Marko Lukinić/Pixsell
Marko Lukinić/Pixsell

Igraju s Betisom, a misle na Varaždin? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.02.24. | 08:00

Dinamo večeras (21 sat) igra u Sevilli u Konferencijskoj ligi naizgled najnevažniju europsku utakmicu zadnjih godina

Prije pet godina, kad je Dinamo izborio svoje prvo europsko proljeće nakon pola stoljeća i točno na Valentinovo igrao u Plzenu tu prvu utakmicu, sve je vrvilo od Hrvata. Deseci novinara, tisuće navijača, pratio se svaki korak Nenada Bjelice i njegovih novopečenih zvijezda. Danas, u Sevilli, tek trojica hrvatskih novinara, još dva Španjolca na press konferenciji i utakmica, koja je potpuno u sjeni svega što se događa u Dinamu zadnjih mjeseci. Više se piše o (propalim) transferima, o borbi za naslov i izborima za Skupštinu, statusu trenera Sergeja Jakirovića, eterom dominira Petkovićeva izjava o Robertu Jarniju da je 'klaun, ako ne navija za hrvatski klub u Europi'... Sama utakmica s Betisom kao da niikoga ne zanima, iako je to još jedna proljetna, europska utakmica, a znamo kako su u nas takve rijetke.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Igraju s Betisom, a misle na Varaždin! Mogli bismo tako parafrazirati onu poznatu izjavu Nikole Kalinića pri povratku u Hajduk, jer, Betis je naizgled najnevažnija Dinamova, europska utakmica zadnjih godina. Nekako, zadnji su rezultati i Dinamove igre 'ubili' onaj pravi optimizam u Dinamovih navijača, Betis možda nije najjača i najmoćnija španjolska momčad, ali dolazi iz La Lige, a takvi su suparnici za Modre uvijek bili neprelazni. Također, pitaju se neki bi li za Dinamo uopće bilo dobro da prođe Španjolce i nastavi europski put, bi li u tom slučaju dodatno patio HNL, majka svih Dinamovih bitaka. Ima Sergej Jakirović i probleme s ozljedama, ionako nema na raspolaganju pola momčadi, a još su upitni za utakmicu Ristovski, Baturina i Ogiwara. Najviše je problema u obrani, razmišlja Jakirović čak i o Francuzu Bernaueru, rekao je i da mora vidjeti koliko neki igrači mogu odigrati, jer treba razmišljati i o Varaždinu. Istovremeno upitan je i Jakirovićev status, šuška se, doduše, već neko vrijeme, da bi mu još jedan poraz mogao presuditi i da mu u Maksimiru već traže nasljednika, bez obzira što se radi u jedinoj utakmici ovog proljeća u kojoj Dinamo nema imperativ. Međutim, ne sumnjamo da će, onog trenutka, kad istrče na travnjak stadiona Benito Villamarin, Dinamovi igrači ipak, više nego o idućem HNL suparniku Varaždinu, razmišljati kako se u Zagreb vratiti s pozitivnim rezultatom iz Seville.

"Pristupamo utakmici maksimalno ozbiljno, nema manje važne ili više važne, svaka je takva. Ne razmišljam negativno i na način da mi je to ključna utakmica, neshvatljivo osciliramo, svjestan sam problema, razgovaram s momčadi. Moramo biti pametni, ne ući u run&gun nogomet, moramo odigrati pragmatično, jer čeka nas i uzvrat. Uvjeren sam da ćemo imati prilika, moramo ih iskoristiti.", rekao je Sergej Jakirović, odbijajući govoriti kako mu je ovo ključna utakmica za ostanak na klupi. Betis, koliko god bio na prvi pogled nevažan i svojevrsna smetnja šampionskim ambicijama, uspjeh u Sevilli može promijeniti Dinamovu svakodnevicu. Vratiti optimizam, pozitivu.

"Nameće se da ovu utakmicu igramo s malo pritiska, u situaciji u kojoj ne cvjetaju ruže, želimo pokazati snagu. Ali, mi smo Dinamo, nismo autsajderi, napravili smo puno dobrih rezultata. Ima padova i uspona, ali ne treba imati toliki respekt prema Betisu. Došli smo puni motiva, ostali smo dužni i sebi i navijačima i želimo ovdje nešto pokazati. Bez obzira na rezultate, samopouzdani smo, izvlačili smo se mi i iz većih problema.", rekao je, pak, Bruno Petković, koji će na Villamarinu povesti momčad kao kapetan.

Da, igrao je Dinamo već puno ovakvih utakmica, svašta su Modri prošli u Europi i često su, baš kad smo ih otpisali, bili najbolji. A štoviše, nije ni Betis u nekom savršenom stanju, ima Manuel Pellegrini puno ozlijeđenih i onih na koje ne može računati. Samo 12 igrača i tri vratara, koji su stalni prvotimci, morao je za ovu utakmicu priključiti dosta mladića.

"Očekujem izjednačenu utakmicu, Dinamo ide na pobjedu ​​u svim utakmicama u svojoj ligi, navikli su na Ligu prvaka. Moramo ići korak po korak, prvo ovo kolo u kojem nas čeka veliki rival. Mislim da favorita nema, mislim da Dinamo neće zanemariti Konferencijsku ligu. To su dva različita puta i oba vode u Europu sljedeće sezone. Griješili bismo kad bismo tako mislili.", rekao je Pellegrini.

I, nakon svega, ne trebaju u Maksimiru uopće razmišljati o tome što u ovoj utakmici nosi pobjeda, što bi donio (novi) poraz. Treba je igrati kao i svaku drugu, treba je gledati kao šansu, doista pokušati napraviti nešto u Sevilli i ostati 'živ' za uzvrat. Koliko god u mislima bio Varaždin, potom i Rijeka. Ovo su velike utakmice, nije ih u Maksimiru bilo pola stoljeća, tko zna hoće li ih biti idućih godina, nije lako do toga doći. 'Padali' su već i veći od Betisa pred Petkovićem i društvom!

MOGUĆI SASTAV BETISA (4-2-3-1)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)

Utakmica na Benitu Villamarinu počinje u 21.00 sati (Arenasport 1). Glavni sudac je Mykola Balakin (Ukrajina), pomoćni su Oleksandr Berkut i Dmytro Zaporoženko (Ukrajina). VAR sudac je Maurizio Mariani (Italija), a AVAR Katerina Monzul (Ukrajina).



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićBetisKonferencijska liga

Ostale Vijesti