NK Lokomotiva/nklokomotiva.hr
NK Lokomotiva/nklokomotiva.hr

Nasljednik Šimića i Kačavende za Germanijak: Želim se izboriti za seniorsku momčad i izboriti juniorsku Ligu prvaka

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 04.01.22. | 08:00

Trener Lokomotive Silvijo Čabraja seniorskoj momčadi priključio je pet igrača koji su u aktualnoj sezoni nosili dres juniorske momčadi kluba, koja predvodi ligašku ljestvicu juniorskog prvenstva. S jednim od njih porazgovarali smo na prvi dan Lokomotivinih priprema.

Više je bespredmetno navoditi da je Lokomotivina nogometna škola jedna od najboljih u državi. Marko Pjaca, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Roko Šimić samo su neki od svjetski poznatih igrača koji su prošli kroz ruke Lokomotivinih trenera u mlađim klupskim uzrastima.

Trenutna seniorska momčad Lokosa broji čak 11 igrača koji su prošli omladinsku školu Lokomotive.

“Mi u svaku utakmicu ulazimo s najmanje 50 posto igrača iz naše Škole nogometa. U prvom dijelu sezone isprofilirali smo mlade igrače Enisa Cokaja, Jona Mersinaja, Lukasa Kačavendu, Luku Stojkovića, Silvija Goričana, Marka Vranjkovića, Luku Dajčera, Ibrahima Aliyua, Indrita Tucija, Hajdina Salihua i Raula Florucza. Svi oni prošli su našu školu nogometa”, rekao nam je jučer na prvom okupljanju u 2022. trener Lokomotive Silvijo Čabraja.

Od njih sedmorice, trojica su još uvijek juniori po godištu. Nigerijac Ibrahim Aliyu (19) stigao je na Kajzericu prije dvije godine iz nigerijskog Footworka. Već u trećem nastupu za seniore zabio je Dinamu u 1:1 remiju, bio je standardni prvotimac sve do finiša sezone kada je zbog ozljede propustio borbu za ostanak.

Tada su u prvu momčad uskočili Roko Šimić, Lukas Kačavenda i Luka Stojković. Šimić se već ranije etablirao kao prvotimac, na ljeto je prešao u Red Bull Salzburg za četiri milijuna eura, a potonjem dvojicu priliku je dao Samir Toplak. Lokomotiva je na krilima tih ‘klinaca’, uz nezaobilaznu podršku iskusnih igrača, ostala u ligi.

Kačavenda (18) je ove sezone doslovno eksplodirao. Iako ima svega 18 godina, već nosi kapetansku traku u klubu i ponajbolji je igrač hrvatske U21 reprezentacije. Transfermarkt mu je nedavno povisio cijenu na tri milijuna eura, a njegovo ime već mjesecima stoji u bilježnicama skauta zagrebačkog Dinama i brojnih europskih klubova.

Direktor kluba Božidar Šikić izjavio je nedavno kako će Kačavenda sigurno ostati na Kajzerici do kraja sezone, iako je u nogometu sve moguće, pogotovo kada je riječ o milijunskim ciframa.

Za Luku Stojkovića (18) tvrdi se da je možda i najtalentiraniji od spomenute trojce. Za sada je već upisao 17 nastupa za prvu momčad Lokomotive, a u aktualnoj sezoni zabilježio je i jednu asistenciju.

Trojici juniora (po godištu) u prvom kadru Silvijo Čabraja pridodao je još petoricu igrača koji su članovi juniorske momčadi Lokosa, vodeće momčadi Juniorske 1.HNL.

Jedan, Fabijan Krivak (16), je, doduše, kadet. Ovaj veznjak je 2005. godište i član je hrvatske U17 reprezentacije. Luka Išlić (18) također igra na centralnoj poziciji, igrao je za U14, U15 i U16 reprezentacije, dobio je poziv i za U18 reprezentaciju, ali još uvijek čeka prvi nastup.

