Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Nikola Čavlina za Germanijak: "Zbog oca sam najponosniji sin na svijetu"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 30.09.22. | 08:00

Mladi vratar Lokomotive u subotu će se prvi puta u karijeri pronaći na suprotnoj strani od oca koji je trener vratara u Gradskom vrtu

U smiraj prijelaznog roka, nakon utakmice Lokomotive i Osijeka u Kranjčevićevoj ulici, sreli smo Božidara Šikića. Alfa i omega Lokomotive nam se pohvalio kako je potpisao Nikolu Čavlinu, mladog reprezentativca i jednog od najperspektivnijih mladih vratara u Hrvatskoj. Na pitanje hoće li igrati, Šikić se nasmijao:

“Kada kod mene mladi igrač nije igrao”, odgovorio je Šika.

Niti dva mjeseca kasnije Čavlina je standardni član Lokosa. Brani redovito, skuplja iskustvo i uživa u nogometu. Zapravo, on je krenuo upravo na Kajzerici s obzirom na to da je dom obitelji Čavlina u neposrednoj blizini.

“Imao sam šest godina kada je tata završio karijeru i kada smo se vratili iz Austrije. Odmah sam se upisao u Lokomotivu, krenuo kao igrač ali vrlo brzo završio na golu. Presudili su geni”, smije se Nikola kojem je otac Silvije bivši vratar, sada trener u Osijeku koji se može pohvaliti da su pod njegovim rukama stasali vratari reprezentacije Hrvatske. Čavlina je u Maksimiru radio s Livakovićem a u Osijeku radi s Ivušićem.

(1.85) Osijek (3.50) Lokomotiva (3.90)

“Bio je tata jako dobar golman i siguran sam da je mogao imati veću karijeru da je bilo zdravlja. No, i ovo je bilo super. I drago mi je da je netko primijetio da je odgojio Livakovića i Ivušića. Jako sam sretan kada to čujem, vjerojatno sretniji od njega jer je tata po prirodi skroman. A kada imaš dva “svoja” u reprezentaciji koja je viceprvak svijeta, onda je to nešto na što mogu biti najponosniji sin na svijetu”, reći će Čavlina junior koji nije imao sreću da ga otac trenira. Iako su često pričali o nogometu, o vratarskim finesama, konkretan broj treninga koji su odradili u životu može se nabrojati na prste jedne ruke…

“Nikada mi nije bio trener, ali je često gledao moje treninge i utakmice i poslije bi pričali o tome. Možda je bolje tako da nismo skupa radili već da smo imali tu distancu. Pustio me da se razvijam u svom smjeru i nikada mi nije rekao što je dobro, već isključivo stvari koje mogu ispraviti i gdje imam prostora za napredak. Tata je perfekcionist i ima oko za detalje”.

U subotu će prvi puta u životu biti na protivničkim stranama. Tata je trener u Osijeku, Nikola dolazi kao prvotimac Lokomotive.

“Čuli smo se ovih dana li nismo spominjali utakmicu. Profesionalci smo i svatko je svjestan gdje pripada. Komentirat ćemo nakon utakmice”, smije se dobro raspoloženi Čavlina koji je prezadovoljan razvojem svoje karijere. Unatoč činjenici da je čitav život sanjao da istrči u dresu Dinama na Maksimiru, odlazak u Lokomotivu bila je sasvim prihvatljiva opcija kada ga je agent Branko Hucika upoznao s tom idejom.

“Imao sam opciju trenirati tamo i čekati svoju priliku ili skupljati iskustvo u Lokomotivi. Pa i nije izbor bio pretežak. Razgovarao sam s agentom i rekao mu da se slažem. Odmah, iz prve. Ako me žele, ako se ne libe dati mi priliku, onda sam oduševljen pozivom i prihvaćam ga. Iz ove perspektive mogu reći kako sam zadovoljan načinom na koji sam zakoračio u seniorski nogomet. Naravno da nisam sretan s rezultatima koji mogu biti bolji, ali tu je faktor sreće odigrao veliku ulogu. U nekim utakmicama nismo uzeli bodove iako smo dominirali, neki bodovi su nas zaobišli za dlaku. No, optimizam nas ne napušta. Ekipa je odlična, uigravamo se svakim treningom i bit će to super”.

(1.85) Osijek (3.50) Lokomotiva (3.90)

Što se nekih promjena tiče u odnosu na sve do sada. Čavlina će nam istaknuti kako se u HNL-u igra puno brži nogomet nego je to bilo u drugoj ligi.

“I mentalno se više trošim. Morate biti koncentrirani cijelo vrijeme, pratiti igru, komunicirati sa suigračima. Veća je važnost utakmica i podražaj. Puno više detalja na koje moraš paziti”, nabraja naš sugovornik koji nema problema nametnuti se suigračima.

“Ma kakvi problemi. To mi je posao kao vrataru. Svi dečki su svjesni toga da je sve za dobrobit momčadi”.

Velika prednost je što se na Kajzerici našao u istoj svlačionici s dva veterana. Krunoslav Hendija i Krševan Santini ponudili su mladom i perspektivnom kolegi punu podršku.

“Odmah su me uzeli pod svoje, korigirali me, savjetovali i dali mi vjetar u leđa. Puno pričamo, govore mi kako da se ponašam, da nemam strah i da će sve doći na svoje. Došao nam je u međuvremenu i Zvonimir Šubarić. Dakle, konkurencija je zdrava, dajemo sve od sebe i nema prostora za opuštanje”, mudro zbori Čavlina koji je šest godina proveo u Maksimiru i na tom razdoblju je neizmjerno zahvalan. Imao je punu logistiku, stručnjake za trenere…

Izdvojio je jedno ime…

“Marko Šarlija. Također bivši vratar koji sada radi u školi. On mi je bio u B momčadi i strašno se zalagao za mene. Nismo imali neke rezultate, ali on se odvažio i predložio treneru Prelecu da me stavi. Osjećam da je moj napredak krenuo od njega. Ima neki svoj pristup treninzima, sve vrvi od novina. Temelj je puno razgovora. O situacijama iz igre, postavljanja, reakcijama. U njemu nemam samo trenera već prijatelja koji mi je puno pomogao”, reći će Nikola Čavlina koji je privatno u vezi s Tiffany Sopić, kćeri legendarnog Željka Sopića

“Ona je velika podrška. U početku nije bilo lako, ali onda je uskočio njezin otac koji je objasnio što znači život profesionalca. Koliko je tu odricanja i da nekada ne možemo raditi neke stvari koje obično parovi rade. Shvatila je to, prihvatila i izašla mi u susret. Uživamo skupa i neka samo potraje”.

Osim djevojke Tiffany, ne smijemo zaboraviti niti gospođu Čavlina koja je nakon suprugove karijere odmah prebacila na onu od sina.

“Taman je završila s jednim golmanom, evo stasao i drugi. Ma mama je čudo. Najveća podrška, glas razuma i najdraži navijač. Kada imaš ovakvo obiteljsko okruženje, onda je sve lakše”, poručio je mladi Čavlina. Tako mlad, a toliko zreo…

HNL, 11. kolo

Petak, 30. rujna

Varaždin – Istra 1961 18.00

Subota, 1. listopada

Osijek – Lokomotiva 16.55

Dinamo – Slaven Belupo 19.30

Nedjelja, 2. listopada

Rijeka – Hajduk 15.00

Šibenik – Gorica 17.30

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Nikola ČavlinaNK LokomotivaNK OsijekGNK DinamoHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti