Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najava HNL-a – SLAVEN BELUPO: Locirati, identificirati i transferirati

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 12.07.22. | 09:13

“Imam 22 mlada igrača, ja pozornost obraćam na svakog od njih, ali je pitanje tko će od njih obratiti pozornost na sebe, tko će se nametnutni. Svima treba dati šansu, ali na njima je da ju iskoriste najbolje što znaju. Uostalom, i Krstanović je jednom bio mlad pa je svojim radom došao tu gdje je”, rekao nam je Zekić.

Vječno sedmi. Dvije riječi koje nam padaju na pamet kada se spomene koprivnički prvoligaš Slaven Belupo. Doduše, znali su imati i kriznije situacije, ali na kraju bi se uvijek vratili na svoju tradicionalnu poziciju. Daleko od vrha, dovoljno daleko od zone ispadanja, ali ipak nedovoljno visoko s obzirom na potencijal.

Promjena cijelog rostera (pa i dijela Uprave), ali ostanak šefa struke. Zoran Zekić sjeo je na klupu Slavena potkraj kolovoza 2021. kao nasljednik Deana Klafurića u nezavidnoj situaciji. Slavenu je prijetilo ispadanje iz lige, borili su se za ostanak, a Zekić je morao raditi promjene iz temelja. “Ne izgledamo dobro, ovako se ne igra, ne možemo…” otprilike su bile fraze koje je osječki strateg koristio nakon prvih utakmica na klupi Koprivničana, a onda je krenulo buđenje. Prvo je u Kupu pao Šibenik, a onda u Koprivnici i Hajduk i to s 3:2. Bilo je jasno - Zeka će uspjeti. Složit će momčad koja će stabilno proći kroz ligu. Kako su kola odmicala, naravno da je Slaven imao probleme protiv Dinama, naravno da si Hajduk nije dopustio dva puta izgubiti od Farmaceuta, ali nije to pokolebalo dečke iz Podravine. Pali su i Osijek i Gorica, sve dovoljno za ugodnu sedmu poziciju. 

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE

Što se promijenilo? Pa, gotovo sve osim Zekića. A možda je i on dobio još pokoju sijedu, ipak je čovjeku 48 godina. Što se igrača tiče, s Apaša je otišlo njih 16 od čega 13 praktički standardnih. Primoralo je to stručni stožer na pomlađivanje momčadi uz eventualne dolaske za što manje novca. 

Na pripremama, koje su odradili u Velikoj, na terenu na kojemu je upravo Zekić ostavio ogroman trag, bio je i lijevi bek Lazija, Luca Falbo (22). Iako je odigrao solidnu utakmicu protiv Osječana, a navodno je bio i na meti Gorice, na kraju je napustio Hrvatsku. Farmaceuti tako na toj poziciji traže bolje rješenje, a vjerojatno i nešto jeftinije. Moguć je bio i dolazak Marijana Čabraje iz Dinama, navodno je sve bilo dogovoreno s plavima, no u zadnjem trenutku je propao transfer. Osim lijevog beka, dobro bi im došao i jedan krilni igrač pa i centralni napadač… Krstanović je do ponedjeljka bio pod upitnikom, ali je onda jedan od najboljih golgetera lige ipak pristao ostati u Koprivnici. Postojala je obostrana želja za produljenjem suradnje, ali su se razilazili u financijskoj ponudi i potražnji neko vrijeme pa su na kraju i to uspjeli svladati. Duvanjska haubica i dalje će kao najiskusnija predvoditi Koprivničane u novoj sezoni.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Spektakularni 17-godišnjak Lovro Zvonarek tek što je kročio na veliku scenu hrvatskog nogometa, odmah je spakirao kofere. Kupio ga je Bayern, čije će boje braniti od ove sezone. Točnije, njihove druge momčadi s kojom trenira od lipnja. Koprivničani su za njega dobili dva milijuna eura fiksne odštete uz potencijalnih tri milijuna eura kroz bonuse. Talentirani veznjak odradio je dobre utakmice i pod Zekićevom palicom, ali njegov je transfer bio dogovoren još prošle jeseni, samo što je sezonu do kraja odradio u dresu Farmaceuta.

