Hrvoje Jelavic, Slavko Midzor, Milan Sabic/Pixsell;Hannah McKay/Action Images
Hrvoje Jelavic, Slavko Midzor, Milan Sabic/Pixsell;Hannah McKay/Action Images

Rak 15 puta skuplji, Ljubičić, Kačavenda i Šutalo slave, dinamovci u padu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 30.12.21. | 18:16

Najnovije Transfermarktovo ažuriranje cijena donijelo je brojne promjene. Imamo novog najskupljeg igrača lige, ukupna vrijednost Dinama pala je ispod 100 milijuna, okosnice Hajduka rastu, a mlade nade diljem lige su sve cijenjenije.

Željno smo iščekivali da Transfermakt obavi najnoviju procjenu vrijednosti igrača i klubova u HNL-u, taj trenutak je sada stigao, a mi smo zabilježili najveće promjene kojih nije nedostajalo. Što se vrijednosti klubova tiče Dinamo je i dalje nedodirljiv na vrhu, ali je ukupna vrijednost njegovih igrača pala za više od 10 milijuna i Plavi su sada ispod laskave devetoznamekaste cifre.


Hajduk (35.25 milijuna) i Osijek (31.35 milijuna) zabilježili su rast vrijednosti svojih igrača, te i dalje zauzimaju drugo i treće mjesto. Najprimjetnija promjena u vrhu tablice je Rijeka koja je na četvrtom mjestu preskočila Goricu. Usprkos kritikama vlasnika kluba Damira Miškovića, TM je vrijednost momčadi s Rujevice podebljao za više od šest milijuna eura, dok je Gorica ubilježila daleko manji rast i pala na četvrtu poziciju. Lokomotiva je šesti klub koji premašuje granicu od 20 milijuna, a ostatak lige značajnije zaostaje za ovim društvom.

Što se igrača tiče, imamo promjenu na vrhu tablice. Službeno najskuplji igrač lige sada je Luka Ivanušec, koji je prethodno bio drugoplasiran. Vrijednost Dinamovog veznjaka nije se mijenjala te i dalje iznosi 13.5 milijuna, ali je njegov suigrač Dominik Livaković izgubio čak trećinu vrijednosti. Dinamov golman je s 15 pao na 10 milijuna, a pad su zabilježili i ostali najvrjedniji pojedinci u maksimirskom izlogu. Bruno Petković izgubio je četvrtinu vrijednosti te je sada procijenjen na 9 milijuna, Oršić je s dvanaest milijuna pao na 11, a blago su snižene i vrijednosti Arijana Ademija i Rasmusa Lauritsena.


Najznačajnija promjena na popisu top10 najskupljih igrača je Marko Livaja. Hajdučko božanstvo naraslo je za dva milijuna eura i sada je najskuplji ‘nedinamovac’ lige. Preskočio je Kristijana Lovrića koji je prethodno vrijedio 6 milijuna.

Također, u birano društvo probili su se mladi asevi Hajduka i Dinama Stipe Biuk (+ 500.000) i Bartol Franjić (+1.000.000).

Kada pogledamo igrače čija je vrijednost najviše uvećana listu predvode brojne mlade nade naše uzbudljive lige. Apsolutnim pobjednikom ovog ‘apdejta’ može se proglasiti Šibenikov jedva punoljetni veznjak Niko Rak. Njegova vrijednost narasla je čak 15 puta, te sa sa 100 tisuća skočila na 1.5 milijuna eura.

Iza njega na listi igrači čija je cijena narasla za najveći postotak nalazi se još mladića od kojih se puno očekuje u budućnosti. Dinamov stoper Josip Šutalo svoju je staru vrijednost uvećao gotovo pet puta i sada je procijenjen na 3.5 milijuna, a razloga za zadovoljstvo imaju još Marin Ljubičić i Lukas Kačavenda. Hajdukov napadač i Lokomotivina desetka su se otprilike učetverostručili. Kačavenda je sada procijenjen na tri, a Ljubičić na 1.5 milijuna.

10 igrača s najvećim rastom vrijednosti:

Kada pogledamo situaciju u klubovima 'velike četvorke' izuzev Dinama većinom dominiraju zelene strelice koje ukazuju na rast vrijednosti. Kod aktualnih prvaka na vrijednosti je izgubilo sedam od deset najskupljih igrača momčadi. No razlog za optimizam su spomenuti porast vrijednosti Bartola Franjića i Josipa Šutala, a skok su zabilježili i Komnen Andrić (sada vrijedi 1.5 milijuna) i mladi veznjak Martin Baturina (1 milijun).

Kod Hajduka u vrijednosti su padali prvenstveno slabo korišteni rotacijski igrači, a od onih bitnijih pojeftinili su Lovre Kalinić (2 milijuna) i Gergo Lovrencsics (550 tisuća). Četiri najskuplja igrača Bijelih doživjeli su ozbiljan rast. Na vrhu je očekivano Livaja koji je s 3.5 skočio na 5.5 milijuna, slijedi ga Biuk koji je podebljan za pola milijuna i sada vrijedi 4.5 milijuna. Filip Krovinović skočio je na četiri, a Jan Mlakar na tri milijuna eura.

Ukupna vrijednost Osijeka također je uvećana usprkos padu dionica najskupljeg igrača kluba Ramona Miereza koji je s pet degradiran na četiri milijuna. Najveći porast zabilježio je Darko Nejašmić koji je 500 tisuća eura skočio na 1.3 milijuna. Porasli su još Ivica Ivušić (3.5 milijuna) i Mihael Žaper (3 milijuna) koji su prvi pratitelji Mierezu.

Na Rujevici trljaju ruke. Osam od deset najskupljih igrača Rijeke zabilježilo je porast, a nitko iz tog društva nije degradiran. Prvo mjesto dijele Robert Murić (prethodno 2, sada 3 milijuna) i Hrvoje Smolčić (prethodno 1.2 milijuna), za vratom im puše najbolji strijelac lige Josip Drmić koji je narastao na 2.5 milijuna eura, no na njemu će Rijeka teško zaraditi, pošto je Švicarac igrač Norwicha na posudbi. Adam Gnezda Čerin (1.8 milijuna), Domagoj Pavičić (1.5 milijuna), Lindon Selahi (1 milijun) i Prince Ampem (1 milijun) su udvostručili svoje vrijednosti.


Tagovi

Prva HNL

Ostale Vijesti