Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Najveći protivnik Dinama nije Rapid već podcjenjivanje (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 21.10.21. | 09:32

Večeras bi “modri” mogli osigurati europski ples i sljedeće godine. I ako pitate Austrijance, to je sasvim izvjesna opcija. Ovom Rapidu malo tko vjeruje. Najveći klub Austrije je u krizi i zapravo Dinamo stiže u najboljem trenutku.

Prije samo nekoliko godina bila bi to utakmica generacije. Jer, večerašnja pobjeda u Beču donosi Dinamu to europsko proljeće koje je u hrvatskoj metropoli desetljećima imalo mitski status. No, vremena su se promijenila. Dinamo više nije talac legendi o podzemnim vodama i Zambatinom novčiću. Nakon što je Bjelica probio led, to isto je napravio i Zoran Mamić a sada je red stigao na Damira Krznara.

Večeras bi “modri” mogli osigurati europski ples i sljedeće godine. I ako pitate Austrijance, to je sasvim izvjesna opcija. Ovom Rapidu malo tko vjeruje. Najveći klub Austrije je u krizi i zapravo Dinamo stiže u najboljem trenutku. Naravno, pod uvjetom da to bude onaj Dinamo iz Gradskog vrta, Genka ili pak onaj iz drugog poluvremena na Rujevici.

(3.20) Rapid (3.50) GNK Dinamo (2.50)

Dosta je razloga za optimizam uoči dvoboja koji se večeras igra na Allianzu u Beču. Prije svega, Zagrepčani imaju jači i bolji kadar. Da, nema Ademija koji ovoj generaciji znači poput suhog zlata, nema niti Čopa koji se vratio golgeterskim navikama, Oršić nije pravi. Ipak, i kao takvi su individualno puno jači od domaćina. Dinamo ima i veliko europsko iskustvo igranja ovakvih utakmica. U gostima igraju kao da su na svome Maksimiru. Nemaju niti opterećenje rezultata za razliku od Rapida kojem bi treći poraz bio ujedno i oproštaj od ambicija da se prođe skupina.

Dakle, puno faktora je na strani Dinama u ovome trenutku, no jedna stvar vuče na oprez. Podcjenjivanje.

Ako se u avionu koji je Dinamo u srijedu odveo u Beč opet ponovio scenarij kao uoči puta u Moldaviju, da se nagađalo koliko će komada domaćin dobiti, onda je Krznar u problemu. I sasvim nam je jasno zašto se trener Dinama u najavi utakmice obrecnuo na medije koji potenciraju slabosti Rapida. No, zar nije Krznar bio takav i uoči Moldavije? Pozivao na oprez pred kamerama dok su mu članovi stručnog stožera pričali po avionu da će Šerif dobiti pet komada?

Rapid možda nije osvojio bodove protiv West Hama i Genka, ali Rapid je odigrao jako dobre dvije utakmice. Isto tako, Bečani su dosta bodova prosuli u nacionalnom prvenstvu nakon što su dobro otvarali utakmice i stizali u vodstvo. I najvažnija stvar - Rapid zaista nema što za izgubiti. Igraju na svome stadionu, otpisani su i od vlastitih navijača i kao takvi mogu se opustiti, probuditi neki inat u sebi i zagorčati Dinamove ambicije.

Što se sastava tiče, ostanak Duje Čopa u Maksimiru (osjetio je zadnju ložu na posljednjem treningu uoči Beča) malo je olakšalo izbor Krznaru. Ima Komnena Andrića koji se vraća u formu kao jedinu napadačku opciju. Osim ako neće u špicu gurnuti Petkovića. Zapravo, to nam se čini kao jedina dvojba u kojoj bi na koncu suvišan mogao postati Leovac. Naime, u slučaju da se trener Dinama odluči za Andrića, onda se Petković povlači malo u vezu, Mišić ostaje bez Franjića s kojim bi trebao činiti defenzivni blok u sredini jer Franjić ide na mjesto lijevog beka.

Ili postoji opcija da Petko ode u vezu, Ivanušec na desno krilo pa je suvišan Menalo.

(3.20) Rapid (3.50) GNK Dinamo (2.50)

No, to su razne varijante. Dojma smo da će Krznar ipak započeti s Petkovićem u špici. Na mjestu “desetke” vidimo Luku Ivanušeca kojem je to prirodna pozicija. Po krilima će ići Menalo i Oršić, već spomenuti Franjić i Mišić su tandem zadnjih veznih dok je obrana u liniji Ristovski, Lauritsen, Theophile i Leovac.

Iza njih je Dominik Livaković iza kojeg je teško razdoblje. Nema “stručnjaka” koji se u posljednje vrijeme nije osvrnuo na vratara Dinama koji, eto, na najteži mogući način saznaje kako se ovdje ne živi od starih zasluga. To što je Livi konstanta u reprezentaciji, što je lani bio najbolji vratar Europa lige i što suvereno drži poziciju u Dinamu malo što znači onima koji su ga odlučili obezvrijediti preko noći. Zbog čega? Isključivo sitnih interesa i guranja svojih pulena na vrata reprezentacije. No, Livaković je velika snaga ovog Dinama i nadam se da će to pokazati već večeras u Beču.

U pozadini svoju priliku čeka Josip Šutalo koji se nameće kao rješenje za obranu Dinamu sljedećih sezona. Tu je i zaboravljeni Amer Gojak koji živi za ovakve okršaje. Možda će Krznar to prepoznati.

Za utakmicu u Beču prodano je nešto više od dvadeset tisuća ulaznica. Stroge epidemiološke mjere izazvale su bojkot domaćih ultrasa pa će na Allianzu sasvim sigurno odzvanjati Dinamove pjesme. Dakle, svi preduvjeti za još jedno europsko proljeće su ispunjeni. Samo se nadamo kako neće biti tog podcjenjivanja koji se pokazao kao najveći neprijatelj modrih u ovoj sezoni. I puno ih je koštao. No, tri boda iz Austrije sve bi kao krpom prebrisala.

SASTAVI:

Rapid Beč (4-2-3-1)


GNK Dinamo (4-2-3-1)



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoRapid BečEuropska liga

Ostale Vijesti