HNL gubitnici: Ovo su igrači kojima je najviše pala cijena

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 17.09.19. | 12:00

Svi su se raspisali o ogromnom skoku Danija Olma, ali ima i onih koji nisu pretjerano oduševljeni novim cijenama na transfermarktu.

Jasno, veliku ulogu u ovoj korekciji cijena učinila je i Liga prvaka, odnosno sama činjenica da se sastav Nenada Bjelice uspio plasirati u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu,  a osim trojice ranije nabrojanih zvijezda Modrih zadovoljni mogu biti i Emir Dilaver, Dino Perić, Petar Stojanović, Nikola Moro, Mislav Oršić, Antonio Marin i Sandro Kulenović pored čijih je imena također jedna zelena strelica.

Ipak, ima i onih koji nisu tako zadovoljni jučer navečer otišli spavat. Nekim igračima, usprkos njihovim dobrim igrama, cijena ne da se nije povećala, već se i smanjila. Bilo je i onih od kojih se očekivalo više pa taj isti pad tržišne vrijednosti nije nešto što je pretjerano iznenađujuće, ali kada sagledamo širu sliku uspjeli smo vidjeti da se od onih kojima je pala cijena da složiti i više nego pristojna momčad koja bi u HNL-u prema svim parametrima bila u samoj borbi za vrh.

Doduše, to i nije neko iznenađenje budući da na ovom popisu ima nekoliko igrač koji su upisivali nastupe za nacionalne selekcije, te onih koji su već dugi niz godina u HNL-u i znaju što je potrebno da bi se došlo do nekog odličja.

Momčad smo postavili u klasičnom 4-4-2 sustavu, a u zagradama ćemo napisati trenutnu tržišnu vrijednost igrača.

Marko Malenica (Osijek) - 850.000 (-450.000) 

Vratar Osijeka izgubio je mjesto prvog čuvara mreže osiječkog prvoligaša. Novi trener Dino Skender odlučio se na između vratnica postaviti Ivicu Ivušića, a iako se mladi Riječanin pokazao pristojnim riješenjem, odluka da Malenica preko noći više nije prvi čuvar mreže i više je nego iznenađujuća. Prije godinu dana o njemu se pričalo kao o kandidatu za mjesto trećeg vratara reprezentacije, u nekoliko je navrata doslovno spašavao „živu glavu“ Osijeku, a sada ga više nema mjesto u početnom sastavu. Čudna odluka struke Osijeka.

Fran Karačić (Lokomotiva) - 1,5 M € (- 200.000)

Desni branič Lokosa sada vrijedi 200 tisuća eura manje nego prije. Točan razlog ovog pada nije nam u potpunosti jasan budući da je Karačić standardni član udarnih 11 Gorana Tomića te je jedan od nositelja igre Lokosa. Ovaj mladić upisao je osam nastupa i dva gola za U – 21 reprezentaciju Hrvatske ali se odlučio u budućnosti za Australiju, a iako još uvijek nije upisao službeni nastup, u nekoliko se navrata našao na širem popisu Grahama Arnolda.

Marko Lešković (Dinamo Zagreb) - 700.000 € (– 250.000)

Od nekoga tko je trebao biti standardni reprezentativac do četvrtog stopera Dinama. Za vrijeme svog boravka na Kvarneru za Leškovića su mislili kako je njegova budućnost jedna od liga petica i dres Vatrenih, ali ništa se od toga, barem zasada, nije dogodilo. Doduše, Lešković je upisao četiri nastupa za A reprezentaciju, ali svi oni bili u prijateljskim utakmicama. Ovaj centralni branič rodom iz Našica nije opravdao očekivanja koja su od njega imali u Dinamu te se u ovim trenucima ne nalazi baš u zavidnoj poziciji. Ipak, riječ je o nekom tko ima 28 godinte a za koga još uvijek nije kasno, a budući da smo vidjeli kako dobro može igrati kada je u natjecateljskoj formi, vjerujemo kako ovo nije posljednja riječ braniča Modih.

Dario Župarić (Rijeka) - 1,500.000 € ( –250.000) 

Prije godinu dana pričalo se o Anderlechtu, u ovom prijelaznom roku spominjali su se Sparta Prag i Mainz, ali ovaj sjajni branič (za HNL prilike) i dalje brani boje Rijeke. Njegov pad na transfermarktu dosta je teško za objasniti, posljednje vrijeme igra jako dobro, puno je bolji od njegovog stoperskog kolege Punčeca, ali usprkos svemu za razliku od prošlog tjedna njegova se vrijednost smanjila za 250 tisuća eura. 27- godišnji centralni branič rodom iz Županje također je jedan od imena koji se zasigurno nalazi na širem popisu izbornika Dalića, a neovisno o padu cijene na transfermarktu Rijeka ga se neće tek tako odreći.

Marin Leovac (Dinamo Zagreb) - 900.000 € ( – 100.000) 

Prekaljeni lijevi bek netko je za koga uvijek možete biti sigurni da će ostaviti sve što ima na terenu. U obrambenim situacijama uvijek miran i pravovremen ovaj 31-godišnjak donosi sigurnost, dok je povremeno spreman ubacit se i u napadačku trećinu. Osim Dinama nosio je dresove Austrije iz Beča, Rijeke i grčkog PAOK-a. Ovo mu je prvi put da vrijedi manje od milijun eura još od ožujka 2014. godine.

