Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Na gostovanju kod 'najdražeg' suparnika: Dinamo protiv Astane ima 11-1! Sad ga jedan gol može izbaciti iz Europe

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.11.23. | 09:00

Jakirović će u Kazahstanu loviti pobjedu za ostanak u igri za prolaz skupine bez pola momčadi, koja je već jednom pobijedila na tom terenu

Astana, još jedna stanica na kojoj Dinamom nema pravo na posrtaj. Naravno, ako želi ostati u Europi i ovisiti do kraja sam o sebi. Pobjeda se opet nameće kao imperativ, o trijumfu nad Osijekom u sudačkoj nadoknadi više se i ne priča. Dinamo na put kreće već sutra (utorak), dva dana prije utakmice, daleko je Astana, igra se na umjetnoj travi. I sve ostale zamke, koje uvijek prijete u takvoj egzotici.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, s druge strane, Astana je Dinamov 'najdraži' suparnik. Iz više razloga. U pet dosadašnjih susreta u povijesti, Dinamo je slavio svih pet puta. Dvaput u Kazahstanu, triput u Zagrebu. A ove sezone, u tri utakmice, Dinamo je upisao sve tri pobjede, uz gol-razliku 11-1! Prvo 4-0, potom 2-0 i onda 5-1. Kad se činilo da će sezona krenuti u dobrom smjeru i da će Dinamo s pola snage osvojiti skupinu Konferencijske lige. Ali, sve se, potom, promijenilo. Astana je, uz onu jednu pobjed protiv Sparte iz Praga (3-1), koja nije bila dovoljna za prolaz u Europsku ligu, jedini suparnik, kojega je Dinamo ove sezone pobijedio u Europi. A jedini, bez dodatka, kojega je svladao na gostovanju! Po svemu je Dinamo za Astanu druga dimenzija, međutim, kao i mnogi paradoksi ove, neobične Dinamove sezone, tako i u glavnom gradu Kazahstana Modre čeka još jedan 'apsurd'. Dakle, unatoč te tri pobjede, tih 11-1, dvjema pobjedama od po četiri razlike i činjenici da je Astana taj jedan gol zabila s bijele točke, samo jedan pogodak domaćina u mreži Zagorca može biti dovoljan da se Dinamo oprosti od Europe! Izgubi li i 1-0, Dinamo više neće imati izgleda u zadnjem kolu izboriti prolazak skupine. Dok se remijem ne bi više ovisio sam o sebi. Ali, valjda je došao kraj raznim kalkulacijama, Dinamo je bolji od Astane, to je pokazao i kad je bio kompletan, ali i kad su otišli važni igrači, vrijeme je za prekid tog crnog europskog niza, a za to nema boljeg mjesta od Astane.

Gledajući utakmicu iz kolovoza, kad su Modri nakon domaćih 4-0 u Astana Areni slavili 2-0, Jakriovićeva momčad bit će dosta promijenjena. U najboljem slučaju bit će pet ili šest istih startera kao tada, realno trojica ili četvorica. Dakle, od onih koji su i sad kandidati za prvih 11 ili neupitni u prvoj momčadi, a onda su bili starteri, tu su Moharrami, Ristovski, Ljubičić, Mišić, Špikić i Petković. Emreli, koji je tada odigrao ponajbolju svoju partiju u Dinamovu dresu, u međuvremenu je izgubio mjesto u momčadi.

Što se tiče Astane, promijenile su se i tamo neke stvari. Prvo, Astana je izgubila naslov prvaka, predala je tron Ordabassyju. Ali, Grigorij Babajan ostao je na klupi, nije ga taj neuspjeh koštao posla, jer, 'živ' je u Konferencijskoj ligi i prolazak skupine poništio bi gubitak naslova. Problem s kojim se Astana susreće svake sezone kad igra u europskim skupinama jest raniji završetak prvenstva. Zadnju utakmicu u domaćoj ligi odigrala je Astana još 29.listopada, u međuvremenu ima tek jedan susret, protiv Ballkanija u Europi. Proći će, dakle, 25 dana bez utakmice, igrali su samo reprezentativci, kojih je u Astani u studenome bilo točno 10. Igrali su za Kazahstan, Bjelorusiju i Armeniju.

"Uvijek imamo taj problem u ovo doba godine i naviknuli smo se time nositi. No, baš zato nam je trener Babajan dao tri slobodna dana po povratku iz reprezentacije. Nije lako držati ritam u takvom rasporedu utakmica, ali vjerujem da ćemo biti spremni za Dinamo i utakmicu, kojom možemo napraviti veliki uspjeh", rekao je Astanin kapetan i kazahstanski reprezentativac Abzal Bejsebekov.




Tagovi

GNK DinamoAstanaKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti