Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Najava HNL-a – ISTRA 1961: Novi početak za HNL-ovu mačku s devet života

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 12.07.21. | 16:00

Pulski prvoligaš u novu sezonu kreće s novim kormilarom, ali i s velikim promjenama u sastavu, a simpatizeri kluba se nadaju kako će nakon par teških godina napokon dočekati sezonu s manje stresa.

Nova sezona i novi početak za Istru 1961. Izreka mačka s devet života definitivno se može poistovjetiti s pulskim prvoligašem. Naime, nema momčadi u Prvoj HNL koja iz sezone u sezonu visi do samog kraja, no svaki put se dočeka na noge te zadrži prvoligaški status. ¸

Nevjerojatan je podatak da Zeleno-žuti od kad se igra liga 10 samo dva puta nisu završili predzadnji. Bilo je to u premijernoj sezoni 2012./13. te 2016./17., ostalih šest puta sezonu su završili kao predzadnji te su se spašavali kroz dodatne kvalifikacije ili kao prošle sezone odlukom da samo zadnji ispada iz lige.

Još nevjerojatniji podatak je da je Istru 1961 od kad se igra Liga 10 vodilo čak 13 različitih trenera, a sve skupa 15 promjena na klupi. U pulskom prvoligašu očito u tako čestim promjenama kormilara ne vide ništa loše pa ne žele mijenjati provjerenu taktiku pa u novu sezonu ulaze s novim trenerom.

TRENER - GONAZALO GARCIA

37-godišnji Garcia je po nacionalnosti Španjolac, no rođen je u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu. Igračku karijeru završio je 2017. godine te je odmah prihvatio mjesto pomoćnog trenera u danskom Esbjergu. Nakon godine dana u Danskoj prešao je na istu poziciju u nizozemski Twente, da bi već sljedeće sezone samostalno preuzeo kormilo kluba iz Enschedea, na čijoj klupi je sjedio tek jednu sezonu nakon čega je završio na burzi sve do sadašnjeg angažmana u Puli.

Što se tiče momčadi koju je Garcia dobio u ruke se itekako promijenila u odnosu na prošlu sezonu. Klub su napustili između ostalih glavni kreator igre minulih sezona Šime Gržan, požrtvovni veznjak Stefan Lončar, branič Rafa Paez te fantastični Japanac Taichi Hara. Baskijski vlasnici naravno ne sjede prekriženih pa su kao pojačanja dovedeni iskusni veznjak Frano Mlinar te stoper Bernardo Matić, osigurani su ostanci Einara Galilee i Rafe Navarra, a kao pojačanje za napad doveden je Miroslav Iličić iz Slaven Belupa te je dogovoren nekadašnji igrač Rijeke Theophilus Solomon.

NAJBOLJI IGRAČ - ČEKA SE

Međutim, iako je nigerijski napadač na službenim stranicama kluba predstavljen kao novi igrač kluba još se kao i njegov sunarodnjak Erhun Obanor nije pojavio u klubu te stavio na raspolaganje treneru Garciji. Navodno su obojica u Albaniji te čekaju papire kako bi došlu u Hrvatsku, a ne preostaje nam nište druge nego vjerovati kako će se to i dogoditi. Također, u medijima se špekulira kako bi novi igrač Istre 1961 trebao postati Serder Serderov, domaćoj publici dobro znan po odličnim prezentacijama u dresu Intera iz Zaprešića.

Ukoliko dođe do transfera Serderova za očekivati je kako će baš on biti idealna zamjena za ponajboljeg igrača prethodnih sezona Šime Gržana te tako postati prva violina kluba. Također očekuje se iskorak Hassanea Bandea, koji je na posudbi iz Ajaxa, dok bi Žuto-zeleni trebali imati velike koristi od iskusnog Frane Mlinara, koji bi trebao biti motor momčadi, naravno uz kapetana Slavka Blagojevića.

NAJVEĆA NADA – MATEO LISICA

18-godišnji Mateo Lisica zasigurno je uz braniča Perkovića igrač od kojeg se najviše očekuje u narednim sezonama. Dijete kluba koje je u seniorskom nogometu debitiralo na kraju pretprošle sezone u susretu protiv Slaven Belupa, da bi u netom završenoj sezoni upisao 17 nastupa. Riječ je o polivalentnom igraču, koji se najbolje snalazi na poziciji desnog krila, no u prošloj sezoni je neke utakmice odigrao i na pozicijama desnog veznog, desnog bek, lijevom krilu te ofenzivnog veznog. Mateo još čeka na svoj prvijenac za Istru 1961, no ukoliko dobije minute vjerujemo kako će ove sezone biti i pogodaka, kao i asistencija.

U pripremnom razdoblju Istra 1961 je odigrala tri utakmice. Trener Garcia prvo je testirao momčad u utakmici protiv reprezentacije Salvadora, a u pobjedi rezultatom 2:1 posebno se istakao Iličić s dva pogotka. U drugom susretu su odigrali neriješeno rezultatom 0:0 protiv drugoligaša Opatije, dok su u genralci također odigrali remi, ovoga puta protiv Kopra 1:1.

Kada smo razmišljali koga zvati da nam pobliže objasni situaciju oko Istre na početku ove sezone jedno ime se samo po sebi nametnulo. Riječ je o Ivanu Zgrabliću, rođenom Puljaninu, koji iako sad igra za Opatiju jako je dobro upućen u zbivanja oko kluba i to iz razloga što je Istra njegova prva i zadnja ljubav. Željeli smo čuti priču od nekog kome je Istra u srcu te kako kao navijač gleda na novi početak kluba koji je zadnjih sezona sinonim za klub koji se doslovno za goli život bori do zadnjeg kola. Unatoč financijskog stabilizaciji kluba Zgrablić ne vidi nekih velikih pomaka naspram prijašnjih sezona.

“Da ste me prije 10 godina zvali isto bi vam rekao kao i danas . Znači nije se pomaklo niti milimetra, očekivanja su uvijek stabilizacija, da se podignemo na ljestvici tipa do šestog mjesta. Što se tiče financija klub je posložen, ali nikako da napravimo taj iskorak. Nova sezona je kao kolodvor, mislim da sam pročitao podatak da najviše stranaca u ligi ima Istra. Navijačima nije jasno da s takvim ugovorima i primanjima nema pomaka, a klubovi s manjim budžetom budu ispred nas. Mišljenja sam da tu ima dosta lutanja, rađe bi da igraju juniori tipa Lisice, Perkovića koji imaju potencijala nego neprovjereni stranci jer je rezultat uvijek isti“, započeo je Zgrablić.

Dalibor Urukalovic/PIXSELLDalibor Urukalovic/PIXSELL

Odlazak stožernih igrača iz prošle sezone za sad je po Zgrabliću oslabilo roster, no pozitivnu stvar vidi u novom treneru, koji po je po prvim informacijama pravi čovjek na pravom mjestu.

“Iz kluba su otišli Gržan i Hara i mišljenja sam da je trenutno Istra slabija nego prošle sezone. No, prijelazni rok traje još mjesec i pol dana i sigurno će dovesti još pojačanja, ali dok se to sve uigra i posloži treba vremena. Pozitivna stvar što sam čuo od nekih igrača i ljudi iz kluba je trener. Po tim informacijama mislim da smo ovaj put pogodili, ali pitanje je hoće li on izdržat jer prije njega su bila dva Španjolca, ali su nakon mjesec dva sami otišli. Nadam se da će ovoga puta malo duže izdržati i da će se napraviti taj iskorak. Što se tiče najvećeg minusa, po meni je to trenutno napadačka linija, ali i veza, tu sigurno fali par igrača. Pojačanje bi bilo da se realizira glasina oko dolaska Serderova svi znamo kako je Rus igrao u Interu, ali nadam se da neće biti priča kao s dva Nigerijca“.

Kao što smo već rekli, Istra je mačka s devet života te se već godinama spašava u posljednjim kolima, Zgrablić je mišljenja kako ni ova sezona neće biti različita, ali i da postoje drugi klubovi u sličnoj situaciji.

“Ove sezone po meni je podjednaka situacija i s Dragovoljcem, Šibenikom i Slavenom. Trenutno u svim tim klubovima je podjednaka situacija, tako da je to jedan mali plus za Istru“.

Našeg sugovornika morali smo pitati jedno ne zahvalno pitanje za kraj, a to je tko će biti prvak Prve HNL, koja bi ove sezone po mnogima mogla biti najzanimljivija do sad, no po njemu i dalje je favorit jasan.

“Mislim da teško može netko Dinamo konkurirati, ali volio bi da se dogodi promjena na vrhu. Nemam ništa protiv Modrih, ali čisto da bude malo zanimljivije“, zaključio je Zgrablić.

Zaključak, pred Istrom je još jedna neizvjesna sezona. Zeleno-žuti startaju s novim trenerom i s većinom nvoih stožernih igrača, no povijest nas je naučila kako se pulski prvoligaš unatoč svim problemima na kraju sezone dočeka na noge, hoće li i ove? To ćemo tek vidjeti…

Preostale najave pronađite OVDJE.

 


Tagovi

Istra 1961Prva HNLIvan ZgrablićHrvatskaHNL najava 21/22

Ostale Vijesti