Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Najefikasniji napadač nekog HNL kluba ruši sve rekorde, a sad je nagrađen reprezentativnim pozivom

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 04.11.20. | 12:46

U 12 utakmica zabio je 18 pogodaka, treba li išta više nadodati?

Kad je prije dvije godine Mirlind Daku stigao u Gradski vrt, skoro da nitko osim službene stranice NK Osijeka o tome nije ništa pisao. Dobro, spomenulo se, ali da se tome pridavala neka pažnja, to svakako ne.

Ista stvar dogodila se i ovog ljeta kad je Daku otišao na posudbu u kosovski FK Ballkani. Mnogi su vjerovali da je to dobra stvar za njega kako bi igrao veliki broj utakmica u kontinuitetu te si na taj način izgradio samopouzdanje, ali nitko nije mogao predvidjeti da će 22-godišnji napadač reagirati kako je reagirao.

Naime, u 12 odigranih utakmica, Daku je zabio čak 18 pogodaka.

Te brojke toliko su dobre da ih nije mogao zanemariti ni izbornik Kosova, Švicarac Bernard Challandes, koji je talentiranog napadača nagradio pozivom za A vrstu.


U reprezentaciji kojoj je napad uvjerljivo najjači adut budući da se tamo nalaze igrači poput Muriqija, Berishe i Rashice, dobiti poziv i konkurirati za jedno od njihovih mjesta nije mala stvar. Muriqi je ovog ljeta prešao iz Fenerbahčea u Lazio, Rashica je najtraženiji igrač Werdera, dok Berisha iza sebe ima niz velikih i važnih utakmica u kojima je on imao glavnu ulogu. Jaka imena, bez imalo sumnje.

Daku je mogao ostati u Osijeku i tražiti svoj put do prve momčadi preko Osijeka II, ali su u Slavoniji procijenili kako je posudba u FK Ballkani za njega bolja opcija. I bili su u pravu.

Izuzev Diona Drene Belje, koji je također član Osijeka II, Bjelica nema 'svog' napadača u momčadi. Mierez i Erceg posuđeni su igrači, s tim da Erceg i nije baš ona prava devetka već to mjesto 'krpa' iz razloga što nema tko drugi. Daku očito pokazuje potencijal, ali pitanje je bi li ga bilo pametno već ove zime vratiti ili ga do kraja sezone ostaviti u Ballkaniju kako bi do kraja odradio ono što je ovako maestralno započeo.

22-godišnji Kosovar ugovorno je vezan s Osijekom do lipnja 2021. godine, ali uopće ne sumnjamo da su u Wilsonovoj za njega već sada spremili nove, poboljšane uvjete.

U slučaju da debitira u jednoj od nadolazećih utakmica koje igra Kosovo (Albanija, Slovenija, Moldova), njegova tržišna vrijednost (koja je sada 100 tisuća eura) sigurno će dodatno narasti.

Ukoliko nastavi na ovaj način 'zatrpavati' mreže svojih protivnika na Kosovu, porušit će sve rekorde. U tome, naravno, nema ništa loše, ali problem leži u tome što ako ne potpiše novi ugovor u naredna dva mjeseca postoji veoma izgledna mogućnost da ovog ljeta napusti klub potpuno besplatno.

Kako će se nastaviti razvijati i hoće li njegove igre ostati na ovako visokoj razini, tek treba vidjeti, ali kako sada stvari stoje, u Gradskom vrtu su oduševljeni svime što ovaj mladić pokazuje na Kosovu. Uostalom, kako i ne bi bili?


Tagovi

Mirlind DakuFK BallkaniKosovokosovska nogometna reprezentacijaOsijekOsijek II

Ostale Vijesti