Art Smakaj (18) je defenzivni vezni rodom iz Zagreba, a podrijetlom s Kosova za čiju U19 reprezentaciju i igra. Smakaj je korpulentni defenzivac koji osim u vezi može zaigrati i na stoperskim pozicijama.

Fran Žilinski je kapetan juniorske reprezentacije, lijevi bek za kojeg se govori da bi mogao postati kapacitet za A reprezentaciju Hrvatske i dugoročno rješenje za, do nedavno, deficitarnu poziciju u izabranoj vrsti.

U seniorsku momčad Lokomotive za aktualne pripreme pozvan je i Karlo Špeljak (18) krilni napadač koji je, ujedno, i najbolji strijelac juniorske ekipe Lokosa i član hrvatske U19 reprezentacije za koju je već zabio dva pogotka.

“Velika je čast biti pozvan za seniorsku momčad Lokomotive. Dosta tih dečki znam i od prije, no osjećaj treniranja sa seniorima je stvarno neopisiv. Jako mi puno pomaže moj najbolji prijatelj, Lukas Kačavenda. Uz njega mi je sve puno lakše”, rekao nam je u uvodu razgovora mladi Špeljak.

Poznato je da su Lukas Kačavenda i Roko Šimić kumovi i najbolji prijatelji, a treći član nerazdvojnog trojca je upravo Špeljak.

“Jako mi je drago zbog njihovog strelovitog uspona u zadnjih godinu dana. Stvarno su obojica eksplodirali, jedan za drugim. Oni su dečki koji su ostali na zemlji i dalje su ostali isti kakvi su bili u mlađim kategorijama. Evo, baš smo zajedno proslavili Novu godinu. Siguran sam da će napraviti više u karijeri”.

Iako je Špeljak priključen seniorima i dalje će igrati paralelno za juniorsku momčad koja je prva na prvenstvenoj ljestvici s bodom, ali i utakmicom više od Dinama i Hajduka. "Cilj je osvojiti titulu, a onda igrati i Juniorsku Ligu prvaka", rekao nam je Špeljak koji se, također, nada da će se na ovim pripremama izboriti za ostanak u A selekciji i da će na proljeće debitirati za seniore Lokosa.

NK LokomotivaNK Lokomotiva

Špeljak je, ujedno, i član hrvatske U19 reprezentacije koja je osvojila prvu fazu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2019. U 7:0 pobjedi nad Gibraltarom i u 2:0 pobjedi nad Armenijom zabio je po jedan pogodak, a Hrvatska je onda potvrdila prvo mjesto remijem protiv Škotske.

Pred Hrvatskom U19 reprezentacijom, koju vodi proslavljeni hrvatski reprezentativac Josip Šimunić, druga je runda kvalifikacija u kojoj igramo s Rumunjskom, Gruzijom i Islandom.

“Imamo super ekipu, u prvoj kvalifikacijskoj rundi dokazali smo da imamo kvalitetu kvalificirati se na Europsko prvenstvo, potom i na Svjetsko. Sa Škotskom se dogodio taj ‘peh’, primili smo izjednačujući gol u zadnjoj minuti, no to nije utjecalo na konačni plasman Neću reći da ćemo pokušati u trećem mjesecu izboriti to elitno kolo, jer nam je to primarni cilj”, rekao nam je za kraj Špeljak.

Igor Kralj/PIXSELLIgor Kralj/PIXSELL

Lokomotiva će prvu pripremnu utakmicu odigrati u subotu protiv slovenskog Aluminija, a potom će se prva momčad zaputiti na desetodnevne pripreme u Medulin u kojem će odigrati Arena cup.

“Vidjet ćemo još hoće li svi ići s nama u Medulin ili će odraditi samo ovih tjedan u Zagrebu”, rekao nam je jučer Čabraja.

Koliko će se novih juniora pronaći na Čabrajinom popisu saznat ćemo za tjedan dana...



Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebPrva HNLhrvatska U19 nogometna reprezentacijaKarlo Špeljak

Ostale Vijesti