Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Najava HNL-a - LOKOMOTIVA: Cilj je izbjeći prošlosezonsku dramu i afirmirati mlade igrače

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 13.07.21. | 09:46

Pred zagrebačkim klubom je 14. sezona u 1.HNL

Lokomotiva je slavni zagrebački klub osnovan 1914. pod imenom Željezničar. U svojoj povijesti bilježe devet odigranih sezona u prvoj ligi bivše države, 1952. su osvojili treće mjesto, a od kraja 50-godina prošlog stoljeća pa sve do 2008. bili su niželigaši. Te 2008. izborili su 1.HNL i od tada su stalni sudionici najvišeg ranga hrvatskog nogometa.

Ne samo da će im ovo biti 14. uzastopna sezona u 1.HNL, nego je Lokomotiva s dva druga mjesta i dva finala Hrvatskog kupa, četvrti najuspješniji hrvatski klub u tom periodu, iza Dinama, Rijeke i Hajduka.

Od 2013. do 2020. osim dva druga mjesta, Lokosi imaju dva četvrta mjesta, tri puta su bili pet ii jednom šesti, a jedini put kada im je prvoligaški status visio o glavi bilo je prošle sezone kada su izborili ostanak svladavši izravne konkurente u samom finišu sezone.

Zbog povijesne bliskosti s Dinamom, ali i zbog jedne od najboljih nogometnih škola u državi, kroz Lokomotivu su prošla brojna imena koja su ostvarila impozantnu karijeru. Svjetsko srebro osvojili su Marcelo Brozović, Andrej Kramarić, Šime Vrsaljko, Milan Badelj, Josip Pivarić i Marko Pjaca, a na nedavnom Euru igrala su sedmoirca bivših Lokosa (uz ranije navedene Brozovića, Kramarića, Vrsaljka i Badelja, tu su još Ante Budimir, Luka Ivanušec i Borna Barišić).

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

I danas u redovima Lokosa stasaju neki novi ‘klinci’ poput Roka Šimića, Lukasa Kačavende, Luke Stojkovića i drugih, a kojima se predviđa reprezentativna karijera.

Lokomotiva u svojoj povijesti bilježi i šest ‘izleta’ u Europu. Za sada imaju četiri prolaza i pet ispadanja, s ukupnim omjerom od sedam pobjeda, četiri remija i pet poraza. Najdalje su došli u sezoni 2016/17, kada su u pretkolima Europske lige izbacivali redom andorskog, finskog i ukrajinskog predstavnika, a pokleknuli su tek na posljednjoj stepenici, izgubivši od belgijskog Genka.

Nakon što su sezonu 2019/20 završili na drugom mjestu i izborili finale kupa, u idućoj je došlo do rasipanja momčadi. Ivo Grbić je za rekordni iznos prešao u slavni Atletico Madrid, Myrto Uzuni je prešao u Ferencvaroš, a Dinamo su pojačali Lirim Kastrati, Kristijan Jakić i Marko Tolić.

U idućoj sezoni klub je dobio solidna pojačanja u vidu Dinamovog trojica Đira, Ćuže, Lešković, stigli su iskusni Nikica Jelavić i Josip Pivarić, a solidnu kolonija igrača iz raznih dijelova svijeta, predvodilo je najzvučnije pojačanje Kyriakos Papadopoulos, grčki reprezentativac s pozamašnim iskustvom u njemačkoj Bundesligi.

Ipak, pregršt novih igrača, slabije otvaranje prvenstva i Goran Tomić je nakon odlične ponude iz Kine odlučio otići. Njegov nasljednik, Jerko Leko. nije donio pomak, da bi pod vodstvom ‘stručnjaka za ostanak’ Samirom Toplakom Lokosi uspjeli završiti osmi i spasiti se od ispadanja koje je u jednom trenutku djelovalo prilično izvjesno.

TRENER – SILVIO ČABRAJA

Kolovođa zagrebačkih Lokosa od ove sezone je 53-godišnji Silvijo Čabraja dugogodišnji koordinator Lokomotivine škole nogometa i, kako piše na službenoj stranici kluba, “jedan od najzaslužnijih za sjajne rezultate, skauting i razvoj mladih selekcija kluba i igrača”.

Čabraja je u prošloj sezoni s Lokomotivom osvojio treće mjesto u 1.HNL za juniore, s četiri boda manje od prvaka Dinama. Dolaskom na klupu izjavio je: “Zahvaljujem Upravi kluba na ukazanoj prilici. Očekujem uspješnu sezonu, bez prošlosezonske drame oko plasmana uz afirmaciju naših mladih igrača”.

Čabraja doduše nema prevelikog iskustva na poziciji trenera prve momčadi. U karijeri je vodio samo Lučko i to svega 23 utakmice u kojima ima osam pobjeda, osam remija i sedam poraza.

