www.realbetisbalompie.es
www.realbetisbalompie.es

Neočekivano savezništvo: Dinamo i Betis promoviraju zaštitu okoliša

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.02.24. | 16:49

Ambasadori Kelava i Gordillo posadili drvo

Predstavnici Dinama su u četvrtak ujutro obišli novi sportski centar u kojem treniraju Zeleno-bijeli. Betisovi dužnosnici su im pokazali infrastrukturu koja koristi obnovljive izvore energije, uključujući navodnjavanje trave putem vode dobivene iz obližnjeg rezervoara.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nogometni klubovi Betis i Dinamo, koji će kasnije u četvrtak odmjeriti snage u europskoj Konferencijskoj ligi, najavili su uoči utakmice zajedničku borbu protiv onečišćenja okoliša.

Španjolski prvoligaš Betis je putem svoje zaklade pokrenuo prije dvije godine inicijativu "Forever Green" (zauvijek zelen) putem koje promovira korištenje obnovljivih izvora energije i borbu protiv klimatskih promjena.

"Betis je pridobio novog saveznika - zagrebački Dinamo", priopćio je klub iz Seville.

Predstavnici Dinama su u četvrtak ujutro obišli novi sportski centar u kojem treniraju Zeleno-bijeli. Betisovi dužnosnici su im pokazali infrastrukturu koja koristi obnovljive izvore energije, uključujući navodnjavanje trave putem vode dobivene iz obližnjeg rezervoara. Betis na svojim terenima s umjetnom travom koristi pluto umjesto gume, materijala štetnog za okoliš koji se ne može reciklirati.

"Betis se time približio normi Europske unije koja će stupiti na snagu 2030. godine i koja neće dopustiti korištenje mikroplastike", izvijestio je Betis, koji je šestoplasirana momčad španjolskog prvenstva trenutno.

Unutar Betisovog sportskog centra smiju se koristiti jedino električna vozila. Dužnosnici Betisa i Dinama su zatim prošetali ekološkim vrtom na obližnjem imanju.

Dinamov bivši vratar Ivan Kelava i predsjednik Betisove zaklade Rafael Gordillo ondje su simbolično posadili drvo, te napravili kućicu za ježeve koji čuvaju vrt od insekata.

"Dinamo je ponosan i presretan što može sudjelovati i podržati inicijativu 'Forever Green'", izjavio je 35-godišnji Kelava iza kojeg je 137 nastupa za Modre.

Rekao je da mu je zadovoljstvo razmijeniti ideje i dobre prakse s čelnicima Betisa.

"Mi kao klub nastojimo osvijestiti socijalna pitanja i zaštitu okoliša, te svojim ponašanjem dati primjer", napomenuo je Kelava koji je od 2015. do 2017. igrao za obližnju Granadu.

Gordillo je, pak, rekao da su europske utakmice važne za zbližavanje klubova u takvim područjima.

"Jako je važno iskoristiti ove susrete kako bi se proširila naša inicijativa, da pokažemo navijačima primjerom kako se ponašati, te da svaki kutak Europe koji posjetimo ostavimo čistim i bez smeća", izjavio je Gordillo.

Betis je priopćio da ima ekološki najodrživiju infrastrukturu u prvoj španjolskoj ligi, pozvavši se na izvješće kompanije Holaluz. Njegovoj inicijativi se priključilo 80 organizacija, a dosad je putem nje ostvareno 88 akcija iz područja zaštite okoliša.

(Hina)


Tagovi

BetisGNK DinamoIvan KelavaKonferencijska liga

Ostale Vijesti