Bilo je i odlazaka i dolazaka u Koprivnici, a bit će ih zasigurno još. Prijelazni rok ionako nije zaključen pa ćemo s rujnom dobiti i konačan roster.

“Imam 22 mlada igrača, ja pozornost obraćam na svakog od njih, ali je pitanje tko će od njih obratiti pozornost na sebe, tko će se nametnutni. Svima treba dati šansu, ali na njima je da ju iskoriste najbolje što znaju. Uostalom, i Krstanović je jednom bio mlad pa je svojim radom došao tu gdje je”, rekao nam je Zekić.

 Vjeran Zganec Rogulja Vjeran Zganec Rogulja

Popularni ZZ Top sigurno nije sretan na sedmoj poziciji. Možda je zadovoljan što je i dalje u prvom razredu domaćeg nogometa, ali njegovi su apetiti puno viši. 

“Naravno da bih volio da smo prvi, drugi, treći, ali trenutno je tolika razlika između prve četvorke lige i nas ostalih klubova. Mi smo pokraj njih kao nusproizvodi lige. Ne možemo im parirati financijski, ali onda barem želim da svaki klub zna da kada dolazi u Koprivnicu da dolazi na težak teren, želim da se potučemo sa svima u ligi, da nas ne gledaju kao laganog protivnika.”

U ljetnom prijelaznom roku, Slavenaši su osim igrača promijenili i predsjednika. Robert Markulin, bivši igrač i direktor te član Uprave zamijenio je Hrvoja Kolarića koji je tu dužnost obavljao od 2014. godine.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Nogometaši Slaven Belupa odradili su prvi dio priprema u Koprivnici, a onda se zaputili u Veliku i odigrali pet prijateljskih utakmica. Slavili su protiv Moslavine 3:1 u Kutini, izgubili su od Osijeka 1:0 u Gradskom vrtu, deklasirali su tuzlansku Slobodu 5:0 u Velikoj, izgubili od ZTE-a 2:1, a za kraj svladali Aris Limassol 4:1. Trebali su odigrati još susret s Pécsiom, ali je on otkazan.

Ciljevi u novoj sezoni za Slaven su uvijek isti: biti na stabilnoj poziciji (idealno kada to više ne bi bila sedma, nego iznad) i razviti što više mladih igrača. Za to im treba velika motivacija, a imaju je na klupi. Zekić je kroz trenersku karijeru više puta bio u nezavidnim pozicijama pa je svaki put “od ničega napravio nešto”. Osijek je započeo eru rasta upravo dok je on stolovao u Gradskom vrtu. U Zekićevoj osječkoj eri su debitirali Pilj, Šutalo, Žaper, a onda postali i nositelji igre. U njegovoj su eri odrađeni i transferi Barišića, Mudražije, Grezde, Lukića, Hajradinovića, Baraća, a Hrvati su mu bili glavni aduti i kada je bio trener u Moldaviji ili prije Slavena - u mađarskom Diósgyőri VTK.

U međuvremenu je karizmatični Zeka postao ‘menadžer’ engleskog tipa prihvativši osim trenerske i ulogu sportskog direktora kluba, a sada je na njemu da nađe igrače koji će mu pomoći u novim uspjesima. Naravno, oni moraju odgovarati i kvalitetom, ali i financijskim zahtjevima koprivničkom klubu.

Vjeran Zganec Rogulja/PixsellVjeran Zganec Rogulja/Pixsell

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Zekić nam je ciljeve kluba u razgovoru pojasnio jednom “šeksovskom” rečenicom: 

“Locirati, identificirati i transferirati.”

POSTAVA ZA 1. KOLO: Sušak - Bosec, Soldo, Božić, Martinaga - Morina, Caimacov, Bašić - Hodža (Mihalić), Kvržić, Crnac


HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00

Igre ne sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Slaven BelupoZoran ZekićNajava HNL-a 2022./23.

Ostale Vijesti