Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Silvijo Čabraja za Germanijak: Kačavenda je igrač Lokomotive i kreće s nama na pripreme

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 03.01.22. | 12:25

Strateg Lokomotive priključio je prvoj momčadi pet juniora.

Zagrebački prvoligaš Lokomotiva prvi je hrvatski klub koji je započeo sa zimskim pripremama za drugi dio sezone. Za prvi dan predviđeno je testiranje koje će pokazati jesu li se igrači držali uputa stručnog stožera za vrijeme zimske pauze te božićnih i novogodišnjih blagdana.

Lokosi su testiranje odradili pod paskom Marka Grubića, klupskog fizioterapeuta, pomoćnog trenera Luke Čakaruna i kondicijskog trenera Marka Sukreškog.

U Lokomotivinom kampu na zagrebačkoj Kajzerici zatekli smo tek nekolicinu igrača. Nikola Soldo i Silvio Goričan zajedno su se zaputili na testiranje, Ivan Nevistić pustio je bradu, Ivan Čeliković, igrač na posudbi u drugoligašu Jarunu, bio je u civilu, a Ibrahim Aliyju u prolazu nam je dobacio kako je ‘napunio baterije’ i dobro se proveo na praznicima u rodnoj Nigeriji.

U kampu smo uhvatili i trenera prve momčadi Silvija Čabraju koji nam je za početak rezimirao jesenski dio sezone. Lokomotiva je prvi dio sezone završila na šestom mjestu. Početak sezone bio je izvrstan, sredina solidna, Lokosi su cijelo vrijeme bili blizu vrha, no tri boda u posljednjih pet prvenstvenih kola ‘zacementirali’ su ih na sredinu ljestvice, sa sigurnom udaljenosti od zone ispadanja i relativno udaljeni od mjesta koje vodi u Europu.

“Kada rezimiram prošlu polusezonu, mogu reći da smo kiksali u samo dvije utakmice, kada smo rezimirali s Hrvatskim dragovoljcem i Šibenikom na Kranjčevićevoj. S četiri boda iz te dvije utakmice borili bismo se i dalje za vrh tablice, ovako smo ostali u sredini. Sigurni smo, čvrsti, promovirali smo kroz šest mjeseci dosta mladih igrača i po nekim analizama jedna smo od najmlađih seniorskih ekipa u Europi. Mogu reći da smo već sada ostvarili svoj cilj, sigurni smo na tablici, imamo iznimno mladu momčad uz tih nekoliko iskusnijih igrača koji sve to vode”, rekao nam je Čabraja.

Početak 2021. Lokomotiva je dočekala kao posljednja momčad prvenstva i predstojala im je grčevita borba za ostanak. U 2022. godinu momčad s Kajzerice ulazi sa 17 bodova više od posljednjeg Hrvatskog dragovoljca. Samim time i pripreme za nastavak prvenstva bit će puno lagodnije.

“Danas ćemo odraditi testiranje, u utorak, srijedu, četvrtak i petak odradit ćemo po dva treninga, a u subotu u 13 sati igramo prvu prijateljsku utakmicu, protiv devete momčadi prvenstva Slovenije, Alumnijia. U nedjelju igrači imaju dan odmora, a onda u ponedjeljak krećemo na drugi dio priprema, u Medulin. Tamo ćemo odigrati četiri utakmice na Arena kupu”.

Lokomotiva će u Medulinu provesti 10 dana, od 12. do 22. siječnja. Na osmom izdanju Arena kupa Lokosi se nalaze u skupini ‘Finera’ s Opatijom, Slaven Belupom i crnogorskim prvoligašem Iskrom. U skupini ‘Ceja’ nalaze se Istra 1961, Šibenik, srpski drugoligaš Žarkovo i rumunjski drugoligaš Foresta. Zanimljivo, Lokomotiva nikada nije osvojila Arena kup, u zadnjih pet izdanja izgubili su u finalu. Tko zna, možda je upravo ovo 'ta' godina...

Naravno, kada je riječ o planovima Lokomotive, nismo mogli izbjeći pitanje statusu Lukasa Kačavende. Mladi hrvatski reprezentativac bilježi strelovit uspon od kada je prošle sezone debitirao za seniorsku momčad kluba. Transfermarkt nedavno mu je ažurirao cijenu na tri milijuna eura, dosta ga se spominje u kontekstu Dinama, hrvatski prvak navodno nudi dva milijuna eura, a direktor Lokomotive Božidar Šikić nedavno je izjavio da će Kačavenda sigurno do kraja sezone ostati u redovima Lokomotive.

“Kačavenda je i dalje igrač Lokomotive. Pojavio se na pripremama, normalno trenira i to je to”, kratak i rezolutan bio je Čabraja.

Na prvi dan okupljanja pojavio se veliki broj igrača, među kojima je bilo i pet juniora koji su jesen završili na vrhu Juniorske 1.HNL. Fran Žilinski je kapetan juniora, igra poziciju lijevog beka i tvrde da je će biti kapacitet za A reprezentaciju. Art Smakaj je kosovski U19 reprezentativac, Luka Išlić, Karlo Špeljak su mladi hrvatski reprezentativci, kao i U-17 reprezentativac Fabijan Krivak koji je inače 2005. godišnje.

“I do sada su u prvoj momčadi igrali Lukas Kačavenda, Luka Stojković, Ibrahim Alyju, oni su svi po godištu juniori, a sada smo priključili i ovu petoricu. Vidjet ćemo još hoće li svi ići s nama u Medulin ili će odraditi samo ovih tjedan u Zagrebu”.

Ono što je sigurno na pripreme ne dolazi Arbin Zejnullai, 22-godišnji Albanac rodom iz makedonskog Tetova koji je stigao krajem prošlog prijelaznog roka, ali u prvom dijelu sezone nije dobio niti minutu.

“Mi u svaku utakmicu ulazimo s najmanje 50 posto igrača iz naše Škole nogometa. U prvom dijelu sezone isprofilirali smo mlade igrače Enisa Cokaja, Jona Mersinaja, Lukasa Kačavendu, Lukasa Stojkovića, Silvija Goričana, Marka Vranjkovića, Ibrahima Alijua. Svi oni prošli su našu školu nogometa. Igrači koji su u prvom dijelu sezone bili na posudbi, u ovom trenutku nećemo ih vraćati nazad. Neka skupe minute i isprofiliraju se”, rekao nam je za kraj Čabraja.

Što se potencijalnih pojačanja tiče, o njima treneri dakako ne vole pričati prije nego stvari budu službene, a o novim igračima i ovisit će status aktualnih.

 


Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti