REUTERS/ Susana Vera
REUTERS/ Susana Vera

Nešto je trulo u državi PSG: "Neymar je klaun, a Verrattija je zaustavio '52-godišnji' Modrić"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 10.03.22. | 17:55

Sudar struja na Parku prinčeva i žestoke kritike na račun nogometaša. Neymaru se poručuje da otiđe na tjedan mode, Donnarummu se podsjeća da se onakve greške otklanjaju u školi nogometa. Veliki dio odgovornosti snose i vlasnici iz Katara, koji u svojim previranjima zaboravljaju postaviti jasnu strategiju razvoja kluba

Što će ti stotine milijuna, Neymar, Lionel Messi i Kylian Mbappe, premda je ovaj posljednji najmanje kriv. I očigledno svjestan da je nešto baš trulo u Paris Saint Germaineu zbog čega i odbija plaću od 50 milijuna eura neto koju mu nude za ostanak na Parku prinčeva. Svi ostali – trebaju se posramiti. Neki manje, neki više, ali svi oni koji su tvrdili da je PSG grupa plaćenika sada su dobili povod za likovanje.

A takvih je puno. PSG se otuđio od navijača, od medija, od svih. I premda nam je povremeno poklanjao spektakularne utakmice činjenica jest da nikome nije previše simpatičan. Posebno ne francuskim medijima, naviknutima na puno otvorenije poslovanje od onog kojeg su nametnuli katarski vlasnici kluba, koji i sami zaslužuju veliki dio kritika, jer PSG vode kao političku stranku u kojoj su jedina konstanta – borba za prevlast.

Stoga ne čudi što francuski mediji udaraju bez zadrške. Stručni savjetnik uglednog Radio Monte Carla Daniel Riolo možda čak i pretjeruje, premda će se navijači složiti s njegovim riječima.

Neymar je klaun. Mora biti otpušten. On više nije nogometaš. Neka sada otiđe na tjedan mode. U srpnju je Svjetsko prvenstvo u pokeru, za to je dobar”, bjesnio je Riolo, jedan od onih koji smatra da su sve PSG-ove zvijezdice preplaćene i da je tako već 10 godina.

Čim dođu, zaraze se. U ovoj momčadi nema skromnosti, a bez toga nema vrhunskog sporta. Ovdje dvije zvijezde zarađuju milijarde. Imate veznjaka (Marca Verrattija, op.a.) za kojeg svi kažu da je najbolji na svijetu, a sad ga je zaustavio 52-godišnjak (Luka Modrić, op.a.). Marquinhos je bio užasan… Gomila marioneta”.

I premda su ove riječi možda izgovorene i u afektu - Verratti je u L'Equipeu najbolje ocijenjen uz Mbappea, dok je Marquinhos prvi put podbacio - nisu samo novinari zbunjeni. Ima tu i nešto stručnijih komentara. Ne ulazeći u to je li Karim Benzema skrivio faul nad Gianluigijem Donnarummom prije prvog gola, bivši golman Intera Julio Cesar primjećuje…

Donnarumma se kod primanja okrenuo s loptom prema svom golu, u najranijoj dobi se uči da se to ne smije. Kada primaš povratnu loptu sklanjaš je od gola”.

Na udaru je naravno i šef struke Mauricio Pochettiono, koji alibi traži u tom prvom golu i po njegovom mišljenju pogrešnoj odluci suca Makkelieja.

Nevjerojatno je da se faul nad Donnarummom nije ni gledao u VAR sobi. To je bio vrlo očigledan faul. Svaki kut kamere to pokazuje… Bili smo bolja momčad u ove dvije utakmice, ali u nogometu je najbitnije kako se ponašaš u ključnim trenucima, a mi smo tu kolabirali. Nemoguće je to objasniti”.

Na isti način se brani i sportski direktor Leonardo, koji dodaje da se o statusu Pochettina neće ni raspravljati. Međutim, pitanje je može li baš Leonardo garantirati za Pochettina, jer nije PSG postao sinonim za europske krahove sasvim slučajno. Odgovornost je ponajviše na upravi i tu ne mislimo samo na Leonarda.

Danas mnogi u Francuskoj objavljuju dva mjeseca stari video klip uglednog novinara Romana Moline, koji je već govorio o borbama za prevlast na Parku prinčeva. Jer da podsjetimo, gazda kluba je emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani i on je imenovao Nassera Al Khelaifija za predsjednika. Al Khelaifi bi tako trebao odgovarati Al Thaniju i biti direktno nadređen Leonardu, a on šefu struke.

U praksi to baš i nije tako, jer i Al Thani i Al Khelaifi sa sobom vucaraju dvije sukobljene svite ljudi. Dalje, Leonardo ima direktan kontakt s Al Thanijem i često se trudi urušavati autoritet predsjednika. Sudar ega, tako se opisuje odnos Leonarda i Al Khelaifija.

Al Thani se voli povremeno konzultirati sa svojim intimnim prijateljima, pa iako oni često i nisu baš najpozvaniji donositi nogometne odluke nerijetko se na taj način poremeti lanac upravljanja. Recimo, Giovannia Lo Celsa su Sveci doveli tek nakon što je Al Thaniju to savjetovao, pazite sad, Gaston Gaudio, proslavljeni argentinski tenisač? Jer u svijetu superbogatih nije toliko bitno koliko se razumiješ, već da li uopćte imaš “ulaznicu” za razgovor, a Gaudio je ima. Dalje, Thomas Tuchel je 2018. stigao za trenera na inicijativu – Pepa GuardioleAl Khelaifi i Leonardo morali su se usuglasiti.

Onda su tu i menadžeri bliski Al Khelaifiju, od Marcela Simoniana, preko Mina Raiole do Jorgea Mendesa. Željni slave i bliceva fotoaparata gazde iz Katara znaju postati previše prijateljski nastrojeni i prema nekim igračima. Zlatan Ibrahimović je tako amenovao dolazak Davida LuizaThiaga Silve su se bojali jer je na direktnoj liniji sa Al Khelaifijem. Sve to urušava autoritet trenera.

Znate i sami, puno baba, kilavo dijete.

A baba je – koliko hoćeš. Nasserov stariji brat Halid također je utjecajan na Parku prinčeva, a on je možda i najkontroverzniji pa ga Molina uspoređuje sa Udayom Husseinom, najstarijim sinom Sadama Husseina, koji je kao predsjednik Nogometnog saveza Iraka znao zatvoriti i maltretirati reprezentativce te zemlje. Halid je navodno samo od transfera Javiera Pastorea prisvojio 20 milijuna eura na osnovu “troškova” poslovanja. Također je u klub doveo i braću Boba, Ahmeda Abdelkadera Bessedika, sumnjive tipove koji se bave sigurnosti, igračima pomažu oko dnevnih obaveza, ali i ambijent u jednom nogometnom klubu, da se izrazimo diplomatski, pretvaraju u ambijent razuzdanog noćnog kluba, sa svime što ide uz to.

Jedno je sigurno: s ovoliko uloženih novaca, očekivalo se puno više. I ako je PSG uspio sažvakati i ispljunuti i asove kakvi su IbrahimovićEdinson Cavani, pa Neymar, sada i Messi, očito da nije samo do igrača.

Kako ono kažu, riba smrdi od glave?

Preuzeto s mozzartsport.com.


Tagovi

PSG

Ostale Vijesti