Reuters
Reuters

Ne bore se samo u HNL-u četiri kluba za naslov: U Serie A očekuje nas ludnica do kraja sezone

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 21.03.22. | 14:03

Donosimo raspored četiri kandidata za naslov u talijanskoj Serie A.

Cijelu sezonu svjedočimo nikad uzbudljivijoj 1.HNL u kojoj se četiri kluba bore za titulu. Iako je Rijeka s dva uzastopna poraza posustala u toj borbi, momčad Gorana Tomića i dalje je konkurent za naslov, a u potpunu igru za drugu titulu u povijesti može se vratiti za dva kola ako na Rujevici svlada Dinamo. Nedavno smo pisali kako je HNL jedina liga u Europi u kojoj se četiri kluba bore za titulu, a jedina od Liga petice koja bi joj se mogla po tom pitanju 'suprotstaviti' je talijanska Serie A u kojoj osam kola prije kraja također imamo četiri kluba koja mogu osvojiti naslov.

A donedavno to nije bio tako. Juventus je bilježio jednu od najslabijih sezona u posljednjih više od 10 godina, za Staru damu realnost nije bila borba za naslov već za plasman u Ligu prvaka. No, dobro odrađeni prijelazni rok i posebno dovođenje prvog topnika lige Dušana Vlahovića, Juventus je vrlo brzo prometnuo u četvrtog kandidata na naslov. Bianconeri su jučer svladali Salernitanu i upisali četvrti trijumf u nizu. U tom periodu vodeći Milan, koji ima sedam bodova prednosti, izgubio je dva boda, drugi Napoli tri, a treći Inter, koji je kroz cijelu sezonu djelovao kao glavni kandidat za titulu čak šest!

To je rezultiralo tablicom Serie A u kojoj osam kola prije kraja Milan ima 66 bodova, Napoli tri manje (63), Inter 60 (uz utakmicu manje), a Juventus 59. U preostalih osam kola očekuje nas prava ludnica. U igri su 24 boda, Milan ima prednost od tri boda pred Napolijem i šest pred pred Interom, iako se očekuje da se Nerrazzurima upišu tri boda zbog neodigrane utakmice protiv Bologne na kojoj domaćini nisu mogli sudjelovati zbog prevelikog broja zaraženih igrača početkom godine.

Rossoneri imaju i naizgled najlakši raspored do kraja sezone. Na domaćem terenu dočekuju Bolognu, Genou, Fiorentinu i Atalantu, a gostuju kod Torina, Lazia, Verone i Sassuola, četiri momčadi kod kojih im nisu zagarantirani bodovi, ali kod kojih će Rossoneri, s obzriom na kvalitetu i formu, otići kao favoriti. Dojam je da će ključno biti 34. kolo u kojem Milan gostuje kod Lazia, a Inter dočekuje Romu.

Milan bi mogao profitirati u idućem kolu kada Juventus i Inter igraju Derby d'Italia u Torinu, a Napoli gostuje kod Atalante. Napolitanci love prvu titulu nakon ere Diega Maradone i treću uopće. Scuddetto im je nikada bliže, do kraja sezone nemaju najvećih derbija, no imaju nekoliko iznimno teških utakmica. Nakon Bergama u idućem kolu, dočekuju jaku Fiorentinu, pa onda još jaču Romu. Slijedi im gostovanje kod neugodnog Empolija, pa onda i dvoboji protiv Sassuola na Armandu Maradoni i gostovanje kod Torina. Od Napulja će se oprostiti u predzanjdme kolu utakmicom protiv Genoe, a onda u zadnjem gostuju kod Spezije. Momčadi Luciana Spalettija svakako će ključan biti period od 31. do 35. kola. Ako ga 'prežive' s dostojnom udaljenosti od vrha, mogu se nadati trećoj tituli u povijesti.

Inter je momčad iz vrha lige koja se nalazi u uvjerljivo najlošijoj formi. Nerrazzuri su dugo držali vrh lige, a sve je krenulo nizbrdo početkom veljače kada su do 75. minute vodili u gradskom derbiju, a onda je Olivier Giroud dvama pogocima donio Milanu pobjedu i preokrenuo vodu na mlin Rossonera. Inter je u idućih šest kola upisao samo jednu pobjedu, što znači da su od posljednjih 21 mogućih bodova osvojili samo sedam. Inter do kraja ima dosta težak raspored, prije svega zbog gostovanja u Torinu u idućem kolu, a onda još moraju ugostiti Veronu, Romu, Empoli i Sampdoriju te otići na noge Speziji, Udineseu i Cagliariju. Obrana naslova je moguća, ali bit će teško. Dosta će ovisiti o ishodu Derby d'Italije.

Juventus, ima solidno težak raspored do kraja sezone, ali i najveći bodovni zaostatak kojeg mora nadoknaditi (-7). Na domaćem terenu Stara dama još mora nakon prvaka Intera dočekati Bolognu, Veneziju i Lazio, a ide na noge Cagliariju, Sassuolu, Genoi i Fiorentini. Bit će posebno zadnimljivo vidjeti hoće li u posljednjem kolu Dušan Vlahović loviti svoj prvi Scudetto na ispunjenom Artemiju Franchiju koji ga je nedavno dočekao s koreografijom Danteovog pakla.

Uz sve to napomenimo da Inter i Milan moraju odigrati uzvrtanu utakmicu polufinala Coppe (prva je završila 1:0), a Juventus u drugom polufinalu na svojem terenu brani 1:0 uprao protiv Fiorentine.

31. kolo:

Juventus - Inter

Milan - Bologna

Atalanta - Napoli

32. kolo:

Torino - Milan

Napoli - Fiorentina

Inter - Verona

Cagliari - Juventus

33. kolo:

Milan - Genoa

Napoli - Roma

Spezia - Inter

Juventus - Bologna

34. kolo:

Lazio - Milan

Empoli - Napoli

Inter - Roma

Sassuolo - Juventus

35. kolo:

Milan - Fiorentina

Napoli - Sassuolo

Udinese - Inter

Juventus - Venezia

36. kolo:

Verona - Milan

Torino - Napoli

Inter - Empoli

Genoa - Juventus

37. kolo:

Milan - Atalanta

Napoli - Genoa

Cagliari - Inter

Juventus - Lazio

38. kolo:

Sassuolo - Milan

Spezia - Napoli

Inter - Sampdoria

Fiorentina - Juventus



Tagovi

InterMilanJuventusNapoliSerie A

Ostale Vijesti