Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Najava sezone - Dinamo: Naslov prvaka, sve drugo je neuspjeh!

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 14.07.23. | 08:10

Modri u sezonu kreću sa sličnom momčadi koja je završila prošlu. Ali, nitko ne zna hoće li takva i ostati

Već u subotu u Superkupu protiv Hajduka, dobit ćemo neke odgovore o Dinamu. Igor Bišćan strpljivo je čekao pojačanja, pripremao momčad, praktički, od dana do dana, igrači su 'kapali' svakodnevno. Na kraju, ili na početku, u novu sezonu kreće s gotovo istom momčadi, koja je i završila prošlu sezonu, koja je uzela naslov prvaka i nastavila dominaciju u HNL-u. Zasad su u Maksimiru i dalje najbolji igrači, iako su njihovi mogući tranferi poput aktivnog vulkana, nikad se ne zna kad će eruptirati. No, glavno je pitanje i dalje ima li Bišćan, čak i da oni ostanu, dovoljno širok kadar za igru na tri fronta ili Dinamu za mirnij plov po HNL-u ipak treba još nekoliko pojačanja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, kao i svake sezone, Modri će se u prvom dijelu sezone više fokusirati na Europu, cilj je izboriti Ligu prvaka ili barem Europsku ligu, jer, znamo, od toga Dinamo financijski živi. Ali, konačni je cilj osvojiti još jedan naslov prvaka, po mogućnosti i dvostruku krunu, jer iduća godina je ključna, ulazak u reformiranu i superbogatu Ligu prvaka bio bi velik uspjeh i strašna financijska injekcija. Svjesni su toga u Dinamu, kao što su svjesni i da se konkurenti pojačavaju i da će Dinamova moć često biti na kušnji. Dakako, uspješnost sezone umnogome će ovisiti i o završetku ovog prijelaznog roka, jer jasno je da Dinamo nije ista momčad s Livakovićem, Ivanušecom, Petkovićem, Šutalom i bez njih. Dinamove su ambicije najveće moguće, a kako Igor Bišćan i njegova momčad s njima 'tehniciraju' vidjet ćemo za nekoliko mjeseci, kad će biti jasno s kakvim će snagama Modri u boj za još jedan naslov. No, dva derbija na samom startu, mogla bi ipak biti neki indikator, najaviti uspješnu ili neizvjesnu sezonu.

ŠTO SE PROMIJENILO OD KRAJA PROŠLE SEZONE?

Rekli bismo, nikad manje toga. Isti je trener, uglavnom i isti igrači, Dinamo je dosad doveo tek Maximea Bernauera iz francuske Ligue 2, koji se zasad nije pokazao pojačanjem, a idućih bi dana u Zagreb trebao stići i Japanac Takuro Kaneko. Igor Bišćan priključio je momčadi nekoliko mlađih igrača, neki su se vratili s posudbe i očekuju šansu u novoj sezoni. No, kostur i većina udarne momčadi ipak su uglavnom 'preslikani' iz prošle sezone, jedini novi igrač, koji zasad prijeti da bi mogao poremetiti uređeni poredak jest Petar Sučić, mladić koji je prošlu sezonu odradio na posubi u Zrinjskom. U Maksimiru su se dosad najviše koncentrirali na raskide ugovora i rješavanja igrača na koje se ne računa, Dinamo želi smanjiti broj igrača na ugovoru i, Bišćanu i Šimiću to trenutno dobro ide. Uspjeli su provjetriti svlačionicu, ali najveći izazovi, naravno, tek slijede. Hoće li moći zadržati reprezentativce i dovesti još koje pojačanje?

Ali, jedan je problem trenutno očit samim pogledom na Bišćanovu momčad, a moglo se to zaključiti i na pripremama. Dakle, Dinamo ima jaku momčad, no ne i dovoljno širok roster, Bišćan trenutno nema više od 14 ili 15 igrača na koje može ozbiljno računati, koji su prevaga kvalitetom čak i za HNL. Pogotovo Europu! Pričalo se o tome još prošle sezone, tijekom proljeća u kojemu je Dinamo ipak uspio pobjeći rivalima i uvjerljivo osvojiti naslov. Najveće je pitanje za koliki je uzlet spremna ova aktualna momčad, koliko joj treba novih igrača i može li Igor Bišćan u takvim okolnostima probuditi, 'izmisliti' još kojeg igrača? Dobra je vijest da bi se mogao napokon vratiti Boško Šutalo, nakon teške ozljede. Možda on bude važan dio rotacije, jer, Bišćan će morati rotirati, mijenjati, 'izmišljati', da bi izdržao gust raspored utakmica i ganjanje ciljeva na tri fronta. Pogotovo u prvom dijelu sezone!


KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Dvije pobjede i dva remija, to je Dinamov omjer na ljetnim pripremama. Odigrali su Modri 1-0 u Dugom Selu, na otvaranju priprema, potom su u Sloveniji remizirali s Koperom (2-2), pobijedili CSKA 1948 (3-2) i na kraju odigrali 1-1 s praškom Spartom. Dinamo se prvi put pripremao u Brdu kod Kranja, imali su Bišćan i igrači odlične uvjete, a bila je to prilika da u prvi plan uđu neki mladi igrači, koji dosad i nisu dobili previše prilika. No, malotko je iskočio, spomenuli smo već Sučića, a loša je vijest što je još uvijek ozlijeđen dugoočekivani talent Gabriel Rukavina. Bišćan je imao i problem, što je veći dio priprema odradio s nekompletnom momčadi, reprezentativci su dolazi gotovo do pred sam kraj boravka u Sloveniji. Ali, na kraju je bio zadovoljan kako je momčad izgledala i rekao je da je Dinamo spreman za početak sezone!

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Svaki od četvorice hrvatskih reprezentativaca, koji ostane u Dinamu bit će veliki pojačanje za Bišćana. Uostalom, to je i sam rekao. Naravno da su u prvom planu, kad govorimo o onima koji bi trebali izgurati sezonu, senatori, uz spomenutu četvorku tu su i Ristovski, Mišić, Perić, očekuje se i veći doprinos Drmića, Bočkaja... No, ako bismo jednog igrača izdvojili, odlučili bismo se za Martina Baturinu. Sazrio je, iza njega je kvalitetna sezona, stoga bi razdoblje koje slijedi, trebalo biti doba njegove pune afirmacije. I nogometne eksplozije. Sezona u kojoj će Baturina biti prvo ime Dinama i HNL-a! Takva su očekivanja, kao što se očekuje i da još netko od klinaca krene Baturininim putem. Koliko vrijedi Topić, može li se nametnuti Vrbančić, hoće li Sučić i Bulat rasteretiti Mišića na sredini terena? Je li Bernauer doista razina ispod ove momčad i kakav će biti Japanac Kaneko? Puno pitanja i puno fokusnih točaka.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI

Tu ne treba puno pričati i naširoko objašnjavati; Dinamov je cilj broj jedan - naslov prvaka! Na to se nadovezuje želja za dvostrukom krunom, Kup Modri nisu osvojili od 2021., sljedeće godine bio bi red. A onda, naravno, uza sve to, cilj je odigrati još jednu uspješnu, dobru europsku sezonu. To znači plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu, tamo osvajanje bodova i po mogućnosti prezimljavanje. Sad to nije samo pitanje prestiža, već i potreba bildanja koeficijenta, koji bi Dinamu mogao iduće sezone donijeti i direktan nastup u Ligi prvaka. Naravno, uvijek je u Dinamu uza sve to cilj i nekoga afirmirati, nekoga prodati, jer Dinamo i dalje živi od unosnih transfera. Ipak, temelj svega jest naslov prvaka, sve drugo bilo bi velik neuspjeh.

PROGNOZA PLASMANA?

Prvo mjesto! Jer, Dinamo je, po sadašnjem kadru, ipak još uvijek najkvalitetniji u ligi, na duge staze ipak ima momčad, koja može izvući HNL maraton i proći prva ciljem. Naravno, svaki odlazak nekog ključnog igrača promijenio bi krvnu sliku momčadi, no, valjda će biti i još pojačanja!?

MOMČAD ZA POČETAK SEZONE



Tagovi

Najava sezone 2023./24.GNK DinamoIgor BišćanHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti