morate koji je pao u šesnaestercu, ali Rapallini se nije oglasio. Opasni su bili Španjolci i kad je Olmo u 78. minuti u trku opalio jedan odbijanac, ali je otišlo visoko iznad gola. Pokušao je Morata i u 81. minuti kad je pobjegao Aguerdu, a onda iskosa pucao prema golu, ali lopta je završila na kraju u autu.

Zakuhalo se tako kako je utakmica odmicala, a i Maroko je počeo pomalo izlaziti na drugu polovicu. Prvi put kad je Sabiri u 86. minuti došao do lopte nakon ubačaja, ali iz okreta nije opalio baš najbolje pa Simon nije imao većih problema. Opasno po Španjolce bilo je i minut kasnije kad su Hakimi i Ounahi odlično kombinirali i stigli do kaznenog prostora, ali Onuahu vidno umoran nije uspio stići na završni pas Hakimija kojim je mogao ugroziti ozbiljno Simona.

Moglo je sve biti riješeno u zadnjim sekundama susreta da je nekog bilo na opasnom ubačaju Danija Olma, ali Bono je ostao koncentriran i izbio loptu u korner iz kojeg Španjolska nije ozbiljnije zaprijetila. Tako je nakon bez ijedne ozbiljnije prijetnje utakmica otišla u produžetak.

Nastavio se pritisak Španjolaca i u produžetku. Sabiri je u 99. minuti odbio ubačaj Morate za Williamsa, a u 100. Bono spašava Marokance nakon akcije u kojoj je pucao Fati. No, najbolju priliku prvog dijela produžetka imao je Maroko i to kad je Cheddira došao u sjajnu poziciju nakon dodavanja Ounahija. Pucao je, ali obranio mu je Simon čisti zicer za vodstvo Maroka.

U drugom produžetku ponovno su Marokanci imali svoje bljeskove, ali ih ponovno nisu znali iskoristiti. Amrabat je u 115. minuti oduzeo tko zna koju loptu i uposlio Cheddiru koji se nije snašao u kaznenom prostoru. Stigli su ga braniči Španjolske i oduzeli mu loptu. Moglo je biti opasno i minute kasnije da se Abde i Allal nisu spetljali. Krenuli su u akciju, ali su u sudaru jedan s drugim izgubili loptu. Mogli su to iskoristiti odmah Španjolci, ali pokušaj Morate je završio u gol autu. I baš kao u prvih 90 minuta u posljednjoj minuti sudačke nadoknade ponovno su Španjolci mogli riješiti utakmicu. Sarabia je imao priliku koju nije uspio pretvoriti u pogodak, a odlučivali su milimetri pa se o pobjedniku odlučivalo raspucavanjem jedanaesteraca.

Nakon jedanaesteraca, kao što smo slavili u Hrvatskoj Dominika Livakovića, slavit će i Marokanci svog vratara Bona. Obranio je dva jedanaesterca, a pogodio je i stranu kod Sarabijine vratnice. Pogodili su za Maroko Sabiri, Ziyech i Hakimi na kraju hladnokrno 'panenkom'. Promašio je kod Maroka tek Benoun dok su kod Španjolaca promašili svi, a pucali su Sarabia, Soler i Busquets.

Pokazali su još jednom tako Marokanci kako smo i najavljivali koliko su opasna momčadi i da u skupini s Hrvatskom i Belgijom nisu slučajno završili na prvom mjestu. Protivnika u četvrtfinalu doznat će Marokanci nakon utakmice Portugal - Švicarska.

Sve važnije situacije s utakmice možete pogledati OVDJE.

Maroko – Španjolska 3:0 11m (0:0, 0:0)

Stadion: Education City (Doha)

Sudac Fernando Andres Rapallini (Argentina)

Strijelci: /

Jedanaesterci: 1:0 Sabiri, 1:0 Sarabia - pogodio vratnicu, 2:0 Ziyech, 2:0 Soler - Bono obranio, 2:0 Benoun - Simon brani, 2:0 Busquets - Bono brani, 3:0 Hakimi

Žuti kartoni: Romain Saiss (Maroko); Aymeric Laporte (Španjolska)

Crveni kartoni: /

Maroko (4-1-2-3): Bono – Hakimi, Aguerd(od 84. El Yamiq), Saiss, Mazraoui(od 82. Attiat-Allal) – Amrabat – Ounahi, Amallah(od 82. Cheddira) – Ziyech, Boufal(od 66. Ez Abde), En Nesyri(od 82. Sabiri)

Španjolska (4-1-2-3): Simon – Llorente, Rodri, Jordi Alba(od 98. Balde), Laporte – Bouquets – Gavi(od 63. Soler), Pedri – Asensio(od 63. Morata), Torres(od 75. Williams, od 118. Sarabia), Olmo (od 98. Fati)



Tagovi

MarokoŠpanjolskaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti