REUTERS/Heiko Becker
REUTERS/Heiko Becker

Nikad stariji Ajax bez rješenja za Salaha, Smolčić i Jakić svladali Tudorov OM, Perišić asistirao u izbjegavanju blamaže

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 26.10.22. | 23:06

Sjajna večer u Ligi prvaka!

Srijeda je nastavila tamo gdje je utorak stao. Još jedna sjajna večer za sve nogometne fanatike, još jedan od onih dana kada ste od 19 do 23 sata prikovani u svoje naslonjače. I zbog toga ni najmanje ne žalite. Štoviše.

Prve dvije utakmice na današnjem rasporedu dale su naslutiti da ćemo uživati u sjajnim utakmicama i nešto kasnije. I Porto i Inter slavili su sa po 4:0, a u istom se ritmu nastavilo i kasnije. Doduše, takav rezultat nije ponovljen, ali se moglo što vidjeti i u utakmicama koje su uslijedile.

Kad igra Ajax, unaprijed znamo što ćemo gledati, a to su oku ugodan nogomet i 'neki novi klinci' koji će vjerojatno kroz koju sezonu igrati u najvećim klubovima svijeta. No, danas nije bilo ni jednog, ni drugog. Pedantni statističari su izračunali kako Kopljanici nikad nisu startali utakmicu Lige prvaka sa starijih početnih 11. Njihova prosječna dob je 27 godina i 295 dana, ali danas im 'iskustvo' nije pomoglo. Doduše, citat kojeg smo čuli Skyfallu 'starost ne garantira iskustvo, baš kao što mladost ne garantira inovaciju' u ovom se konkretnom slučaju pokazao točnim.

Bolju igru u prvih 45 minuta Redsi su okrunili golom u 42. minuti. Kapetan Henerson pronašao je Salaha, a prizemnim udarcem dovodi goste u vodstvo. Egipćanin se muči s formom u početku sezone, ali je i dalje nevjerojatno kvalitetan i opasan igrač. Na predah se otišlo tako s minimalnom prednošću Redsa, s tim da je Nunez u 44. minuti mogao isto povećati, ali se ispriječila vratnica.

No, urugvajski napadač je bio precizan u četvrtoj minuti drugog poluvremena. Udarac iz kuta izveo je Robertson, Nunez je fino tukao glavom i zabio. Taj pogodak u potpunosti je 'prekinuo' domaćina budući da su svega tri minute kasnije još jednom morali s centra izvoditi loptu, a 'krivac' za to bio je Elliot koji je zabio na dodavanje Salaha. I tu je utakmica bila gotova…

Ona druga utakmica iz skupine A odigrala se u Napulju. Novi miljenik tamošnje publike, Kviča Kvartšelija, ostao je na klupi, baš kao i Nigerijac Osimhen, ali bez dvije najveće zvijezde domaći sastav je slavio. Danas se na Stadionu Diego Armando Maradona slavi lik i djelo dvostrukog strijelca Simeonea (11., 16.), da bi onda točku na i stavio Ostigard u 80. minuti.

Napoli je i prije ove utakmice osigurao prolazak u daljnju fazu natjecanja, dok je to sada pošlo za rukom i nogometašima Liverpoola.

Spoemnimo za kraj kako su Barišić i Čolak kod gostiju u igru ušli u 67. minuti.

Liga prvaka, 5. kolo

Srijeda, 26. listopada

Skupina A

Ajax – Liverpool 0:3

Napoli – Rangers 3:0

Hrvoje Smolčić i Kristijan Jakić odradili su po 90 minuta u domaćoj pobjedi Eintrachta nad Tudorovim OM-om. U sustavu 3-4-2-1, hrvatski duo bio je u posljednjoj liniji. Smolčić je bio lijevi stoper, Jakić desni, dok je u sredini bio Ndicka.

A baš je Ndicka upisao asistenciju u ranoj fazi utakmice kad je Kamada nakon manje od 180 sekundi uspio zabiti za vodstvo domaćeg sastava. No, to nije pokolebalo goste pa je tako Guendouzi u 22. minuti zabio za izjednačenje, ali problem po Tudora je bio taj što nisu dugo izdržali 'u egalu' budući da je pet minuta kasnije novi francuski reprezentativac i jedan od kandidata za put u Katar, Kolo Muani, zabio za novo vodstvo nakon što mu je sve kao na pladnju pripremio Götze.

Do kraja utakmice su i jedni i drugi imali nekoliko ozbiljnih prilika, s tim da su gosti u nastavku bili puno ofenzivniji i opasniji. No, rezultat se nije mijenjao pa je tako i dalje sve otvoreno u ovoj iznimno napetoj skupini kolo prije kraja. Vodeći Tottenham ima osam, a posljednji Marseille šest bodova. Dakle, sve je moguće!

A Portugalci mogu biti sretni da je situacija takva i da su i dalje u mogućnosti osigurati proljeće u Ligi prvaka. Tottenham je dominirao, ali je Sporting skoro sat vremena bio u vodstvu. Bivši junior Pijetlova, Marcus Edwards, zabio je u 22. minut na dodavanje Paulinha, da bi onda u 80. minuti Bantacur postavio konačan rezultat.

Udarac iz kuta izveo je Perišić, urugvajski veznjak najbolje se snašao u gužvi pa onda poentirao. Pijetlove je taj pogodak probudio, da bi onda u osmoj minuti dodanog vremena dogodio pravi 'show'. Kane je zabio, ali je nakon intervencije VAR-a isti poništen. Potpuni šok na stadionu, mnogi nisu mogli shvatiti odluku nizozemskog arbitra Makkelija i VAR sobe, a po okončanju utakmice je Conte toliko 'iznapadao' glavnog suca da mu je on odlučio dati izravni crveni karton.

Ivan Perišić je u redovima Tottenhama odradio svih 90 minuta, baš kao i Hrvoje Smolčić i Kristijan Jakić kod Eintrachta.

Skupina D

Eintracht Frankfurt – Marseille 2:1

Tottenham – Sporting 1:1



Tagovi

Mohamed SalahHrvoje SmolčićKristijan JakićIvan PerišićLiga prvaka

Ostale Vijesti