REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

'New deal' u Engleskoj: Utakmice od 100 minuta, slanje trenera u svlačionice i strogo bolovanje za ozljede glave!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 11.08.23. | 12:42

Stižu nova nogometna vremena

Premijer liga se vraća u petak i, kao što to uvijek biva, bit će nekoliko novih stvari na koje se treba priviknuti. Od dužih utakmica, do smanjenja gubljenja vremena i većeg broja žutih kartona za loše ponašanje. Šef sudaca Howard Webb inzistirao je na tome da je promjena tu da ostane, a ne da se provodi samo nekoliko tjedana.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

DULJINA UTAKMICA

Dio nastojanja IFAB-a, nogometnih zakonodavaca, je da povećaju efektivno vrijeme igre, inače poznato kao koliko dugo je lopta u igri.

"Efektivno vrijeme igranja prilično se smanjilo iz godine u godinu u našem sportu i došlo je do razine prošle sezone u kojoj je bilo 48 minuta u League Two, 50 u League One, 52 u Championshipu, 54 u Premier ligi, a to se vidi i u drugim dijelovima svijeta", objasnio je Webb.

"Vidjeli smo da je Svjetsko prvenstvo koristilo drugačiju metodologiju, koju je FIFA očito smatrala uspješnom. Tražimo od sudaca da primijene točnu količinu vremena; za golove koji su postignuti od trenutka kada je gol postignut do nastavka, kada se dogode zamjene, tražimo od njih da dodaju vrijeme koje je ukupno potrebno, a ne samo pravilo od 30 sekundi kao što je tradicionalno bio slučaj. Uz to je pristup prema kojem tražimo od službenih osoba da budu proaktivni u ponovnom pokretanju utakmice, a ne samo da stoje sa strane i puštaju da vrijeme teče ili se zbraja, a također se bave igračima koji odgađaju utakmicu, koji gube vrijeme, i to činiti na dosljedniji način nego što smo možda činili u prošlosti."

SUZBIJANJE TAKTIČKOG GUBLJENJA VREMENA

Osim dodavanja vremena izgubljenog prirodnim zastojima, plan je također poduzeti snažnije mjere protiv gubljenja vremena - kako očitog tako i neizravnog. Svatko tko počini jasnu i namjernu radnju kako bi odgodio nastavak igre, izgubio vrijeme ili pokušao postići taktičku prednost, sada će dobiti žuti karton.

Kada igrač izvodi slobodan udarac ili aut, a zatim nonšalantno odbije loptu niz igralište kako bi odgodio njezino izvođenje - dobit će žuti karton. Vratari koji odugovlače s izvođenjem udarca s vrata bit će opomenuti puno ranije u utakmici.

Čin pada na tlo s ozljedom kako bi se usporio tempo igre i frustrirao protivnik ili kako bi se potaknuo taktički prekid s trenerom stvar su prošlosti. Od ove sezone svaki igrač koji padne mora napustiti teren radi tretmana i ostati izvan terena minimalno 30 sekundi prije nego što bude pozvan natrag.

NEMA NAPADANJA SUDACA

Sada će se primjenjivati ​​strogi kodeks ponašanja, inače poznat kao Povelja sudionika, razvijen u partnerstvu s Udrugom menadžera lige i Udrugom profesionalnih nogometaša. Cilj je zaustaviti kopiranje ponašanja na svim razinama i promijeniti način na koji se igrači ponašaju prema službenim osobama. U drugim sportovima suci se tretiraju s mnogo više poštovanja i, s vremenom, Webb želi da se to preslika i na nogomet.

"Ljudi će morati shvatiti da se neka ponašanja koja su prije bila kontrolirana ili ignorirana više neće biti kontrolirana ili ignorirana, i ta će ponašanja prestati", rekao je Webb. “Važno je da naši dužnosnici prepoznaju, razumiju i razlikuju emocije i strast od nečega što je neprihvatljivo."

Reuters/Peter CziborraReuters/Peter Cziborra

TRENERI U SVLAČIONICU!

Novi kodeks ponašanja tehničkog područja zahtijevat će od menadžera, trenera i ostalih članova klupskog osoblja da se ponašaju na odgovoran način. Na primjer, šef Arsenala Mikel Arteta dobio je žuti karton u Community Shieldu nakon što je mahao imaginarnim žutim kartonom u pokušaju da igrač Manchester Cityja bude opomenut.

"Ako budemo dosljedni i prednjačimo u suočavanju s tim ponašanjima koja nisu prihvatljiva, oni će se smanjiti", rekao je Webb.

"Tu si da radiš posao kao trener, a to je da treniraš momčad. I naravno, bit će emocija, strasti, želje za slavljem, a unutar toga i razočaranja ili frustracije. Ali to se mora kontrolirati na profesionalan način od strane pojedinaca, a ako se to ne dogodi, onda ćemo mi uskočiti i sankcionirati ljude koji se ne budu tako ponašali."

Samo jednom članu stručnog osoblja bit će dopušteno stajati ispred tehničkog prostora u određeno vrijeme. Ako drugi stupi naprijed i počne izdavati upute, bit će uknjižen.

Također će biti stroži uvjeti nametnuti menadžerima koji budu isključeni. Ostatak utakmice neće moći gledati s tribina, nego se moraju vratiti u svlačionicu, poput igrača koji je dobio crveni karton. Menadžeru će također biti zabranjeno sudjelovati u bilo kojoj tiskovnoj konferenciji i intervjuu nakon utakmice.

Reuters/Peter CziborraReuters/Peter Cziborra


VAR AUDIO, POTRES MOZGA I CRVENI KARTON

U svibnju je Premier liga prvi put podijelila zvuk VAR interakcija s nekih svojih utakmica i objasnila gdje su njezini suci pogriješili, što se pokazalo uspješnim i vraća se kao mjesečna emisija, počevši od rujna.

"Odabrat ćemo isječke za koje mislimo da su zanimljivi gledatelju, koji daju pravi uvid."

Svaki igrač koji je udaljen iz igre nakon ozljede glave neće moći ponovno igrati najmanje sedam dana, a može biti i 12. To znači da će igrač koji ode gotovo sigurno propustiti sljedeći vikend Premier lige. FA je odlučan djelovati s više odgovornosti s protokolima za potres mozga i dobrobiti igrača.

Izgledna situacija za gol u kaznenom prostoru i dosuđen je penal, onda je igraču koji je to skrivio samo žuti karton jer se izbjegava dvostruka kazna u smislu penala i izravnog crvenog kartona, kako je bilo do sada. (eg)



Tagovi

PremiershipSuciVAR sucipravila

Ostale Vijesti