Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Najava HNL-a - ŠIBENIK: Sunčani dani na Šubićevcu?

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 14.07.21. | 10:00

Senator i tri Dinamova talenta kralježnica su ovosezonskog Šibenika...

HNK Šibenik je osnovan davne 1932. godine. Otkako je osamostaljenja, redovito je član prvoligaškog društva, s jednom duljom pauzom iz koje su se upravo izvukli, nestrpljivo iščekujući svoju drugu po redu sezonu otkako su se vratili u 1.HNL., ligi kojoj i pripadaju.

Šibenik je najpoznatiji po svom stadionu Šubićevac, koji nosi ime po kvartu u kojem se klub nalazi, te pomalo neobičnim, ali svakako upečatljivim narančastim dresovima u kojima nastupaju kao domaćini. Premda se uz Šibenik u HNL-u ne vežu neki osobiti uspjesi, klub je prije jedanaest godina imao svoj vrhunac, pa potom i veliki pad, pa je posebno zanimljivo pogledati što se nudi “ispod haube”. 

POVIJEST 

Šibenik je padao u drugu ligu u dva navrata. Prvi put nakon sezone 2001./2002., i drugi put nakon sezone 2011./2012. Taj drugi pad je bio i bolniji jer je Šibenik došao do treće lige i nogometnog amaterizma, no klub se izvukao iz problema. Imali su i malo sreće. U covid prekinutoj sezoni bili su prvi prije stvarnog kraja prvenstva, i tako u svibnju prošle godine odlukom saveza vratili svoj prvoligaški status, četiri godine od ispadanja. Ako ćemo se voditi dosadašnjom praksom, čini se da bi Šibenik opet mogao krenuti uzlaznom putanjom.

Daleko najuspješnija sezona je ona 2009./2010. kada su kao finalisti kupa (poraz u dvomeču protiv Hajduka) osigurali kvalifikacije za Europsku ligu. Sve u svemu, ako izuzmemo padove, Šibenik je u 1.HNL u pravilu zauzimao sredinu ili donju sredinu tablice.

PRIJELAZNI ROK

Od dolazaka, daleko najzvučnije pojačanje je povratak Stipe Bačelića-Grgića. Plemeniti veznjak je u 1.HNL proveo čak deset sezona upisavši 188 nastupa. Samo to je dovoljna referenca za ovog veznjaka koji je usput rečeno, svoje prve nogometne korake napravio upravo u Šibeniku. Svakako senator koji će puno doprinijeti ekipi.

Iako smo za njega pripremili poseban paragraf, značajan je i dolazak Edina Julardžije iz Slaven Belupa, te finalno i Ivana Delića kojeg pamtimo iz Hajduka i također Slavena.

Deni Jurić je tehnički prešao u Dinamo, no provest će još jednu sezonu na Šubićevcu, pa njega nećemo ni spominjati u kontekstu odlazaka. 

Daleko najbolniji odlazak je onaj Gordona Schildenfelda. Stožerni stoper je s 36 godina na leđima otišao odraditi jednu sezonu na Cipar u redove Aris Limassola. Boli i transfer vratara Labrovića koji će pojačati Rijeku. No, bez njih će se Šibenik već nekako morati snaći. Solidan je bio i Prince Ampem, no I on će na Rujevicu. Koliko su od Dinama dobrog dobili, nešto su i izgubili. Bez odštete u redove Dinama II seli Ivan Laća.

Od onih koji ostaju, i bitno je što ostaju, svakako valja izdvojiti Antonija Marina koji će se uz Julardžiju i Juriča pridružiti Dinamo idućeg ljeta.

TRENER - MARIO ROSAS

Mario Rosas je relativno nedavno završio svoju igračku karijeru. 41-godišnjak je većinu svog nogometnog puta proveo po drugoligašima u Španjolskoj igrajući kao veznjak, dok mu je trenersko iskustvo ipak oskudnije. Do sad je bio pomoćni trener u CD Castellonu, uz samostalni angažman u četveroligašu Noveldi. 

Možda i najbitnije za ovakav Šibenik, Rosas ima iskustva u radu s mladima, trenirao je mladu ekipu također četveroligaša CD Rode.

Kontaktirali smo Rosasa po povratku s priprema u Sloveniji (više riječi o tome niže u tekstu), s dva jednostavna pitanja: što je trenutno najslabija, a što najjača točka ekipe na okupu.

“Svjesni smo da je predsezona bila atipična, trovanje hranom, razne ozljede..ali mislim da ćemo biti spremni za prvu utakmicu”, tajnovit je španjolski strateg. Isto tako napominje kako će biti još dolazaka u klub što je nužno, svjestan je manjka kadra.

Što se tiče jakih točaka unutar tima, Rosas se zbilja može pohvaliti s epitetima koji se vežu uz mlade momčadi, pogotovo one koje imaju “trifectu” talenata (Jurić-Marin-Julardžija) koji će dati sve od sebe da dokažu kako su zaslužili biti dio Dinama iduće sezone.

“Imamo mlade talente, igrače s ambicijama koji su fokusirani na bitne zadatke koji su pred nama” kratak je Rosas koji nije propustio priliku napomenuti kako je došao prezentirati svoju ideju nogometa zasnovanom na posjedu lopte. I to u grad koji je, kako tvrdi “povijesno mjesto gdje se rodio Dražen Petrović”.