Domagoj Pavičić (Rijeka) - 2.000.000 € ( -250.000)

Ovaj 25-godišnjak u Rijeku je došao u ljeto 2017. godine kao dio transfera Maria Gavranovića koji se sa Kvarnera zaputio u hrvatsku metropolu. Pavičić je netko od koga Bišćan, baš kao i svi simpatizeri plavo – bijelih, ima jako visoka očekivanja, a ove godine upisao je tekm četiri nastupa nakon čega se ozlijedio. Možda je upravo ozlijeda glavni razlog njegovog pada tržišne vrijednosti, ali nema sumnje da ga Rijeka ni u kojem slučaju ne bi pustila za iznos manji od ovog trenutnog. Pavičić je pravi playmaker, odlično čita igru, a najveći problem u njegovoj igri je činjenica kako nije konstantan.

Dino Beširović (Hajduk) - 250.000  (- 200.000)

Ovaj 25-godišnjak u Hajduk je stigao prošlog ljeta pod prizmom (po)najboljeg veznjaka bosanske Premijer lige. Puno se očekivalo od njega u Splitu, ali ovaj defenzivni veznjak ni izbliza nije ispunio očekivanja uvijek zahtjevne publike na Poljudu. Svojevremeno je vrijedio pola milijuna eura, dok je danas njegova vrijednost upola manja. Nadamo se da trend neće nastaviti i za dvije godine... dodajemo kako je ove godine upisao svega 34 minute u HNL-u te kako bi njegovi dani u gradu pod Marjanom mogli biti odbrojani.

Vedran Jugović (Osijek) - 600.000 € (– 100.000)

Ovog ljeta ovaj zahvalni veznjak bio je na vagi, Rijeka ili Osijek. Njegov nekadašnji suigrač, a danas sportski direktor Rijeke Ivan Mance umalo ga je pridobio na svoju stranu, a kada se činilo kako će se Jugović vratiti u klub u kojem je proživio najljepše dane u karijeri on se odlučio za povratkom u rodni Osijek gdje je sada „zaljepljen“ za klupu. Do sada je ukupno odigrao 209 minuta u dresu Osijeka, a njegova se vrijednost u odnosu na prošli tjedan smanjila za 100 tisuća eura. Bojimo se kako to ne miriši na dobro...

Dmytro Lopa (Osijek) - 350.000 € (– 100.000)

30-godišnji Ukrajinac potpuno je izgubio svoje mjesto u sastavu Osječana. Njegova prva polusezona u HNL-u dala je naznačiti kako se radi o profinjenom tehničaru koji je majstor slobodnih udaraca, ali jednostavno njegova prirodna pozicija, ona klasičnog „cenera“, nešto je što se ne uklapa u viziju Dine Skendera. Povremeno Lopa uđe s klupe, uglavnom kada je sve gotovo ili kada treba spašavat svoju momčad nekim solo čarolijama, ali to nije način kako se tretira igrač takvog kalibra. Dovoljno je reći da je ovaj ofenzivni veznjak vrijedio 2,5 milijuna eura, dok je danas njegova vrijednost pala za više od dva milijuna eura. Šteta.

Mario Gavranović (Dinamo Zagreb) - 2,500.000 € (– 500.000)

Švicarski napadač napokon je prekinuo golgeterski post koji je trajao više od 100 dana. U posljednjih nekoliko utakmica pokazao je kako nije zaboravio igrati nogomet, ali jednostavno sama činjenica da je u ovom trenutku zamjena Bruni Petkoviću dovela ga je do toga da sada vrijedi pola milijuna eura manje nego prije dva dana! Usprkos svemu, Gavranović je ove sezone skupio ukupno 491 minutu u Modrom dresu (11 nastupa), a pritom se samo jednom upisao u listu strijelaca. Njegova nešto lošija forma nešto je što nije promaklo transfermarktu, a radi toga su ga „nagradili“ sa minusom od 500 tisuća eura.

Komnen Andrić (Dinamo Zagreb) - 950.000€ (–50.000) 

Novi Dinamov napadač koji se sada nalazi u jako lošoj situaciji. Nenad Bjelica preferira igru sa jednom istaknutom špicom, a dolaskom Sandra Kulenovića, Komnen Andrić postao je tek četvrta opcija za to mjesto. Iako je veoma dobro igrao u dresu Diva iz Zaprešića, u Dinamu se nije uspio nametnuti pa tako ova situacije ne čudi ni najmanje. Andrić bi već u zimskom prijelaznom roku mogao napustiti klub budući da ne vjerujemo da će ove zime dobiti nešto previše minuta. Možda i hoće, ali ukoliko se odluči igrati za Dinamo II u 2.HNL.

(foto:Pixsell)

POVRATAK NA NASLOVNICU

 


Tagovi

TransfermarktDinamo ZagrebOsijekRijekaHajdukMarko MalenicaFran KaračićMarko LeškovićDario ŽuparićMarin LeovacDomagoj PavičićDino BeširovićVedran JugovićDmytro LopaMario Gavranović

Ostale Vijesti