“U Nizozemskoj smo proveli 12 dana, odradili smo sve što smo zacrtali. Stanje igrača u ekipi je dobro", rekao je Čabraja.

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

NAJVEĆA ZVIJEZDA - JOSIP PIVARIĆ

Dinamovo dijete koji je tri sezone svoje karijere proveo u Lokomotivi prije nego što je dobio pravu priliku na Maksimiru. Preko Dinama je izborio reprezentativni dres, transfer u imenjaka iz Kijeva, a vrhunac karijere doživio je 2018. kada je odigrao zapaženu ulogu za hrvatsku reprezentaciju na Euru.

U Kijevu su mu otišli ligamenti koljena, trebalo mu je vremena da se vrati, a kao najbolje mjesto za revitalizaciju karijere izabrao je svoju Lokomotivu u svojem Zagrebu. Krenuo je na prirodnoj poziciji lijevog beka, na jesen se uklopio u sivilo momčadi, a onda je na proljeće bio ključni pojedinac zagrebačkog sastava u osiguravanju ostanka.

Zabio je jedini pogodak u pobjedi u Varaždinu, potom je gurnut na ofenzivniju poziciju lijevog krila i u završnici sezone zabio je četiri pogotka i upisao tri asistencije. Završnicu je, možemo to tako reći, odradio kapetanski.

"Pivarić nam se malo ksnije priključio pripremama i trebat će mu dva do tri tjedna za ulazak u optimalnu formu”, tvrdi Čabraja.

NAJVEĆA NADA - LUKAS KAČAVENDA

S obzirom na gotovo sigurni odlazak Roka Šimića u RB Salzburg, u prvi plan je gurnut mladi Lukas Kačavenda, iako ne bismo pogriješili ni kada bismo ovdje stavili Luku Stojkovića. Kačavenda je 18-godišnji polivalentni veznjak, debitirao je prošle sezone u 0:2 porazu od Hajduka. Nakon što je u prve dvije utakmice ulazio s klupe, u trećoj mu je Toplak dao priliku od prve minute te do kraja sezone praktički nije izlazio iz prve momčadi.

Utakmicu karijere odigrao je 7. svibnja 2021. kada je na Kranjčevićevoj zabio i asistirao u 3:1 pobjedi protiv Slaven Belupa i tako napravio veliki korak prema Lokomotivinom ostanku.

Kačavenda je na pripremama zabio sjajan lob prvaku Belgije Club Bruggeu, a posebno se dobro snalazio u paru s Rokom Šimićem kojeg, kako stvari stoje, nećemo iduće sezone gledati po hrvatskim terenima.

PREDSEZONA

Lokomotiva je veliki dio priprema odradila u svojoj sada već tradicionalnoj bazi u nizozemskom Bosschenhoofdu. U prvoj utakmici nadigrana je momčad lokalne regije Scharendijke 5:2 (Dabro, Šimić, Dajčer, Stojković, Zdunić), zatim je upisan jedini poraz na pripremama protiv Club Bruggea 1:2 (Kačavenda), s time da je Lokomotiva cijelo drugo poluvrijeme igrala s igračem manje, a u posljednjoj utakmici u Nizozemskoj, pao je prvoligaš Vitesse s 3:1 (Šimić 2, Čokaj).

Povratkom u Zagreb Lokomotiva je još svladala Goricu 3:1 (Zdunić, Bravo, Stojković) te Tuzlu City 2:1 (Marić 2).

Najzvučnije ime koje je stiglo na Kajzericu u dosadašnjem prijelaznom roku je Marko Dabro, najbolji napadač 2.HNL iz prošle sezone. A Lokomotiva se pojačala i u obrani, došli su Justin de Haas koji je prošlu polusezonu igrao za Dinamo II i Nikola Soldo iz Inter ZaPrešića.

“Doveli smo mlade i potentne igrače koji su do sada pretežito igrali 2.HNL, vratilo nam se i dosta igrača s posudbe. Možemo biti jako zadovoljni s njihovim igrama na pripremama. Na koji će se način prilagoditi izazovima u 1.HNL, ostaje za vidjeti".

Čabraja dvoboj protiv Hajduka u subotu (17.7., 18:55), stoga, očekuje s četiri pobjede i jednim pripremnim porazom, i to minimalnim od aktualnog prvaka Belgije.

Hajduk je uvijek među najjačim hrvatskim ekipama, doveli su nekoliko novih igrača i zadržali dva oslonca Lovru Kalinića i Marka Livaju. Morat ćemo pružiti veliki otpor kako bi im bili konkurentni”, rekao je za kraj Čabraja.

POSTAVA

Preostale najave pronađite OVDJE.

 


Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebPrva HMNLnajava 1.HNLSilvijo ČabrajaLukas KačavendaLuka StojkovićJosip PivarićHNL najava 21/22

Ostale Vijesti