NAJVEĆA ZVIJEZDA - DENI JURIĆ

Deni Jurić je nesumnjivo prvo ime ovosezonskog Šibenika. Mlađi brat također nogometaša Tomija Jurića sa svega 23 godine ima statistiku “za pohvaliti se” i svakako je jedan od najatraktivnijih mladih napadača lige. 

Brz, okretan, snažan i najbitnije ubojitog napadačkog instinkta. Jurić je prošle sezone nekoliko puta hladnokrvno matirao vratare, usput još pokazavši kako zna zabiti i iz daljine. Za kraj ono najbolje. Deni se bez problema nosi sa suparničkim braničima sam, zna se izboriti za loptu i potom iz situacije izvući najbolje, bilo pasom ili kvalitetnim udarcem.

Jurić je svoj status zaradio trseći se po drugoligaškim travnjacima. Krenuo je iz Croatije Sesvete, upisao je i 7 nastupa za Hajduk II, no uprava na Poljudu ga je odlučila pustiti Solinu. Tek je u Šibeniku mladić s australskom putovnicom “eksplodirao” zabivši prvo 10 golova u 2.HNL, što je izravno pomoglo Šibeniku da ostvari prvoligaški status, a potom još 11 u 1.HNL., što je zadržalo Šibenik u društvu najboljih.

Premda je nedavno službeno postao igrač Dinama, ostat će još jednu sezonu na Šubićevcu i gotovo sigurno nositi ekipu u ofenzivnim zadaćama. Upravo će njegova forma vjerojatno odrediti u kojem smjeru će se Šibenik kretati na tablici ove sezone.

NAJVEĆA NADA - EDIN JULARDŽIJA

Ako je Jurić zvijezda, Julardžija je nada. Također Dinamov igrač na posudbi u Šibeniku. Edin je možda i prvi među jednakima iz generacije “europske omladine” Plavih koji su stigli do četvrtfinala Lige prvaka za mlade. 

Julardžija se posebno istaknuo u utakmici protiv Bayerna pokazavši kako zasluženo nosi broj 10 na leđima. Pregled igre, kreativni pogled na distribuciju lopte u sredini terena i borbenost samo su neke od osobina koje posjeduje ovaj 19-godišnjak. 

Za razliku od Jurića, Julardžija već ima HNL iskustva. Prošlu sezonu je proveo u dresu Slaven Belupa upisavši 8 nastupa i gotovo sigurno će kod trenera Rosasa dobiti više minuta nego što je to bio slučaj u Koprivnici.

PREDSEZONA

Rosas je na središnji dio priprema poveo 26 igrača u slovensko Pohorje u čijoj su blizini “narančasti” odigrali četiri utakmice, i nažalost, u sva četiri navrata izgubili. Svakako najatraktivniji dvoboj je bio onaj s moskovskim Spartakom koji je završio rezultatom 4:2. Nije Šibenik uopće izgledao loše, unatoč porazu, ekipa može iz te utakmice izvući puno pozitivnih zaključaka. Spomenimo kako su gubili su još od Posušja (0:2), Bačke Topole (0:1) i Domžala (1:2).

Brine slaba realizacija, svega tri pogotka, jedan iz jedanaesterca. Momčad je kudikamo bolje izgledala u lipnju kad su u Šibeniku pobijedili Zrinjski, i remizirali sa Zagorom.

Trener ima još puno posla, no vremena je malo, Šibenik otvara sezonu na teškom gostovanju kod Osijeka.

POSTAVA

Zahtjevno je u ovom trenutku predvidjeti kako će izgledati Šibenik u prvom kolu prvenstva. Možda je najrealniji prikaz onaj koji smo mogli vidjeti protiv Spartaka, koji je izgledao otprilike ovako:

Svakako ćemo vidjeti rotaciju Bačelića-Grgića i Julardžije, a izvjesne su i minute Ivanu Deliću koji nakon Hajduka i Slaven Belupa, sreću traži na Šubićevcu. Sjajan je pogodak zabio Spartaku, sigurno ćemo ga povremeno gledati u prvoj ekipi.

PROGNOZA

Trener Rosas je u našoj pisanoj prepisci napomenuo kako želi graditi bolji nogomet u Šibeniku, sve kako bi dosegnuli kvalifikacijska mjesta za Europu. Može li Šibenik biti četvrti? Možda, morat će se puno toga poklopiti. No, s ovakvim igračkim kadrom, gdje će ključnu ulogu igrati iskustvo Bačelića-Grgića uz pomoć mladosti koju predvodi Deni Jurić, svašta je moguće. 

S jedne strane loš skor na pripremama daje bojazan navijačima kluba da im slijedi mukotrpna borba za opstanak. S druge, sjajni mladi igrači daju nadu da će upravo ove godine eksplodirati uz titulu “hita prvenstva”.

Istina leži negdje u sredini. Očekujemo potvrdu prvoligaškog statusa i miran tijek sezone bez straha od ispadanja.

Preostale najave pronađite OVDJE.


Tagovi

NK ŠibenikHNLHNL najava 21/22najava 1.HNL

Ostale Vijesti