Noć iz horora za PSG - ovo su pobjednici i gubitnici prijelaznog roka

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 01.02.19. | 09:08

Prvi prijelazni rok da je pala potrošnja u zimskom prijelaznom roku nakon 7 godina.

U većini europskih nogometnih liga, u četvrtak kasno navečer završen je zimski prijelazni rok. Ovo je prvi transfer period u zadnjih 7 godina da je pala potrošnja najvećih kupaca u nogometnom svijetu, engleskih prvoligaša.

Tako je su premierligaši ovog siječnja optrošili samo 205 milijuna eura, a na zadnji dan prijelaznog roka otišlo je 57 milijuna. U usporedbi s 2012. godinom, ovo je sitniš. Tada je Chelsea doveo Kevina De Bruynea, a Everton Nikicu Jelavića, dok su engleski klubovi sveukupno potrošili čak 491 milijun eura, a zadnjeg dana spiskan je čak 171 milijun eura.

Najvrijedniji transfer ove zime, gledajući sve lige, ponovno je imao jednog engleskog velikana kao glavnog aktera priče. Londonski 'Bluesi' potpisali su Christiana Pulisica iz Borussije Dortmund za 64 milijuna eura što je najveća cifra isplaćena ove zime. Mladi Amerikanac doći će na ljeto, a momčad Maurizija Sarrija pojačala se još Gonzalom Higuainom.

POBJEDNICI

Milan

Iako je možda još rano reći da su 'milanezi' pobjednici ovog prijelaznog roka, to ipak ne bi bilo toliko pretenciozno reći. Riješili su se usluga 31-godišnjeg Pipite koji je zabio tek 6 pogodaka ove sezone, dok je novopridošli Krzysztof Piatek već riješio utakmicu u kupu protiv favoriziranog Napolija zabivši dva zgoditka. Osam godina mlađi od Argentinca, mladi Poljak plaćen je 35 milijuna eura, kao i Lucas Paqueta koji je upisao asistenciju u pobjedi nad Napolitancima, a njihova kupovina mogla bi se pokazati kao pun pogodak u narednim sezonama.

Borussia Dortmund

Momčad sa Signal Iduna Parka uistinu je dobro tržila ove zime. Osim spomenutog Pulisica za kojega su zaradili odličan novac, a momak nije bio ni u prvom planu trenera Luciena Favrea, na posudbu su poslali nekoliko nezadovoljnih igrača. Shinji Kagawa pojačao je redove Bešiktaša, 19-godišnji Alexander Isak otišao je na kaljenje u Willem II, dok su još Jeremy Toljan (Celtic) i Sebastian Rode (Eintracht) otišli u nove sredine. Osim činjenice što su uspjeli isposlovati da im Pulisic ostane do kraja sezone, doveli su odličnog stopera iz Boca Juniorsa, Leonarda Balerdija. Za 19-godišnjeg Argentinca 'Žuto-crni' su isplatili 15 i pol milijuna eura, a posebno im je vrijedan u trenutku kada im je ozljedama 'osakaćena' cijela posljednja linija momčadi.

GUBITNICI

Paris Saint-Germain

Iako su doveli Leandra Paredesa iz Zenita za 40 milijuna eura, francuski prvak veliki je gubitnik ovog prijelaznog roka. Osim što su Barceloni morali prepustiti jednog od najzanimljivijih veznjaka na svijetu, Frenkieja De Jonga, Parižani su iz ruku ispustili tri igrača kojega su željeli dovesti posljednjeg dana prijelaznog roka. Radili su na različitim frontovima i na svima su ispali gubitnici. Paredes je zamijenio Rabiota, ali očigledno je ostala deficitarna pozicija defenzivnog veznog koju je ozljedom Marca Verattija morao popunjavati, ranije ove sezone, stoper Marquinhos. Prvo su htjeli za 30 milijuna eura dovesti Idrissu Gueyea, ali Everton je odbio. Potom je odbijenica stigla i od Lillea za 26-godišnjeg Thiaga Mendesa, a nevjerojatno je da nisu uspjeli dogovoriti ni dolazak Luciana Acoste iz D.C. Uniteda. Uz to, u Bordeaux je za 5 i pol milijuna eura otišao mladi i perspektivni veznjak Yacine Adli koji nije dobio dovoljnu minutažu.

Iz tog razloga, trener Thomas Tuchel izrazio je veliko nezadovoljstvo transfer politikom ove zime. Htio je ili Gueyea ili Mendesa u svojim redovima, a nakon što nisu uspjeli nikog dovesti, zatražio je od uprave da vrati 23-godišnjeg Rabiota u momčad. To se ne sviđa sportskom direktoru Anteru Henriqueu s kojim Nijemac već odavno nije u dobrim odnosima. Između ostalog, to je i razlog odlaska sportskog direktora na kraju ove sezone.

 

 

Arsenal

Zbog manjka financijskih resursa koji su im na raspolaganju, Topnici su izrazito malo tržili ove zime, a pobjegli su im brojna pojačanja. U igri su bili ponajprije za Ivana Perišića – s kojim su i dogovorili suradnju – ali Inter je spustio rampu jer ga je htio odmah prodati, a ne slati na posudbu. Osim hrvatskog reprezentativca, bili su blizu dovođenja Yannicka Carrasca iz Kine te Christophera Nkunkua iz PSG-a, a povezivalo ih se i sa Portovoim Yacineom Brahimijem, ali sve je propalo. Uspjeli su samo dovesti Denisa Suareza na posudbu iz Barcelone.

'NI NA NEBU NI NA ZEMLJI'

Barcelona

U ovom 'transfer međuzemlju' pronašao se katalonski klub iz dva razloga. Prvi je svakako pozitivna priča – dovođenje Nizozemca De Jonga, osiguravši usluge fantastičnog veznjaka koji se može uklopiti u svaki sustav, a Barcin će mu izrazito odgovarati. Uz njega, stigao je i Jean-Clair Todibo iz Toulousea, ali činjenica je da oni neće moći puno pomoći Barci jer Ajaxova zvijezda dolazi tek na ljeto, dok je Todibo još 'zelen' za najjaču ligu svijeta. Iz tog razloga, klub s Camp Noua morala je dovesti ad hoc pojačanja u vidu Valencijinog stopera Jeisona Murilla te velikog iznenađenja ovog roka, Kevina Princea Boatenga iz Sassuola. Očigledan je manjak plana i vizije u transfer politici Barcelone, ali trener Ernesto Valverde ipak se nada kako će mu ovaj dvojac pomoći izgurati sezonu do kraja na tri različita fronta.

Bayern Munchen

Bavarci dobro tržili što se dugoročne budućnosti tiče. Uz mladiće koje već imaju u svojim redovima poput Kimmicha, Sanchesa, Comana, Goretzke, Tolissoa i Sulea, ove zime stigla su dva 'golobrada' tinejdžera iz MLS-a. Prvi je Alphonso Davies, 18-godišnji Kanađanin koji igra na poziciji krila te godinu mlađi Taylor Booth koji igra na poziciji veznjaka i jedan je od najvećih talenata Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, treneru Niki Kovaču potrebna su bila pojačanja i za nastavak ove polusezone jer muku muči s ozljedama, a kada nisu ozlijeđeni, Franck Ribery i Arjen Robben ne igraju na razini kao što je to bilo proteklih godina. Pravu zamjenu za napadača Roberta Lewandowskog više nemaju, s obzirom da je jedini klasični napadač s klupe za pričuve, Sandro Wagner, otišao u Kinu.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Lucas PaquetaKrzysztof PiatekChristian Pulisic

Ostale Vijesti